Hlavní navigace

Ryzeny 6000 budou mít o hodně lepší integrovanou grafiku. Až 768 shaderů RDNA 2

9. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Zatímco mobilní Ryzeny 4000 Renoir a 5000 Cezanne neudělaly velký pokrok ve výkonu integrované grafiky, příští Ryzen 6000 Rembrandt ji bude hodně silnou.

Na trhu už jsou notebooky s mobilními Ryzeny 5000 „Cezanne“ s architekturou Zen 3, takže bychom pomalu už měli zase dostávat různé úniky o následující generaci procesorů AMD, která by měla mít kódové označení Rembrandt. A skutečně se teď „stav poznání“ rozšířil o docela důležitou věc: integrované GPU těchto procesorů či jak AMD tradičně říká, APU.

Poslední dvě generace, Renoir a aktuální Cezanne, výkonu integrované grafiky nevěnovaly pozornost a přinesly jen drobná zlepšení pořád s maximálně 512 shadery architektury Vega, která brzy bude čtyři roky stará. Díky tomu AMD ve výkonu iGPU, tedy v disciplíně, která byla tradičně výsadou „červených“, předstihl Intel. Rembrandt by jako první mohl tento dluh splatit, soudě podle toho, co jsme se teď o parametrech jeho grafiky dozvěděli.

O APU Rembrandt, na kterém budou mobilní Ryzeny 6000 (a desktopové Ryzeny 6000G) založené, jsme se doteď dozvěděli, že má stále používat jádra Zen 3 (Zen 4 má být až APU Phoenix o generaci dál), ovšem má být vyráběné 6nm procesem. Má přinést poprvé v mobilních procesorech Ryzen PCI Express 4.0, akcelerátor AI a strojového vidění („CVML“) a také podporu pamětí DDR5 a LPDDR5. Také je prý integrovaná podpora USB4. Mimochodem, počet linek PCIe 4.0 má prý pro samostatnou grafiku v noteboocích být pořád ×8, podle dalšího zdroje (Patricka Schura). V desktopu by to ale možná mohlo být ×16 (nepotvrzeno) a také je pravděpodobné, že pro SSD budou opět dostupné zvlášť další linky.

Tip: Mobilní Ryzen na rok 2022 „Rembrandt“ je pořád Zen 3. Ale má 6nm proces, PCIe 4.0 a USB4

Co už také bylo známo z dřívějšího úniku roadmapy, byla architektura grafiky. Toto APU má už konečně mít novou architekturu RDNA 2 („Navi2“) místo Vegy. Ale až teď se dozvídáme hlavní parametr. Leaker ExecutableFix, jenž je poměrně osvědčený ve věcech procesorů AMD, nyní na Twitteru prozradil, že iGPU v Rembrandtu má obsahovat až 12 CU. Jedna CU by stále měla mít 64 shaderů, takže 12 CU se rovná 768 shaderům. Je zajímavé, že jde o stejný počet, jaký mají nejvýkonnější integrované grafiky Intelu v procesorech Tiger Lake, takže bude možné docela přímo mezi AMD a Intelem porovnat účinnosti těchto architektur.

https://twitter.com/ExecuFix/status/1390939182210732032

Všech 768 shaderů ale samozřejmě budou mít jenom nejvyšší modely. AMD vždy „segmentovalo“ levnější verze APU tím, že neměly všechny grafické jednotky zapnuté (to také umožňovala použít procesory s lokalizovaným defektem v GPU). Nejspíš tak nižší modely budou mít třeba jen 10 nebo 8 CU (640, 512 shaderů). Ne-li méně.

Ray tracing, Infinity Cache?

Architektura RDNA 2 přinesla do samostatných GPU AMD podporu raytracingových efektů, ale zatím není vůbec jisté, zda budou jednotky Ray Accelerator, jež jsou za toto zodpovědné, přítomné také v této integrované verzi – mohly by totiž být odstraněné pro úsporu místa a energie. Další podrobné parametry grafické části Rembrandtu totiž už ExecutableFix nevynesl. Bohužel tedy také nevíme, zda bude přítomná InfinityCache.

Integrované grafiky bývají silně limitované propustností pamětí a i když LPDDR5/DDR5 by mohly hodně pomoci, byla by velká cache obcházející smrtící omezení dané propustností možná jeden z největších pokroků v iGPU od doby eDRAM u Intelu. Bohužel ale taková cache spotřebuje hodně místa na čipu, takže nebude vůbec překvapivé, pokud by se AMD rozhodlo ji do APU nepoužít.

Procesorová část má mít podle stejného zdroje jinak stále stejných 16MB L3 cache jako u APU Cezanne/Ryzenu 5000U/H/G. Pravděpodobně také zůstane u osmi jader, tedy jednoho bloku CCX architektury Zen 3. AMD pravděpodobně v CPU části neprovede moc změn, podobně jako se v Cezanne vyhnulo úpravám grafické části. Ale není vyloučeno, že se nějaká zlepšení neobjeví, vzhledem k přechodu na nový proces – pak by možná architektura mohla mít nést označení Zen 3+, ačkoli v původní roadmapě nebylo.

https://twitter.com/ExecuFix/status/1390965485022416897

Procesory Rembrandt neboli APU Ryzen 6000 vyjdou někdy příští rok, zatím není úplně jisté kdy přesně. Notebookové procesory teď AMD vždy uvádí v lednu s vypuštěním notebooků v následujících měsících, ale není to asi tesáno v kameni. Letos ale uvedení asi určitě nebude. Desktopová verze pak má mít už nový socket AM5 a tam je asi čas vydání ještě méně jasný, protože CPU Ryzeny „Raphael“ s tímto socketem mají vyjít až o dost později v roce 2022 (a asi jako Ryzen 7000) – to už budou totiž 5nm čipy se Zenem 4.

Galerie: Úniky a roadmapy AMD o APU Cezanne, Van Gogh, Lucienne a Rembrandt a CPU Warhol, Raphael (Ryzen 5000/6000/7000)

Zdroje: ExecutableFix (1, 2), Patrick Schur

Byl pro vás článek přínosný?