Hlavní navigace

AMD uvádí Ryzeny 3000 pro notebooky. A také Chromebooky a řešení problémů s ovladači

7. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už jsme nakousli minulý týden, v tom nyní započnuvším mělo AMD u příležitosti veletrhu CES 2019 odhalit nové produkty. Mezi nimi některé Ryzeny 3000, i když asi ne úplně to, co se čeká na základě internetem kolujících spekulací. A první z těchto novinek už je venku: trochu dřív, než se čekalo, odhalilo AMD nová mobilní APU: Ryzeny 3000 pro notebooky.

Picasso: mobilní Ryzen 3000 na 12 nm

Jde o druhou generaci Ryzenu pro notebooky, byť je označení 3000. Hned na začátek je nutné vyjasnit, že tyto Ryzeny 3000 ještě nepatří do generace architektury Zen 2 a nejsou ještě vyráběné na 7nm procesu. Tyto novinky totiž přijdou letos asi jen do čistých CPU, zatímco cyklus vydávání čipů APU s integrovanou grafikou má AMD o trošku zpožděný proti cyklu CPU. Do APU teprve před rokem přišel 14nm proces s jádry Zen a letos následuje refresh Zen+ založený na stejné architektuře, ale vyráběný 12nm procesem.

Tato APU, kódově dříve označovaná Picasso, jsou tedy něco podobného, jako desktopové Ryzeny 2000 Pinnacle Ridge ve vztahu k první generaci desktopového Ryzenu. 12nm proces by jim měl přinést o něco vyšší efektivitu (a snad lepší výdrž na baterii), ale také dovolí nasadit o něco vyšší frekvence a zlepšit tak výkon. Parametry jednotlivých modelů jsou tak dosti podobné notebookovým Ryzenům generace 2000, jen přibyla nějaká ta stovka MHz. Podle AMD by rozdíl ve výkonu proti mobilním Ryzenům 2000 měl být okolo 8 % jak u jader CPU, tak i u integrované grafiky.

V řadě procesorů s 15W TDP vede sestavu model Ryzen 7 3700U. Jako předchůdce je čtyřjádrový s SMT neboli osmi vlákny. Jeho základní frekvence stoupla o 100 MHz na 2,3 GHz, maximální turbo boost je ale už 4,0 GHz, což by mělo znamenat lepší jednovláknový výkon. Zůstává 4MB L3 cache a grafika je Radeon Vega 10 – tedy se 640 stream procesory. Jejich maximální frekvence je až 1400 MHz. Bohužel u tohoto ani ostatních modelů nejsou uvedené podporované frekvence pamětí DDR4 (u generace 2000 to bylo 2400 MHz).

Pro o něco levnější notebooky je připraven Ryzen 5 3500U. I tomu zůstala čtyři jádra a osm vláken, ale základní frekvence je jen 2,1 GHz a maximální turbo boost 3,7 GHz. Grafika Radeon Vega 8 je také o něco oříznutá – má 512 stream procesorů a její maximální frekvence bude 1200 MHz.

Mobilní verze APU Ryzen v pouzdru BGA

35W Ryzeny řady H pro herní notebooky

Obě tato čtyřjádra mají komě základní 15W verze ještě bratra s vyšším výkonem a TDP 35 W (patrně ale nastavitelným až do 54 W, soudě dle předchozí generace, modelů 2600H a 2700H). Tyto výkonnější verze se jmenují Ryzen 7 3750HRyzen 7 3550H a měly by asi končit hlavně v herních noteboocích.

Až na TDP jsou jejich oficiální tabulkové parametry úplně stejné jako u 15W, což je lehce matoucí. Základní i turbo frekvence jsou stejné, ale vyšší TDP dovolí těmto čipům běžet při práci na vyšších taktech, takže rozdíl ve výkonu by měl být znatelný. Pravděpodobně by se měla lišit podporovaná frekvence pamětí DDR4, v generaci 2000 uměly 35W modely efektivní takt až 3200 MHz.

Parametry Ryzenů 3000 pro notebooky

Ryzeny 3 a Athlony

Dále AMD nachystalo ještě trojici levnějších mobilních Ryzenů pro nižší modely, které také navazují na loňské čipy. Tyto už jsou ale jen 15W, zatímco 35W verze postrádají. Nejatraktivnější asi bude Ryzen 3 3300U. Stále čtyřjádro, ale ochuzené o SMT, takže má jen čtyři vlákna, a poběží na 2,1 GHz v základu a 3,5 GHz v maximálním turbu. L3 cache zůstává 4MB, integrovaná grafika Radeon Vega 6 má 384 stream procesorů na taktu maximálně až 1200 MHz.

