Hlavní navigace

AMD dosáhlo v Q2 2018 tržby 1,756 miliardy $. S prodeji GPU na těžbu to ale jde z kopce

26. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Opět je tu období finančních výsledků významných počítačových firem. Z dvojky výrobců procesorů má tentokrát jako první uzávěrku hotovou a oznámenou AMD. U toho jsou výsledky vždycky trochu adrenalin kvůli jeho dlouhodobým problémům s rentabilitou a pokusu otočit po letech neúspěchů kormidlo k renesanci, o což se firma nyní pokouší s procesory s novou architekturou Zen.  

Opět v černých číslech

Když jsme naposled v dubnu informovali o výsledcích za první kvartál roku (Q1 2018), dávalo AMD prognózu, že v druhé čtvrtině roku, tedy v Q2 2018, se dostane na 1,725 miliardy dolarů, plus minus 50 milionů. Mezitím ale poněkud praskla těžební bublina a výrazně se propadly prodeje GPU. Někteří skeptičtí analytici se obávali, že právě Radeony stály za růstem tržeb, který AMD za poslední rok vykazovalo (objevily se názory, že tvořily dokonce většinu prodejů, tedy víc peněz než všechna CPU). Takže nebylo úplně jasné, zda se firmě podaří plán splnit. Podle tiskové zprávy sice prodeje GPU kryptotěžařům skutečně klesly, ale jejich role zřejmě nakonec opravdu nebyla až tak zásadní. AMD se totiž podařilo plán splnit: jeho tržby za druhý kvartál dosáhly 1,756 miliardy dolarů. Je to nad středem odhadu, ale nikoliv nad jeho horní hranicí. Nedošlo tedy k výraznému tzv. „beatu“. Zdá se, že taková velká předstižená očekávaného výsledku (která se AMD dosud dařilo dosahovat) byla právě závislá na kryptotrhu.

Finanční výsledky AMD za druhé čtvrtletí (Q2) roku 2018 Finanční výsledky AMD za druhé čtvrtletí (Q2) roku 2018

Tržby 1,756 miliardy znamenají nárůst 53 % proti tomu, co firma vykázala v druhém kvartálu loňského roku, a jde i o 7% nárůst proti prvnímu čtvrtletí (které ještě bylo nadopované kryptobublinou). AMD mělo hrubou marži 37 %, což je více než v minulém kvartále (36 %) nebo před rokem (34 %), ale stále je to pod tím, co by firma dlouhodobě chtěla mít (její cíl je 40–44 %). Po odečtení provozních nákladů, které také stouply na 499 milionů, a daních zůstal firmě čistý zisk 116 milionů dolarů. Je tedy opět v černých číslech, což je důležité pro postupné ozdravování. Přepočten na jednu akcii dělá zisk 11 centů. Mimochodem, ony stoupající náklady obnáší zejména vyšší investice do vývoje, což by do budoucna snad mělo mít pozitivní vliv na kvalitu produktů. V Q2 2017 šlo na vývoj jen 285 milionů, v Q2 2018 to bylo už 357 milionů $.

Sapphire Radeon RX 560 Pulse Mining Edition Sapphire Radeon RX 560 Pulse Mining Edition. GPU určené čistě pro těžbu kryptoměn

Těžební GPU táhla výsledek dolů

Odkud peníze plynuly? AMD bohužel nedává přesný rozpis toho, kolik mu přináší procesory, a kolik grafiky Radeon, máme jen obvyklý rozpis na klientskou a enterprise/semi-custom divizi. V konferenčním hovoru ale údajně padlo, že procesory vygenerovaly asi 60 % tržeb klientské divize a že podíl GPU pro těžbu prý klesl z asi 10 % celkových tržeb na asi 6 %.

Divize Computing a Graphics, pod kterou spadají procesory pro osobní počítače a grafiky Radeon, utržila v Q2 2018 celkem 1,09 miliardy dolarů. To je 64% meziroční nárůst (proti Q2 2017), ale pokud porovnáme s prvním kvartálem letoška, už je vidět onen pokles zájmu horníků o Radeony. Proti výsledku 1,115 miliardy z Q1 zde máme propad o 3 %, jenž je připsán právě nižším prodejům na trh kryptoměn (či kryptospekulací?). Ve skutečnosti byl propad tohoto trhu asi mnohem větší, protože AMD uvádí, že se zlepšily prodeje drahých GPU do datacenter, které navýšily průměrnou cenu, za níž se Radeony prodávaly. A výrazně údajně stouply prodeje mobilních Ryzenů. Divize měla provozní zisk 117 milionů dolarů, opět méně než za kryptohorečky v Q1 2018 (138 milionů). Před rokem byl ale provozní zisk jen 7 milionů, takže v tomto ohledu je na tom AMD dobře.

V druhém kvartálu však začínají nabírat na síle dodávky APU pro herní konzole, takže výpadek tržeb vykompenzovala divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom. Ta celkem utržila 670 milionů dolarů, což je o 26 % více než v prvním čtvrtletí, ale také o 37 % více než než loni v Q2 2017. Do této divize se započítávají také serverové procesory Epyc, které zdá se po velmi pozvolném rozjezdu konečně začínají zvyšovat tržby a výdělky. Konkrétní čísla o jejich prodejích bohužel AMD neříká, prodeje se ale údajně měly zvýšit o 50 % (ovšem z relativně malého čísla). Prodeje embedded produktů se měly také silně zvýšit (opět asi z nízké předchozí úrovně). Provozní zisk této divize byl 69 milionů dolarů.

amd-epyc-procesor-sp3-1600V Q3 tržby zůstanou na 1,7 miliardy $

Jako obvykle je velmi důležitou součástí těchto zpráv také prognóza výsledku za už nyní běžící třetí kvartál. Ta totiž obvykle bývá dost přesná, pokud do hry nevstupují nejisté faktory jako ona kryptohorečka. AMD podle své tiskové zprávy očekává, že v Q3 2017 bude mít tržby 1,7 miliardy dolarů, plus minus 50 milionů. I se započtením tolerance by tedy firma měla v třetím kvartále mít o něco horší výsledek než v druhém, pokud se jí nepodaří tentokrát očekávání předstihnout. Toto zhoršení AMD připisuje opět tomu, že klesly/klesají/klesnou prodeje GPU na trh „blockchainu“, v třetím kvartálu mají příjmy z těžebních GPU být velmi nízké. Naopak prodeje Ryzenů a Epyců mají růst, což propad GPU částečně kompenzuje (jinak by sešup tržeb byl výraznější).

Akcie v reakci stoupaly

Na výsledek ovšem akcie zareagovaly pozitivně. Před vyhlášením výsledků po závěru obchodování ještě byly na 16,05 $, ale po určitých turbulencích zamířily vzhůru a v „after hours“ obchodování se dostaly nad 17 dolarů (na 17,0 $ pak také zakončily). Tím dotáhly předchozí maxima z června, od kterých mezitím akcie poněkud klesly.

Byl pro vás článek přínosný?