Hlavní navigace

Opět únik roadmapy AMD. 7nm Epyc a PCIe 4.0 bude za rok, Ryzeny v roce 2019, APU 2020

27. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Různé úniky o plánech AMD tu máme dost často a tento týden zřejmě zase nastal ten čas. Tentokrát to bude hlavně o procesorech. Web Informática Cero totiž publikoval několik slajdů, které by údajně měly pocházet z nějaké neveřejné roadmapy AMD. Pokud nejde o falzum – což jako obvykle jistě nevíme – pak nám dávají lepší pohled na to, co bude mít AMD na trhu za procesory v roce 2018 a 2019.  

Pinnacle Ridge je refresh, Raven Ridge na 12 nm?

Na prvním slajdu máme zřejmě zachycenou roadmapu procesorů, a to jak čistých CPU Ryzen pro desktop, tak i APU pro desktopy a notebooky. Na letošní rok obsahuje Ryzeny první generace „Summit Ridge“ a APU Bristol Ridge (28nm Excavator). Důležité ale je, co následuje. V první kategorii je pro rok 2018 uvedeno nám už známé Pinnacle Ridge. Slajd o něm říká, že má přinést „zvýšení výkonu“ a „architekturu Summit Ridge“. To s velkou pravděpodobností znamená, že Pinnacle Ridge bude zřejmě jen refreshem Ryzenů Summit Ridge s vyššími takty a pravděpodobně i na stejném výrobním procesu. Dosti reálné je i to, že jde o tentýž návrh čipu, podobně jako to dělaly předchozí refreshe APU (Richland, Godavari, Bristol Ridge).

V oblasti APU je na příští rok (i když notebooková verze se asi stihne vynořit ještě letos) už vedené Raven Ridge. Jeho specifikace již známe (4 jádra s SMT, 11 CU architektury Vega), potvrzena je zde kompatibilita s AM4, ovšem BGA pouzdro pro notebooky je odlišné o Bristol Ridge: FP5 (budou tedy potřebovat nové desky). Čeho si všimněte, je barevné odlišení od Summit Ridge a Pinnacle Ridge. Jiný odstín v roadmapě by se možná dal vysvětlit tak, že je procesor vyráběn odlišným výrobním procesem. AMD sdělilo, že příští rok bude mít nějaké Ryzeny vyráběné 12nm procesem a z tohoto slajdu by mohlo vyplývat, že oním produktem je už Raven Ridge. Pinnacle Ridge totiž asi zůstává na procesu 14LPP jako Summit Ridge a jiný Ryzen, který by mohlo proces 12LP použít, už v této roadmapě není.

Údajná roadmapa procesorů AMD pro roky 2018 a 2019, se 7nm procesory Matisse a APU Picasso (Zdroj: Informática Cero) Údajná roadmapa procesorů AMD pro roky 2018 a 2019, se 7nm procesory Matisse a APU Picasso (Zdroj: Informática Cero)

Novinky: Matisse, Picasso

V roce 2019 se má situace podle všeho obrátit. V tomto roce je pro oblast APU naplánován procesor označený „Picasso“ (zdá se, že po horských hřebenech přichází nová éra kódových jmen). Ten má stejné barevné značení jako Raven Ridge a AMD uvádí, že používá „architekturu Raven Ridge“ a vylepší výkon a spotřebu. Toto APU by tak zřejmě mohlo být stejným refreshem, jako bylo Pinnacle Ridge. Zdá se, že AMD najelo na střídavý rytmus, kdy jeden rok uvede nový čip APU, a druhý pak nové CPU pro desktopy servery a v druhé větvi vždy uvede refresh předchozího čipu.

Zatímco v APU by tak rok 2019 měl být rokem „refreshe“ 12nm čipů, v desktopu a serverech přijde nový čip, označený „Matisse“. Ten bude mít jádra Zen 2 s novou vylepšenou architekturou a domnívám se, že už také bude 7nm. AMD totiž dříve uvedlo, že Zen 2 bude spojen se 7nm výrobou a roadmapa také pro Matisse používá odlišný odstín. Ryzeny 3000 (jak nejspíš budou značené) ale stále mají pasovat do socketu AM4, stejně jako Raven Ridge a Picasso. Do oblasti APU se zřejmě 7nm čip s architekturou Zen 2 dostane až na to, v roce 2020.

Procesor Ryzen a čip Zeppelin, kterým je tvořen (Foto: Fritzchens Fritz) Procesor Ryzen první generace a čip Zeppelin, kterým je tvořen (Foto: Fritzchens Fritz)

Bude mít AMD 7nm čipy před koncem roku 2018?

