Hlavní navigace

AMD prý začne prodávat procesory s jádry Zen 3 20. nebo 27. října, Radeony v listopadu

30. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Vynořil se první údaj o termínu, kdy se mají začít prodávat nové procesory Ryzen s architekturou Zen 3. Máme i nástřel reálného vydání Radeonů RX 6000.

Dnes už jsme tu měli krátkou zprávu o Ryzenu 7 5800X, který podle všeho bude jedním z prvních desktopových procesorů s architekturou Zen 3, které AMD začne prodávat. Krátce na to přichází další novina k těmto CPU – vynořilo se datum, kdy se údajně mají začít prodávat.

AMD již před pár týdny prozradilo, že procesory Ryzen 5000 „Vermeer“ a/nebo architekturu Zen 3 jako takovou odhalí 8. října. Toto ovšem má být jen virtuální či papírové představení, kdežto procesory by se pak začaly prodávat až o něco později a kdy přesně, byla ta otázka. Teď se možná už odpověď vynořila.

Údajné termíny, kdy vyjdou Vermeerů

Jurij „1usmus“ Bublij, autor nástrojů DRAM Calculator for Ryzen a ClockTuner for Ryzen, napsal na Twitteru, že AMD mělo naplánované vydání Ryzenů 5000 (už ve smyslu reálného prodeje a asi také recenzí) na 20. října/októbra. Toto údajně platilo už před delším časem, takže se teoreticky mohl plán změnit, ale o takovém přesunu 1usmus údajně nic neví.

Pod toto datum se poté částečně postavil také web ComputerBase, který uvádí, že se poptal vlastních zdrojů a bylo mu řečeno, že Vermer/Ryzeny 5000 by opravdu mohly vyjít tohoto dne, nebo alternativně o týden později, 27. října. Je možné, že momentálně ještě není pevně rozhodnuto a procesory se začnou prodávat o týden později, pokud by se logisticky nestíhalo. Také je možné, že 20. vyjdou výkonnější modely jako Ryzen 9 5900X a nějaké levnější by mohly poté přijít až 27.

Kočky by kupovaly Ryzen Procesory Ryzen 7 a Ryzen 5 (Foto: Daniel Caudill)

Vypadá to ale, že by každopádně Zeny 3 mohly být dostupné ještě před začátkem listopadu a zhruba do měsíce od dneška. (Jak ten čas letí, vydání Zenu 2 se zdá být tak nedávno…)

Galerie: Úniky a informace k procesorům AMD s jádry Zen 3

První Radeony RX 6000 možná 16. až 20. listopadu

Vedle procesorů zmínil 1usmus také možný start prodeje nové generace GPU, Navi 2X, neboli Radeonů RX 6000. Ty AMD slibuje odhalit 28. října, opět by ale prodej měl začít až s odstupem pár týdnů. 1usmus uvádí, že tato prodleva by asi mohla být třítýdenní. AMD totiž prý plánovalo, že by se grafiky, respektive asi první z nich – další modely by mohly přicházet postupně opět o něco později – mohly v obchodech začít prodávat 15–20. listopadu (15. je neděle, takže reálně asi 16. až 20.).

Tip: Radeony RX 6000 tvoří dvě GPU s 5120 a 2560 shadery, ale sběrnice jsou jen 256 a 192 bitů?

Ale toto je údajně také situace, jak ji AMD plánovalo už před delší (neupřesněno) dobou a plán se teoreticky mohl změnit. Zde už nemáme druhý zdroj, který by termíny potvrzoval, takže je zatím berte s hodně velkou rezervou. Start prodeje někde v třetí čtvrtině listopadu ale zní celkem věrohodně. Aspoň z toho hlediska, že později by to už totiž pro AMD nebylo moc dobré, v předvánočním období to chce mít karty dostupné na pultech co nejdříve.

Zdroj: 1usmus (Twitter), ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?