Hlavní navigace

Únik ze Sapphire: Budou dva Radeony Navi za 399 a 499$. Bez ray tracingu, Navi 20 není?

21. 5. 2019

Sdílet

Příští měsíc na E3 by AMD konečně mělo něco odhalit k nové generaci grafických karet Navi, a nějaká kost by nám možná mohla být hozená i v pondělí na Computexu (kde to ale asi bude hlavně o procesorech). Dosud toho uteklo velmi málo konkrétního, takže pořád není až tak jasné, co čekat ale přichází nečekaný přísun náznaků. O Navi se totiž rozpovídal pro čínský tisk markeťák od firmy Sapphire, což je přední výrobce karet Radeon. Jeho informace by tedy mohlo být docela podstatné.

Rozhovor mezitím zase zmizel a je asi i jistá (ale spíš menší) šance, že informace nemusí sedět, pokud by třeba marketing ještě neměl úplně všechny informace a onen zaměstnanec částečně spekuloval. Ovšem spíš bych to asi viděl na reálná pod NDA chovaná data, která ještě neměla být vypuštěna.

 

Dva modely, plnotučný bude rychlejší než GeForce RTX 2070

Podle onoho Sapphiráka má AMD mít v přípravě dva modely Radeonu s GPU Navi – pravděpodobně založené na jednom čipu, tedy asi jako obvykle jednu plnou a jednu ořezanou verzi. A tyto modely by snad měly výkonem být zaměřené proti GeForce RTX 2070 a GeForce RTX 2060 od Nvidie. Výkonnější (podle nedávno uniklého značení možná Radeon RX 680?) by údajně měla stát 499 dolarů, což je cena referenční/nepřetaktované RTX 2070. Slabší ořezaný model (mohl by to být Radeon RX 670) by pak měl být za okolo 399 $.

Zda má 399$ karta být rychlejší než RTX 2060 nebylo řečeno, ale ona top verze Navi za 499 dolarů údajně má překonávat výkonem GeForce RTX 2070. Pokud má v tomto zdroj ze Sapphire pravdu, pak to možná už zarámovalo výkon Navi. Vodu na druhé straně oné hledané lodi totiž už asi vyznačila salvou Lisa Su během vyhlášení finančních výsledků AMD za Q1. Tehdy totiž řekla, že karta bude cenově levnější než Radeon VII a zařadí se pod něj, což by implikovalo, že není rychlejší. Můžete si tedy najít benchmarky pro Radeon VII a GeForce RTX 2070 a jestli je toto vše pravda, tak by Navi/Radeon RX 680 mohl sednout někam do intervalu mezi ně. Tak uvidíme.

Galerie: AMD Radeon VII: výkon v zahraničních recenzích

Bez ray tracingu/až příští rok?

A nyní potenciálně velmi důležitý detail. Onen zástupce Sapphiru údajně novinářům řekl, že architektura Navi údajně nemá speciální hardwarové jednotky na výpočet ray tracingu, tedy obdobu RT jader z architektury Nvidia Turing od Nvidie. Toto jde trochu proti vyznění nedávno sdělených informací k Sony PlayStation 5 (kde má být stejná nebo příbuzná architektura GPU a o ray tracingu se mluvilo), ale není to nutně v konfliktu. Jednak může být akcelerace ray tracingu specifická jen pro PS5, ale také je klidně možné, že použití ray tracingu na této konzoli bude čistě s využitím výpočetních jednotek/shaderů („softwarově“), bez speciálních hardwarových jednotek.

Zástupce Sapphire řekl, že podpora pro ray tracing by asi mohla přijít až v dalších architektuře, údajně za rok, která by už mohla být (úplně?) nová, a tedy by k ní zavedení nových hardwarových bloků asi víc sedělo. Ovšem pozor, toto už asi může být spekulace a nic, co by onen člověk měl přímo z interních oficiálních roadmap/zdrojů. Je tedy to třeba brát s větší rezervou než zbytek zprávy.

Sapphire AMD 50th Anniversary Edition Nitro Radeon RX 590 8GB 01 Sapphire AMD 50th Anniversary Edition Nitro Radeon RX 590 8GB k výročí AMD (Zdroj: Momomo_us/Twitter)

Zatímco na nereferenčním Radeonu VII prý Sapphire nepracuje, protože by se to patrně nevyplatilo, u Navi prý firma chystá nereferenční karty a údajně se zvažuje i verze s vodním chlazením (nevím, zda se tím myslí zabudovaný AIO chladič, nebo vodní blok pro custom okruh). Pozoruhodná je jedna věc. AMD by údajně podle tohoto zaměstnance opravdu karty mohlo uvést 7. 7. (což by bylo symbolické vzhledem k 7nm procesu). Toto datum se objevovalo v drbech z ne úplně důvěryhodných youtuberských zdrojů, což vyvolává nedůvěru, a navíc je to v neděli. Ale je možné, že se AMD tento nápad zalíbil, podobně jako loni Intel „adoptoval“ nápad Davida Schora z webu WikiChip na vyrobení výročního Core i7-8086K.

AMD Navi PCB 2 Baidu PCB pro Radeon Navi uniklé na Baidu, přední strana (zdroj: Baidu)

Tip: Máme první pohled na Radeon Navi. 256bitové GDDR6, dva osmipiny, USB-C a GPU Tach

Pořád limit 4096 shaderů a žádné „velké Navi“?

Markeťák Sapphiru také zdá se tvrdil, že AMD nechystá další model, v kterém by bylo větší GPU Navi, než v onom 499$ modelu. Před časem internetové drbny tvrdily, že po výchozím „mainstreamovém“ Navi by mohlo vyjít o něco později i výkonnější GPU, snad „Navi 20“, které by mohlo mít víc než 5000 stream procesorů. Ovšem toto podle onoho zaměstnance prý nemá nastat, výslovně to popřel. To by možná mohlo znamenat, že z GCN vycházející architektura Navi pořád nepřekonala dnes už dost zastaralý limit na 4096 stream procesorů (64 bloků CU), což poprvé vyčerpalo už GPU Fiji v roce 2015(!).

Na druhou stranu je také možné, že dotyčný markeťák prostě mluví jen o letošní generaci GPU Navi a to „Navi 20“ pořád může vyjít třeba v roce následujícím, o čemž on ještě informace nemá. Ovšem také by mohlo jít o výpočetní a profesionální GPU s podporou FP64 (vědeckých výpočtů s dvojitou přesností) a podobných funkcí, které podobně jako Vega 20 nebude určené do herních grafických karet.

Byl pro vás článek přínosný?