Hlavní navigace

Chystá se úsporná 45W verze Radeonu RX 560. I Vega Nano se dočká vydání, prý za měsíc

30. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud hledáte samostatnou grafickou kartu s nižší spotřebou, má pro vás Nvidia dnes GeForce GT 1030 se spotřebou 30 W (nebo i 20 W, ale to za cenu výrazně pomalejších pamětí DDR4), zatímco AMD mělo dosud až 50W Radeon RX 550. Zdá se ale, že se pro tuto oblast nabídky objeví u červených ještě něco odlišného: úsporná varianta Radeonu RX 560, která by mohla mít docela slušný výkon, ale o dost lepší spotřebu než původní Radeon RX 560, pohybující se okolo 75 W.  

45W Radeon RX 560

V nabídce firmy Sapphire se totiž vynořil Radeon RX 560 v provedení Pulse, jenž má mít TDP jen 45 W, tedy papírově pod modelem RX 550. Karta má přitom podle specifikací plné neořezané GPU Polaris 11, tedy s 1024 stream procesory, dvojnásobným množstvím proti Polarisu 12 v RX 550. 45W TDP se projevuje snížením taktu GPU na 1216 MHz, zatímco normální Radeon RX 560 Pulse od Sapphire uvádí jako maximum 1300 MHz. Toto je nicméně jen maximální takt (cosi jako turbo), takže reálný herní výkon může poklesnout o něco více. Jak přesně se 45W model kvůli omezené spotřebě chová, to ukáží jenom recenze.

Zatímco GPU je podtaktované (ale neořezané co do jednotek), paměťový subsystém zřejmě redukcí neprošel a měl by používat 128bitovou sběrnici s pamětí GDDR5 běžící na 7,0 GHz efektivně (propustnost 112 GB/s). Paměti mají kapacitu 4 GB nebo 2 GB, prodávat se budou dvě verze.

Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GD5. tato karta se má nyní objevit v 45W verzi Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GD5. tato karta se má nyní objevit v 45W verzi

Karta zdá se nebude v názvu nějak výrazně odlišena, což bude trošku problém pro nás kupující, jelikož se zdá, že dokonce i balení vypadá stejně. Stejně jako modelu s vyšší spotřebou (který má podle Sapphire TDP dokonce zvýšené na 90 W) říká výrobce 45W kartě „Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GD5“, takže při nákupu se bude třeba dívat do podrobných specifikací.

Specifikace 45W modelu (Zdroj: VideoCardz) Specifikace 45W modelu v porovnání s běžnou verzí. Kromě 4GB varianty je k mání i 2GB (Zdroj: VideoCardz)

Chladič by měl být stejný jako u předchozích Radeonů RX 560 Pulse, s jedním 70mm axiálním ventilátorem a hliníkovým pasivem (možná s měděným jádrem) s radiálně se rozbíhajícími žebry pod ním. PCB má délku 21 cm; chladič je jako obvykle dvouslotový a ventilátor by se měl při nízké zátěži zastavovat. Vzhledem ke spotřebě není použitý přídavný napájecí konektor, naopak výstupy jsou beze změn: DVI-D, DisplayPort 1.4 a HDMI 2.0b.

I Radeon RX Vega Nano bude prý skutečně vydán, za měsíc

Zda je tento model jen specialitou vymyšlenou firmou Sapphire, nebo ho koncipovalo přímo AMD, není zatím jasné. V druhém případě by ho zřejmě začali vyrábět i další firmy. Mimochodem, nebyl by to možná jediný extrabuřt tohoto typu. Před nedávnem pro změnu firma PowerColor ukazovala prototyp, který zase vypadal velmi jako zatím nevydaná ani neohlášená karta Radeon RX Vega Nano. A tento model jinak podle informací webu Fudzilla skutečně přijde na trh.

Prototyp Radeonu RX Vega Nano od PowerColoru (foto: PC Games Hardware) Prototyp Radeonu RX Vega Nano od PowerColoru (foto: PC Games Hardware)

Tato karta by se prý mohla od PowerColoru dočkat vydání koncem května, pokud tedy má Fudzilla pravdu. V polovině měsíce by prý snad mělo nastat odhalení a koncem měsíce by pak už i fyzicky byla na prodej. PowerColor údajně přepracuje chladič (respektive asi už přepracoval, pokud má karta být za měsíc v obchodech). GPU by prý možná mohlo mít konfiguraci Radeonu RX Vega 56 s 3584 stream procesory místo plné palby čipu Vega 10 (4096 shaderů), i když toto není asi ještě jasně potvrzeno a jde asi spíš o odhad. V jak velkém objemu budou tyto karty vyrobeny a za kolik se budou prodávat, ve Fudzille nezjistili, a ani cena není zatím známá.

Byl pro vás článek přínosný?