Hlavní navigace

První Radeon generace Navi: 2560 shaderů, čip Navi 12? Architektura prý bude nová

12. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Letos (a vlastně už loni) před vydáním grafik Nvidia GeForce RTXarchitekturou Turing panoval velký hlad po informacích o tom, jak budou vypadat, a o to méně poznatků existovalo. Trošku podobné to teď bude s architekturou Navi, což je příští generace GPU pro změnu od AMD. Navi je netrpělivě vyhlíženo od příchodu GPU Vega a zatím jsme o nich věděli plus minus nic. Nyní se na internetu ovšem objevily údaje o prvním čipu (a grafice), které má z této architektury vzniknout. Tyto informace pocházejí od webu WCCFtech, což není nejlepší zdroj. Je tedy třeba je brát spíš skepticky a s rezervou a počítat s tím, že se nemusí vyplnit. Pro ilustraci se můžete podívat, jak vedle byly WCCFtech, když na jaře psal, co údajně zjistil o grafikách Turing. Nic jiného ale zatím není a asi ani ještě nějakou chvíli nebude, takže se na ně s touto výhradou podíváme.

Navi 12: 2560 stream procesorů?

Podle WCCFtechu prý budou první grafiky (nebo grafika generace Navi) založené na čipu označeném Navi 12. Což je zajímavé, protože nejvýkonnější verze měla zatím označení desítkou (Polaris 10, Vega 10). Implikovalo by to, že první uvedená karta této generace bude v mainstreamu nebo ještě níž, a až později se snad architektura posune výš (což ale podle WCCFtechu má trvat poměrně dlouho). Víme totiž, že ve starších uniklých roadmapách domnělé výkonnější čipy Navi 10 a Navi 11 byly – pokud je ovšem už nezrušili.

Navi 12 má podle WCCFtechu obsahovat 40 bloků CU. Architektura tedy stále používá toto členění zavedené architekturou GCN, ovšem podle stejného zdroje by prý již snad mělo jít o novou architekturu. To nemusí nutně znamenat kompletní opuštění všeho z GCN, tato nová architektura by mohla stále představovat jejího následníka, jen přepracovaného (podobně jako je například viditelná evoluční cesta mezi Keplerem, Maxwellem, Pascalem, Voltou a Turingem u Nvidie). Není jasné, zda Navi stále bude mít 64 stream procesorů na jeden blok CU. Ale pokud by to bylo zachováno, pak by čip Navi 12 měl jen 2560 stream procesorů (jako před lety Radeon R9 290/390, ořezaná verze čipu Hawaii).

7nm GPU Vega 20, Computex 2018 (Foto: 4Gamer) 7nm GPU Vega 20, Computex 2018 (Foto: 4Gamer)

Tato grafika by tedy asi směřovala do cenového pásma GeForce GTX 1060 a Radeonů RX 580 (výkon by už ale samozřejmě měl být vyšší), ne do highendu. GPU bude již vyráběno na 7nm procesu, takže by mělo mít o dost vyšší takty než třeba Polaris (ostatně 7nm Vega 20 má maximální turbo 1800 MHz). Pokud by se podařilo vylepšit efektivitu architektury a zvýšit výkon na 1 MHz, asi by tato grafika mohla mít výkon třeba i jako Vegy 56 s více stream procesory. Ovšem to dost předbíháme, jak to dopadne, se teprve uvidí.

Architektura Navi by prý už neměla být limitována na maximálně 4096 stream procesorů jako předchozí (Fiji, Vega 10). Podle WCCFtechu by se nad tuto hranici možná mohlo dostat GPU Navi 20, což je prý highendový produkt, který by ale měl přijít až na konci roku 2020 (nebo dokonce až v roce 2021), zatímco Navi 12 má vyjít ještě v roce 2019. Ovšem stále mějte na paměti, že tyto informace nejsou zrovna zaručené a asi existuje šance, že se v nich WCCFtech částečně nebo „méně částečně“ pouští do spekulací. Vzhledem k tomu, že Vega 20 je GPU určené jen pro výpočetní sféru, by ono Navi 20 mohlo ve skutečnosti být něco podobného a opět se netýkat herních grafik. Byla by tu paralela i v onom údajně hodně opožděném vydání.

MMF24

Roadmapa grafických architektur AMD pro GPU Radeon (Computex 2018) Oficální roadmapa grafických architektur AMD pro GPU Radeon (Computex 2018)

Po Navi: (ex)Kuma

WCCFtech jinak uvádí, že další architektura následující po Navi by dle jeho informací měla být jeho evolucí. Tedy stavět na stejném základě, který jak už bylo řečeno má být u Navi nový. Tato následující architektura se prý snad původně jmenovala Kuma (opět jméno hvězdy, které už AMD použilo v době Phenomů), jenže prý asi bylo změněno. Letos se objevila zpráva, že po Navi mají přijít GPU Arcturus, ale toto označení je asi dílčí kódové jméno jen pro určitou variantu. Arcturus tedy mohl být jeden z čipů architektury Kuma.

Všimněte si, že toto je v kontrastu s tím, co o Navi a následující architektuře obvykle koluje – totiž že Navi bude poslední evolucí GCN a teprve až další generace bude úplně nová. Ovšem tato informace byla sama značně spekulativní a vznikla asi víceméně interpretací různých vágních indicií sdělených zástupci AMD. Ty ale ani nemusely mít nějaký podstatný význam. Je tedy klidně možné, že se tento výklad mýlil. Ale stejně tak je možné, že jsou chybné i informace WCCFtechu. Jak to s tou novostí/starostí architektury Navi (a jejího následníka) je, se tudíž také ukáže až časem. Grafiky Navi by se podle různých zdrojů mohly objevit někdy v polovině roku 2019, nebo až v jeho druhé půlce, podle WCCFtechu by to ale možná mohlo být ještě v jeho prvních šesti měsících. Ani v tomto tedy zatím není jasno.

Byl pro vás článek přínosný?