Hlavní navigace

Univerzální ovladače pro mobilní Ryzeny jsou tu. Podpora pro APU bude v každém vydání

27. 2. 2019

Sdílet

Minulý měsíc vyhlásilo AMD, že začne ve svých ovladačích přímo podporovat mobilní Ryzeny, na čemž bude důležité hlavě to, že tím budou dostupné pravidelné updaty grafického ovladače pro hraní. Dosud totiž tyto aktualizace byly na dobrovůli výrobce notebooků, kteří ale aktualizace, jež jim poskytovalo AMD, distribuovali nedostatečně často a se zpožděním. Některé notebooky dokonce prý za celý rok 2018 nedostaly žádnou aktualizaci. Nyní bude místo toho možné stáhnout pro všechny notebooky stáhnout ovladače GPU rovnou z webu AMD, což snad tento problém vyřeší. Není to ovšem jediná pozitivní změna pro integrované Radeony, odstraněn by zdá se měl být ještě jeden problém.

 

Konečně univerzální (a čerstvé) ovladače pro notebooková APU

První ovladač, který má přímo podporu pro mobilní Ryzeny, je vydání AMD Radeon Adrenalin 2019 19.2.3, které bylo uvolněno včera. Najdete ho zde (přímé odkazy na stažení: Windows 10 64bit, Windows 7 64bit). Tato verze je zdá zatím ve stádiu Beta, stabilní vydání je stále 19.1.1. I tak ale nové vydání nicméně opravuje některé chyby, pokud byste se s nimi potýkali. Také by měl být zlepšený výkon v Dirt Rally 2 (AMD uvádí +3 % na Radeonu RX Vega 64).

Nejdůležitější je ovšem ona podpora pro mobilní APU, která je něčím, co Ryzeny ideálně měly mít od začátku. Mobilní GPU GeForce jsou takto například Nvidií podporována, což s nimi byla výhoda. Verze 19.2.3 poprvé plně podporuje všechny Ryzeny s grafikou Vega (a také Athlony), přičemž podle FAQ se to týká všech notebooků, all-in-one počítačů a jiných zařízení, v kterých Ryzeny Raven Ridge jsou.

AM Ryzen Mobile DriverAMD sice stále doporučuje, aby uživatelé preferovali na míru upravené ovladače od výrobců notebooků, takže oficiálně jsou univerzální ovladače vydávané jako alternativa. Ale pokud jste v situaci, kdy od výrobce PC dostáváte jen několik měsíců staré verze, asi se tím řídit nebudete. Windows Update by ale prý mělo preferovat ony OEM ovladače od výrobce, pokud jsou označené jako kritická nebo doporučená aktualizace. Takže je možné, že vám bude ovladač stažený z webu AMD nahrazovat, pokud od nich aktualizace přijde.

Konec kvartálnímu vydávání ovladačů...

Tyto univerzální ovladače budou pro hráče mít výhodu nejen proto, že dostanete update dřív. AMD totiž uvádí, že APU teď budou dostávat ovladače s vyšší frekvencí, což asi opět výrobci notebooků nebudou vždy dodržovat. Doposud měly integrované Radeony procesorů Ryzen totiž novou aktualizaci jen jednou za tři měsíce a ovladače vydávané mezi tím se na ně instalovat nedaly a byly jen pro samostatné karty. Hráčům tak mimo jiného chyběly „Day 1“ aktualizace přidávající podporu pro nově vydané hry.

All driver updates will support all AMD Ryzen™ Processors with Radeon™ Vega Graphics and Athlon™ Processors with Radeon™ Vega Graphics. This includes the recommended driver and optional driver releases, designed to address specific, urgent issues.

APU odteď dostanou každou aktualizaci. I ta pro desktop

To se naštěstí mění. AMD uvádí, že od teď budou Ryzeny a jejich integrované Radeony podporovat všechna vydání ovladačů GPU. A to nejen stabilní, ale i beta verze a ostatní volitelné/příležitostné verze. Zřejmě by tedy každé vydání Radeon Software, které se na webu AMD objeví, teď mělo podporovat i APU Raven Ridge (a doufejme i jejich nástupce v budoucnu). Tím pádem už pro ně budou dostupné také všechny aktualizace pro konkrétní hry. A pozor, toto platí nejen pro mobilní, ale také pro desktopová APU. I na ty se vztahovalo omezené kvartální tempo aktualizací, takže jejich uživatelé si také polepší. Předchozí vydání pro desktopová APU bylo 19.1.1, takže podle starého režimu byste nové místo nynějšího vydání 19.2.3 asi dostali až v dubnu.

Mobilní verze APU Raven Ridge v pouzdru BGA

Uživatelé notebooků s Ryzeny by tedy díky tomuto také obvykle měli mít lepší výkon ve hrách, jelikož předtím zůstávali na starších ovladačích. Podle AMD se proti ovladačům, s nimiž byly čipy Raven Ridge vydány, zvedl výkon v průměru o 10 % a o 17 % v eSports hrách. V menší míře si tím polepší i uživatelé Ryzen APU pro socket AM4, díky tomu, že už nebudou mít ovladač až tři měsíce starý. Tak snad tento příznivější režim vydrží.

Galerie: Co jsou procesory Ryzen s integrovaným GPU a jaké jsou na trhu

Byl pro vás článek přínosný?