Hlavní navigace

APU Picasso bude asi refresh čipů Raven Ridge. 12nm proces, architektura Zen 1

21. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain

Překvapivě málo je v poslední době nějakých úniků okolo nových procesorů AMD (to Whiskey LakeAmber Lake od Intelu se teď objevuje spoustu). Včera se nicméně objevil střípek k příští generaci APU, tedy procesorům s integrovanou grafikou, které nahradí Ryzeny Raven Ridge – na desktopu modely teď 2200G a 2400G, v noteboocích Ryzen Mobile.  

První stopa APU Picasso

Je už asi celkem jasno v tom, že příští rok by na desktopovou platformu AM4 měly přijít už 7nm Ryzeny 3000 s jádry Zen 2, ovšem to budou CPU bez integrované grafiky. O tom, co ale přijde v oblasti procesorů s grafikou po nynějších čipech Raven Ridge, zatím nebylo známo prakticky nic. Ovšem nyní se v databázi UserBenchmarku objevilo něco, co tímto následníkem pravděpodobně je: APU „Picasso“. Přesnějši řečeno se do databáze UserBenchmarku dostalo integrované GPU tohoto APU, označené AMD „Radeon Picasso Graphics.

Picasso by mělo být interní kódové jméno stejného typu jako Raven Ridge. Toto označení se nám už objevilo v dvojici údajných uniklých roadmap (této a pak této), podle nichž se takto má jmenovat právě následník APU Raven Ridge. Je-li záznam v UserBenchmarku reálný, pak asi dokládá pravost oněch dokumentů a mohl by být prvním dokladem existence těchto čipů.

Jaké ale bude Picasso mít specifikace a vlastnosti? V tom bohužel UserBenchmark nijak sdílný není, ovšem něco by se možná dalo vydedukovat z Device ID, které přísluší onomu GPU „Radeon Picasso“. Toto ID je 15D8, což je hodně blízko ID integrované grafiky z Raven Ridge (15DD). Blízkost čísel není úplně stoprocentní indikátor, ale na tomto základě se zdá pravděpodobné, že Picasso bude spíše mírným refreshem čipu Raven Ridge, než nějakou velkou změnou.

Radeon Picasso Graphics v UserBenchmarku Radeon Picasso Graphics v UserBenchmarku

Picasso tak asi bude vzhledem k Raven Ridge něco jako Pinnacle Ridge k čipu Summit Ridge, kde došlo jen k drobným změnám a jde spíše asi o revizi. Picasso tak pravděpodobně bude stále patřit do generace procesorových jader Zen a nebude mít architekturu Zen 2, pak by také logicky asi šlo o 14nm nebo asi spíše 12nm čip, nikoliv o 7nm. Je pravděpodobné, že CPU bude mít stále čtyři jádra a 4MB L3 cache a grafika opět 704 stream procesorů s architekturou Vega. Výkon se tak pravděpodobně posune jen skrze zlepšení výrobního procesu a vyšší frekvence jader (případně pamětí DDR4).

Tato strategie, kdy se z každého návrh čipu postupně odvodí dvě generace, není ostatně u AMD nová. APU Trinity mělo refresh Richand, Kaveri druhou generaci Godavari, čipy Bristol Ridge byly zase refresh od APU Carrizo. A z poslední doby máme jako příklad právě 12nm Ryzeny Pinnacle Ridge, které jsou zdá se revizí 14nm Ryzenů 1000 (čipů Summit Ridge). Připravit „faceliftovaný“ čip tímto způsobem je mnohem úspornější a snazší než vyvíjet plnohodnotně nový návrh.

Údajná roadmapa desktopových procesorů AMD, 2018 až 2020. (Zdroj: Informática Cero) Údajná roadmapa desktopových procesorů AMD, 2018 až 2020. (Zdroj: Informática Cero). Picasso by zřejmě mohlo být "optimalizací" APU Raven Ridge, jádra Zen 2 a 7nm proces by v takovém případě měla až APU Renoir. Přechod na novou architekturu by byl proti čistým CPU zpožděný

Pokud je Picasso refresh APU Raven Ridge, pak patrně nehrozí, že by byl nějak opožděný, tudíž se asi dá vyslovit předpoklad, že by ho AMD mohlo vydat rok po první generaci mobilních Ryzenů. Je tedy možné, že by se Picasso mohlo objevit už teď na podzim – první Ryzeny Mobile byly oficiálně odhaleny v říjnu 2017. To by ovšem platilo pro verzi určenou notebookům. Desktopová APU pro socket AM4 by pak opět mohla trvat pár dalších měsíců a vyjít až na jaře.

Byl pro vás článek přínosný?