Dvoujádra zůstávají 14nm

Kromě tohoto modelu má AMD ještě dva dvoujádrové modely, ale oba s SMT, a tedy čtyřmi vlákny. Ryzen 3 3200U nabízí takty 2,6–3,5 GHz, opět s 4MB L3 cache. Integrovaná grafika Radeon Vega 3 má už ale jen polovinu, 192 stream procesorů, byť frekvence zůstala na 1200 MHz. Ještě levnější by měl být Athlon 300U. Je prakticky stejný (dvě jádra, čtyři vlákna, GPU Radeon Vega 3), ale na nižších taktech: CPU mu běží na 2,4–3,3 GHz a GPU má maximální frekvenci na 1000 MHz. Obojí je stále 15W. Důležitý detail ale je, že pouze čtyřjádrové modely konče Ryzenem 3 3300U jsou 12nm. Obě tato dvoujádra mají dle specifikací naopak 14nm čipy. Jsou to tedy buď křemíky starší generace Raven Ridge, nebo nový speciální dvoujádrový čip, který ale je také 14nm. 14nm dvoujádra jinak také podporují jen tři monitory najednou, což ale asi nebude nikde vadit.

Modern Standby, až 12hodinová výdrž?

Mobilní Ryzeny 3000 mají díky integrované grafice Radeon Vega poskytnout 3D výkon dostatečný pro hraní her (pochopitelně v relativním měřítku, nikoliv v náročných nastaveních). AMD také uvádí, že všechny, tedy minimálně i dvoujádro Ryzen 3 3200U, zvládnou streamování HDR videa v rozlišení 4K (samozřejmě k tomu ale budete potřebovat správné přehrávače/prohlížeče). Výdrž na baterii při přehrávání videa má být až 10 hodin, při běžné práci až 12 hodin. Toto ovšem asi bude dost záviset na tom, jak dobře výrobce notebooku platformu nastaví a je třeba říct, že notebooky s první generací Ryzenů měly často dost problém větší výdrž realizovat v praxi.

Zajímavé je, že Ryzeny 3000 podporují i Modern Standby a také probouzení hlasovým povelem. To ovšem opět bude záležet na tom, zda výrobce přístroje notebook pro tyto funkce vybaví a správně nakonfiguruje. Modern Standby pravděpodobně zdaleka nenajdete u každého modelu, možná půjde spíš o vzácnost.

Článek pokračuje na následující straně.

Chronické problémy s dostupností mobilních ovladačů: konečně u konce

S uvedením těchto procesorů (respektive APU) se pojí ještě jedna důležitá novina. Před nedávnem jsme zde psali o tom, jaká panuje u mobilních Ryzenů neblahá situace co do ovladačů. Ty totiž distribuují výrobci notebooků, kteří poskytují tyto aktualizace málo často a se zpožděním. AMD tehdy přislíbilo, že se je pokusí přimět k častějším aktualizacím s cílem dodat alespoň dvě ročně, což by ale pořád byla dost bída. Naštěstí to vypadá, že nakonec to dopadlo o dost lépe.

AMD totiž nyní vyhlásilo, že přistoupí k řešení, které jsme/jste si ideálně přáli. Ovladače pro mobilní Ryzeny (ale i pro Athlony od nich odvozené) bude nabízet samo, nezávisle na výrobcích notebooků. Tyto ovladače pro mobilní Ryzeny bude pravidelně aktualizovat, stahovat se budou z jeho webu a budou se dát nainstalovat dle slov zastoupení firmy na všechny notebooky (nebo jiná PC) s mobilním Ryzenem. A to ty budoucí, současné i minulé, mobilní Ryzeny 2000 jsou také zahrnuty. To znamená, že už nebude třeba čekat, až ovladač zpřístupní výrobce, a frekvence vypouštění nových verzí by se také měla zlepšit.

Do roka jich má být větší počet, ale upřesněno to přesně nebylo. Stále asi nedojde na to, aby APU byla podporována v každé nové verzi ovladače vycházejícího pro samostatná GPU. Pro připomenutí, u desktop APU byla zatím frekvence tříměsíční. Ale zlepšení by po tomto i tak mělo být hodně velké. Tyto univerzální mobilní ovladače by měly být poprvé dostupné někdy v prvním čtvrtletí 2019.

První notebooky s 12nm čipy ještě v Q1 2019

Podle AMD by se první notebooky založené na těchto procesorech měly představit již nyní na CES 2019, i když pak může ještě chvíli trvat, než se propracují i do obchodů. Nějaké se ale údajně mají během prvního kvartálu (leden až červen) dostat i do prodeje. Celkově by mělo letos údajěn vzniknout o třetinu více notebooků s Ryzeny než loni.

Firma explicitně prozradila jeden z nich – Asus FX505DY z řady TUF Gaming. Ten bude zajímavý tím, že je postaven na 35W APU – modelech R5 3550H nebo R7 3750H. Mobilní 35W Ryzeny se dosud nikde neuplatnily, takže jde vlastně o premiéru. V tomto přístroji je ale bude doprovázet ještě samostatný Radeon RX 560X.

