Hlavní navigace

AMD prý uvede novou generaci procesorů Ryzen v únoru. Může to být na 12nm procesu?

28. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někteří štamgasti diskusí pod aktualitami asi nebudou mít radost, ale byť neuplynul téměř ani den, už je tu další zpráva pojednávající o údajných budoucích plánech (anglicky se jim často říká „roadmap“) AMD v oblasti procesorů. Na vině je tentokrát web DigiTimes, kterému se údajně v tchajwanských průmyslových kruzích podařilo vyzvědět, kdy chce AMD uvést novou generaci procesorů Ryzen, jež má nahradit letošní modely.

Zdroje zevnitř výrobců základních desek prý DigiTimes nahlásily, že AMD naplánovalo uvedení nových procesorů Ryzen na únor 2018. Tyto čipy údajně mají být 12nm, vyráběné procesem 12LP u GlobalFoundries. To je poměrně zarážející, jelikož tato technologie má údajně být v prvním kvartále příštího roku teprve v počáteční fázi (tzv. risk production), kdežto masová výroba by asi měla oficiálně běžet až později. Reálné uvedení procesorů z těchto linek už v únoru by bylo velmi agresivní (neboť nestačí jen vyrobit wafery, je třeba i čas na zapouzdření, otestování, distribuci a akumulaci určité zásoby pro uvedení). Respektive je otázka, zda je vůbec možné.

DigiTimes dále uvádí, že tato únorová CPU mají kódové označení „Pinnacle 7“. To skoro určitě znamená modely Ryzen 7 (osmijádra), založené na generaci Pinnacle Ridge, což je kódové jméno nám známé už delší dobu. „Pinnacle 5“, což budou asi Ryzeny 5, mají následovat o měsíc později v březnu a levné Ryzeny 3 zřejmě ve stejném měsíci. V dubnu by měly také být uvedeny procesory Pinnacle Ridge s nízkou spotřebou (snad 35 či 45 W, značit to dle dřívějších informací bude písmenko T na konci názvu) a v květnu pak Ryzeny Pro na bázi této nové generace.

S CPU půjdou na trh také nové čipové sady řady 400. Podle DigiTimes se nejdříve objeví desky s verzemi X470 a B450. Má to ale být až v březnu, takže zdá se nebudou uvedeny zároveň s procesory. To snad garantuje, že procesory Pinnacle Ridge budou plnohodnotně podporovány i na deskách s čipsety A320/B350/X370, jelikož při vypuštění pro ně nic novějšího coby podvozky nebude; socket bude stále AM4. Čipsety údajně opět vyvinula firma ASMedia.

Roadmapa AMD pro roky 2017 a 2018 (Zdroj: VideoCardz) Označení Pinnacle Ridge se objevilo už v roadmapě AMD uniklé na jaře 2017 (Zdroj: VideoCardz)

DigiTimes mimochodem také píše o údajných „očekáváních“, dle kterých se AMD někdy během první poloviny roku 2018 má dostat zpět na 30% tržní podíl v oblasti procesorů pro desktop. Není však jasné, čí očekávání to mají být – zda jde o odhad výrobců základních desek (kteří mají díky svým prodejům docela zajímavý pohled na to, jak se trh vyvíjí), nebo jen o značně méně hodnotný tip tchajwanských redaktorů.

Ryzen 5 1600 (Zdroj: El Chapuzas Informático) Ryzen 5 1600 (Zdroj: El Chapuzas Informático)

12nm proces?

Pokud jde o výrobu 12nm procesem (12LP), je asi slušná šance, že se v tomto bodě DigiTimes mýlí, či se k tomuto údaji dostal chybnou úvahou. Zatím se totiž stále jeví jako pravděpodobnější možnost, že Pinnacle Ridge bude výš taktovaný refresh stále 14nm čipu Summit Ridge (tedy Ryzenů první generace) a nikoliv jejich „dieshrink“. Naznačovat by to mohly i ony před pár dny uniklé roadmapy, byť u nich nevíme jistě, zda jsou pravé.

Slajd k procesu 12LP, představení komentoval Mark Papermaster z AMD (Foto: Patrick Moorhead, úprava: VideoCardz) Slajd k procesu 12LP od GlobalFoundries (Foto: Patrick Moorhead, úprava: VideoCardz)

Ovšem zmínka o „Pinnacle 7/5/3“ zní autenticky. Vzpomeňte si totiž na loňské zprávy o tom, že procesory s jádry Zen se budou jmenovat SR7, SR5 a SR3, což znamenalo Summit Ridge kategorie 7/5/3. Také tehdy to novináři ne vždy správně rozluštili. I nyní bylo toto názvosloví bylo DigiTimes z části špatně pochopeno (mluví jen o Pinnacle místo Pinnacle Ridge), a o to víc by tato část zprávy snad mohla být autentická. To by pak dávalo věrohodnost i oné další části o uvedení procesorů v únoru 2018 – byť už to třeba bude na 14nm procesu a nikoliv na tom 12nm. Je tedy dost slušná šance, že se na platformě AM4 skutečně objeví nové/rychlejší modely už relativně brzo v novém roce.

Byl pro vás článek přínosný?