Hlavní navigace

Radeon VII končí, AMD prý zastavilo výrobu a karta se už jenom doprodává

12. 7. 2019

Sdílet

Tento týden se na trhu objevily nové grafiky Radeon (RX 5700 a RX 5700 XT) i GeForce (RTX 2060 Super, RTX 2070 Super). Vypadá to, že se ale zároveň jiné chystají na odchod. Z prodeje má údajně zmizet Radeon VII, tedy karta, kterou AMD vydalo letos v únoru, čili jen před pěti měsíci, jako vůbec první 7nm GPU prodávané běžným spotřebitelům.

Francouzský web Cowcotland přinesl zprávu, že Radeon VII už se přestává nebo dokonce přestal vyrábět, což se mu údajně podařilo ověřit. AMD prý kartě přidělilo status „end of life“ dokonce už před měsícem, což znamená, že bylo rozhodnuto ukončit produkci těchto modelů a výroba se začala připravovat na konec. Tyto grafické karty tím pádem pomalu zmizí z trhu, zůstanou již jen současné skladové zásoby a po jejich vyčerpání už Radeon VII nebude k sehnání. Jak dlouho bude trvat, než zbylé kusy z distribuce úplně zmizí, zatím těžko říct, ale měla by to být jen otázka času.

Radeon VII tedy za nějakou dobu odejde z obchodů. Pokud byste jeho pořízení zvažovali (třeba kvůli 16GB kapacitě paměti s vysokou propustností, která je momentálně mezi dostupnějšími GPU vzácností, pro nějaké zvláštní účely), měli byste počítat s tím, že karta už se nemusí prodávat dlouho.

AMD Radeon VII Gold Edition twitter Radeon VII Gold Edition k 50. výročí AMD (Foto: Twitter)

Přímé důvody pro ukončení výroby karty budou asi souviset s příchodem karet Navi, které mají velmi blízký výkon, ale skoro poloviční cenu, takže i s přihlédnutím ke kapacitě RAM Radeon VII dost „podkopávají“. Stejně pak bude působit zvýšení výkonu refreshovaných GeForce RTX (RTX 2080 Super by měla mít stejnou cenu, RTX 270 Super zase podobný výkon za méně). Zároveň má také Radeon VII asi o dost vyšší výrobní náklady než karty RX 5700 XT.

amd radeon vii finalni specifikace Finální specifikace Radeonu VII. Základní frekvence měla původně být 1450 MHz, zde došlo ke snížení. AMD také k 1800MHz špičkové frekvenci přidalo upřesnění, že "Boost clock" je 1750 MHz. Že by problémy s chladičem?

Pětiměsíční výdrž na trhu je hodně krátká, ale v tomto případě se s ní možná počítalo od začátku. Radeon VII byl podle toho, jak uvedení probíhalo, přichystán poměrně narychlo a původně nebyl v plánu (GPU Vega 20 mělo sloužit čistě pro datacentra). Zřejmě byl spíš improvizovanou reakcí na nečekanou příležitost k vyrobení herního modelu, kterou poskytly poměrně vysoké ceny karet RTX 2070 a RTX 2080 od Nvidie. Pravděpodobně se ale hned počítalo s tím, že půjde o specialitu s hlavně symbolickým významem, ne o standardní součást nabídky grafik, což naznačuje i jméno nezapadající nijak do systému značení, nebo to, že výrobci karet vůbec neplánovali nereferenční verze.

Vykon 2160p Radeon RX 5700 XT ComputerBase Takto nějak vypadá Radeon VII proti aktuálním konkurentům v pro něm asi nejpříznivějším rozlišení 4K (Zdroj: ComputerBase)

Je možné, že po ukončení výroby a vyschnutí dodávek může cena zbylých karet poněkud stoupnout, což se podle Cowcotlandu v některých obchodech stalo. Toto bude ale záviset na tom, zda se po těchto kartách bude pořád objevovat poptávka. Pokud ne a zbylé kusy by ležely skladem, tak jejich cena naopak klesne a mohly by se objevil nějaké výprodeje.

Galerie: AMD Radeon VII: rozborka a fotografie, PCB a chladič

Byl pro vás článek přínosný?