Notebook je to 15,6" a může mít buď 60Hz IPS panel s rozlišením Full HD, nebo 120Hz obrazovku s podporou FreeSync (také IPS Full HD). Podporováno bude HDMI 2.0 na výstupu, váha má činit 2,4 kg s 48Wh akumulátorem. Bohužel je zřejmě použita DDR4 na taktu 2400 MHz (podporováno až 32 GB), i když 35W APU by snad měla umět i rychlejší 3200MHz paměti.

Článek pokračuje na následující straně.

Procesory AMD se dostávají do Chromebooků: A6-9220C a A4-9120C

Pořád ve stejné dávce vypálilo nakonec AMD ještě oznámení, že se jeho procesory dostanou poprvé do notebooků se softwarem/operačním systémem Google ChromeOS. Nebude to ovšem s Ryzeny. Do těchto patrně nejlevnějších modelů Chromebooků se chystají pozdní výhonky 28nm výrobního procesu a ještě před-zenové architektury Excavator. Půjde o dvoujádrové modely zřejmě o úsporné a levné APU Stoney Ridge, zde nastavené na spotřebu/TDP 6 W.

Rychlejší model AMD A6-9220C má dvě jádra (jeden modul, tedy dvě vlákna) se základní frekvencí 1,8 GHz a maximálním boostem 2,7 GHz; k tomu jen 1 MB sdílené L2 cache. Jako integrovanou grafiku bude mít Radeon R5 se třemi CU, tedy 192 stream procesory. Frekvence GPU bude maximálně 720 MHz.

AMD A4-9120C bude levnější a o něco pomalejší verze, lišit se však bude jen frekvencí. Opět tedy přicházejí dvě jádra/vlákna sdílející 1 MB L2 cache, ale tentokrát je základní frekvence 1,6 GHz a maximální turbo 2,4 GHz. Integrované GPU Radeon R4 má stále 192 stream procesorů, ale frekvenci maximálně jen 600 MHz. TDP je stejných 6 W.

Parametry APU Stoney Ridge pro Chromebooky

Tyto čipy podporují hardwarové dekódování H.264, formátu VP9 a 10bitového HEVC. Ovšem opět to závisí na podpoře v přehrávačích/prohlížečích (například Chrome asi akceleraci/podporu HEVC nezpřístupní). Platforma má podle AMD poskytnout výkon pro webové aplikace, kancelářské činnosti, prohlížení webu a hraní webových her. Výdrž má dosahovat až 10 hodin, ale zde platí to samé, co jsme říkali u Ryzenů – mezi teorií a praxí tu může být dost velký rozdíl.

V oficiálních benchmarcích, které AMD prezentovalo, srovnává tato APU s Celeronem N3350 a Pentiem N4200 a vycházejí mu výkonnější. Ovšem jde samozřejmě o dílčí, vybrané testy. To jsou ovšem „Atomy“ starší generace Apollo Lake, zatímco Intel už má na trhu novější generaci Gemini Lake se značně zdokonalenými jádry.

První Chromebooky od HP a Aceru

První dva Chromebooky s těmito APU už byly oznámeny. Acer Chromebook 315 je model s 15,6" FullHD displej technologie IPS. Má vyjít v únoru a stát od 280 dolarů (s DPH okolo 7600 Kč). Osazeno bude mít 32GB úložiště eMMC, 8 GB operační paměti, dva porty USB 3.0 typu C (slouží i k nabíjení), dvě velká USB 3.0, sluchátkový jack, HD webkameru a tak dále. Kromě základní verze bude dostupná také lepší s dotykovým displejem a podsvícenou klávesnicí.

Acer Chromebook 315 (Zdroj: Liliputing)

Druhým je 14" model HP Chromebook 14, jenž vyjde už tento měsíc a začne cenou na 269 dolarech (~7300 Kč). Zde to ovšem bude jen s displejem o 1366 × 768 bodech a 4 GB neupgradovatelné operační paměti; úložiště eMMC je rovněž 32GB. Notebook má vydržet 9 hodin na 47,36Wh baterii, dostane stereo reproduktory Bang&Olufsen, opět dvě USB-C sloužící i pro nabíjení a dvě velká USB 2.0.

HP Chromebook 14 (Zdroj: Liliputing)

Objeví se v něm ale i čtečka karet MicroSD, duální mikrofony a klouby budou umožňovat rozevření displeje o 180 stupňů, takže ho budete moci položit na stůl zcela naplacato – třeba když chcete ukázat něco lidem sedícím přes stůl. Ve specifikacích je dále zmíněna webkamera, Wi-Fi 802.11ac a Bluetotoh 4.2, což je ale už standard. Chlazení má údajně být pasivní, což je pozitivum. Některé modely mají snad mít za příplatek i dotykový displej.

Byl pro vás článek přínosný?