Hlavní navigace

AMD chystá GPU s architekturou RDNA 2 i pro úplný lowend. Navi 24 má 1024 shaderů

14. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Po Navi 23 chystá AMD ještě čtvrté malé GPU architektury RDNA 2 s 64bitovou sběrnicí a 1024 shadery, mohlo by být v levném Radeonu RX 6400 nebo 6300.

Včera jsme psali o Radeonu RX 6600 XT a Radeonu RX 6600, což by měly být první grafiky AMD s čipem Navi 23, tedy třetím a levnějším GPU generace RDNA 2. Ale tím nebude nabídka firmy končit, AMD chystá také ještě menší a snad také lacinější čip s novou architekturou. Ten má jméno Navi 24 a teď už k němu také unikly první podrobnosti.

V linuxových ovladačích pro grafiky AMD, které jsou otevřené respektive v patchi pro ně) se objevilo nové GPU pod krycím označením „Beige Goby“. Tyto náhodně generované kombinace barev a jmen pro akvarijní rybičky jsou zřejmě použité pro dočasné skrytí identity připravovaných GPU, ale zdá se, že Beige Goby je totéž, co eventuálně bude odhaleno právě jako čip Navi 24.

RDNA 2 s 16 CU/1024 shadery

Podle patche k ovladačům má Navi 24 údajně složeno jen z jednoho Shader Engine místo dvou u větších GPU. Potvrzuje to, že půjde o malé lowendové GPU stojící až pod Navi 23. Čip by snad měl mít dvojici Shader Arrays, s 8 CU v každém, což by mu dávalo 1024 shaderů. Vypadá to tedy, že by toto GPU mohlo být navrženo jako polovina Navi 23, o němž byla včera řeč. Teoreticky je asi ještě možné, aby čip byl oříznutý na ještě méně shaderů, takže zatím asi musíme pořád brát tento údaj s rezervou; víc než 1024 shaderů ale podle všeho toto GPU obsahovat nemůže.

Podpora v Linuxu pro GPU Beige Goby neboli Navi 24 Podpora v Linuxu pro GPU Beige Goby neboli Navi 24 (Zdroj: Freedesktop.org)

Je pravděpodobné, že proto také bude mít jen 64bitovou paměťovou sběrnici, což by ovšem pořád nemuselo být až tak zlé, pokud bude osazena dostatečně rychlá paměť GDDR6. Údajně by tento čip měl mít 1 MB L2 cache a pořád i Infinity Cache. Ovšem už dost malou, prý jen 16 MB. I ta by ale pořád mohla pomáhat efektivní propustnosti.

https://twitter.com/Locuza_/status/1392553073818718208

Zda bude toto GPU pořád ještě bráno jako herní grafika, není jasné. Karty s 64bitovou pamětí bývaly vždy „výsadou“ lowendu a synonymem pro velmi nízký 3D výkon, ale třeba v noteboocích Nvidia s 64bitovou sběrnicí nabízí grafiky GeForce MX právě jako levné herní řešení. Čip Navi 24 možná AMD také zamýšlí směrovat hlavně do notebooků, TDP by snad mohlo být podobně nízké.

Tip: První grafika Nvidia pro PCI Express 4.0 je tu. Ale je to GeForce MX450 pro notebooky

Karta by možná mohla být označená jako Radeon RX 6400 nebo RX 6300 (mobilní verze pro notebooky by pak samozřejmě měly na konci ještě „M“). Zřejmě by byly párované s 4GB pamětí. Jak vysoké nebo nízké bude TDP, to těžko říct, ale snad by mohly tyto karty mít v desktopovém provedení méně něž 75 W, aby nepotřebovaly přídavné napájení. Takovou kartu AMD nevyrobilo od Radeonu RX 550/RX 560, takže by bylo pěkné, kdyby se tato kategorie dočkala také konečně upgradu (dnes je nejvýkonnější 75W kartou GeForce GTX 1650 GDDR6 od Nvidie).

Konečně nová technologie v segmentu karet za pár tisíc?

Snad by také taková karta mohla být levnější než poměrně drahé Radeony RX 5500 XT, které nelze moc považovat na kandidáta na levné zobrazovadlo do počítačů, kde by jinak stačila integrovaná grafika, ale CPU ji nemá (sestavy s Ryzenem, Threadripperem, nebo serverovým CPU). Až tam, kde se cenově pohybují GeForce GT 1030GeForce GT 1010 ale asi AMD nebude ochotné jít, protože karta by s 1024 shadery architektury RDNA 2 měla být přece jenom o dost pokročilejší. A pokud je čip pořád 7nm, nebude jeho výroba nějak extrémně levná.

GeForce GT 1030 od Zotacu (Zdroj: Zotac)

Kdy by tyto grafiky mohly přijít na trh, bohužel z prosáklých informací nelze vyčíst. Nebude to určitě v bezprostřední budoucnosti, počkáme si asi minimálně pár měsíců.

Zdroje: Freedesktop.org, VideoCardz, Locuza

Byl pro vás článek přínosný?