Hlavní navigace

Schovává si AMD Ryzen 7 2800X v záloze? Prý není vyloučen. Ukázal se i Radeon Vega Nano

23. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden ve čtvrtek vydalo AMD procesory Ryzen založené na 12nm čipech Pinnacle Ridge, a jak se později ukázalo, zřejmě s nimi také vypustilo úsporné 35W verze APU Raven Ridge. Zdá se, že okolo této události se ale vynořily dvě další zajímavosti, nebo by se také dalo říci „pohřešované osoby“. A to jednak co se týče procesorů platformy AM4, ale také grafik Radeon.  

Ryzen 7 2800X?

První zajímavost se týká otázky, která asi napadla mnohé z vás: když je momentálně nejvyšší model druhé generace Ryzenů označený „2700X“, znamená to, že ještě eventuálně vyjde model 2800X, který by byl rychlejší, jako v generaci první? Senior viceprezident AMD Jim Anderson, který má oblast procesorů Ryzen (a Threadripperů) pod sebou, se o toto téma údajně otřel během novinářské prezentace před vydáním.

Podle AMD nynější Ryzen 7 2700X nahrazuje jak předchozí model 1700X, tak i vyšší 1800X. Oficiální linie z úst Andersona je, že soupiska Ryzenů 2000 končí na modelu Ryzen 2700X proto, že, modely 2700 a 2700X se svým výkonem a cenami „stačí k pokrytí“ daného prostoru na trhu. S tím, jak tyto dva modely pokrývají trh mainstreamových procesorů, je údajně AMD spokojené. K tomu se ovšem dá namítnout, že vzhledem k našponovaným taktům to vypadá, jako by už na další vyšší model nebyla rezerva. Pokud by byla a taková rychlejší verze by se dala prodávat – za víc peněz – AMD by tak učinilo.

AMD Ryzen 2000Ovšem Anderson si výslovně ponechal možnost toto změnit a možný příchod vyššího modelu (pravděpodobně tedy 2800X) nevyloučil: „To neznamená, že 2800X nemůže jednoho dne vyjít – možná. Ale teď si myslíme, že ty dva modely stačí“. Otázka je samozřejmě, jak si toto vykládat. Spekuluje se, že by AMD mohlo Ryzen 7 2800X (který by mohl mít o něco lepší výkon ve vícevláknových aplikacích) uvést v případě, že Intel vydá také nové CPU nahrazující Core i7-8700K – například osmijádrové Coffee Lake.

That doesn’t preclude a 2800X someday, right, maybe. But for now we believe those two SKUs cover the space well.

Že Anderson věc vůbec zmínil, by mohlo naznačovat, že něco takového je na stole. Ale úplně jistě to vědět nemůžeme, na oné akci, kde toto mělo padnout, jsme nebyli, takže těžko říct, jestli třeba nemůže jít o nepřesné citování. Výběrové čipy by asi mohly jednou dosáhnout na vyšší výkon, než mají nyní Ryzeny 7 2700X. Případně by se možná mohla kvalita procesu časem trochu zvýšit (případný Ryzen 7 2800X by asi vyšel až někdy v druhé polovině roku nebo na podzim), ale frekvenční omezení 14nm a 12nm procesu je poměrně zásadním limitem. S rychlejšími modely se tedy asi nedá počítat na jistotu – ostatně nevyšly ani v první generaci Ryzenů.

Radeon RX Vega Nano není mrtvý, jen spí

Pokud jde o druhou zprávu, AMD zdá se během předváděčky Ryzenů v Německu ukázalo jednu zatím nevydanou grafiku – respektive, předvedla ji firma PowerColor, která vyrábí karty Radeon. Šlo o prototyp a nikoliv nějaký finální model, ale různé fotografie publikovalo víceor webů (PC Games Hardware, ComputerBase), takže její ukázání bylo podle všeho „kontrolované“ a záměrné.

Ukázaná karta vypadá jako Radeon RX Vega Nano, jejíž přípravy AMD neformálně avizovalo už v létě, kdy byl také ukázán prototyp. Tato karta pak nikdy nepřišla na trh, možná za tím ale byly problémy s nedostatkem GPU a pamětí během kryptoměnové mánie. Ta už nyní značně pominula, a tak by se mini (respektive nano) Vega možná přece jen mohla dostat na trh. Karta, kterou nyní PowerColor ukazoval, má podobný chladič jako Radeon R9 Nano s čipem Fiji, ale jak už bylo řečeno, jde jen o prototyp, reálný design se asi bude lišit. Karta je založená na krátkém PCB, které ale není úplně nové. Kromě letního vzorku jsme ale stejnou desku už viděli na dlouhém Radeonu RX Vega od XFX a mezitím se objevila také na kartách od Sapphire. Krátké PCB se totiž dá využít i na nekompaktní standardní modely, kde může být výhodou, že zadní ventilátor může foukat přímo skrz pasiv a odvádět teplo do vzduchu nad kartou.

PCB, které ukazoval PowerColor, je podle všeho založené na stejném návrhu jako to v létě, změny v rozložení součástek jsou naprosto minimální. Napájecí kaskáda je zdá se nezměněná a na PCB je stále příprava pro dva osmipinové napájecí konektory. Ovšem prototyp měl osazen jen osmipin a šestipin. Jaká bude spotřeba, to samozřejmě ještě nevíme, žádné specifikace zatím sděleny nebyly. Zatím hlavně není vůbec potvrzeno, zda tato grafika vůbec vyjde. Jak už bylo řečeno, zatím byl ukázán jen prototyp nebo dokonce snad jen koncept. Tím, že kryptobublina vydání zazdila na půl roku, také nyní proti potenciálnímu Radeonu RX 64(?) Vega Nano hraje čas. Než totiž vyjde, nachýlí se ještě víc čas současné generace GPU. Navíc v druhé polovině roku by měly vyjít nové grafiky GeForce od Nvidie, které budou snad mít již 12nm čipy a novou architekturu Turing. AMD by tedy asi mělo spěchat, pokud chce nový Radeon Nano skutečně vydat.

Byl pro vás článek přínosný?