Další pro nás hodně zajímavý slajd patrně zachycuje roadmapu AMD pro sektor strojového učení, soudě podle softwarové části s Caffe, TensorFlow a ROCm. V grafu jsou GPU Vega 10 a budoucí Vega 20 plus coby „nosič“ procesory Epyc. Opět samozřejmě nevíme, jak moc tomuto slajdu věřit, pokud by však byl přesný, pak Vega 20 je zřejmě plánována někam mezi třetí a čtvrté čtvrtletí roku 2018. Zdá se, že by mělo jít o nové GPU, jelikož údajně podporuje PCI Express 4.0 (což už není úplně novinka, přičemž starší zprávy také Vegu 20 uváděly jako 7nm GPU).

První 7nm čipy by se možná mohly objevit před koncem roku 2018 v segmentu serverových CPU (Zdroj: Informática Cero) První 7nm čipy by se možná mohly objevit před koncem roku 2018 v segmentu serverových CPU Epyc (Zdroj: Informática Cero)

Nicméně všimněte si řádku s procesory Epyc. Jako platforma pro GPU Vega 20 mají údajně v podobném čase (tedy snad ke konci roku 2018) vyjít procesory Epyc s kódovým označením „Rome“. To je důležité, jelikož tento kód patří 7nm procesorům na bázi architektury Zen 2. Pokud tedy slajd mluví pravdu, pak AMD chystá úplně první 7nm čipy už na konec roku 2018. V procesorech Epyc by tedy mohly být nasazené agresivně už v Q4 2018, byť jak už víme z předchozího slajdu, desktopové Ryzeny ho asi dostanou až roku 2019. Nicméně toto by alespoň mohlo znamenat, že to bude spíš v jeho dřívější části, než pozdější.

Roadmapa příštích generací serverových procesorů AMD Epyc Roadmapa příštích generací serverových procesorů AMD Epyc, podle níž je Rome už 7nm CPU (květen 2017)

Kromě toho je zde ještě jedna potenciální informace: 7nm Epyc zřejmě má podporovat PCI Express 4.0, tudíž i Ryzeny 3000 na bázi těchto čipů by jej teoreticky mohly umět na platformě AM4. Pro jeho využití ale si budou třeba nové desky, na těch starších bude se stejným CPU dostupné stále jen PCIe 3.0 (pro ilustraci si vzpomeňte, jak to vypadalo s příchodem PCIe 3.0 na platformy LGA 1155 a FM2/FM2+).

MMF24

Ryzen Mobile proti Kaby Lake v noteboocích

Poslední slajd už nic nového neodhaluje, týká se jen výkonnostního srovnání notebookové verze APU Raven Ridge (Ryzenu Mobile). Jde o odrůdu Pro, která by se však neměla příliš lišit ve výkonu od běžné spotřebitelské. Jde ovšem o oficiální benchmarky, které je třeba brát s rezervou a neznáme použité konfigurace. AMD slibuje, že Raven Ridge bude mít výrazně rychlejší GPU (měřeno 3DMarkem 11) a výrazně vyšší vícevláknový výkon (v Cinebench R15) proti mobilním Kaby Lake. Ovšem poměřuje se tu s dvoujádry, nikoliv s nyní přicházejícími čtyřjádry generace 8000. S tím má také být srovnatelná spotřeba v nečinnosti, důležitá u notebooků pro výdrž na baterii. Proti 28nm APU má být výrazně lepší.

Srovnání Ryzenu 5 Pro Mobile s APU Bristol Ridge a Core i5 generace Kaby Lake podle AMD (Zdroj: Informática Cero) Srovnání Ryzenu 5 Pro Mobile s APU Bristol Ridge a Core i5 generace Kaby Lake podle AMD (Zdroj: Informática Cero)

Pozoruhodné je, že zatímco CPU část má být o hodně rychlejší než 28nm Bristol Ridge, GPU jen mírně. Nicméně srovnáván je Ryzen 5, který by měl mít ořezanou verzi grafiky, s top Excavatorem A12, který má své GPU plnotučné. Také Intel je zde reprezentován třídou Core i5. U vyšších modelů i7 a Ryzen 7 to tím pádem může vypadat jinak. S určitou rezervou je ovšem třeba brát všechny tyto informace, jelikož nevíme jistě, zda jsou dokumenty pravé. Případně i tehdy, pokud reálné jsou, není jisté, zda jsou úplně aktuální a zda od té doby třeba někde nedošlo k odkladu.

Byl pro vás článek přínosný?