Hlavní navigace

Threadrippery se Zenem 3 asi vůbec nebudou. Prý jsou zrušené, bude jenom verze Pro

22. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Pokud jste čekali na AMD Ryzen Threadripper 5000 s architekturou Zen 3, asi máte smůlu.

Bohužel to vypadá, že máme další neblahou zprávu pro zájemce o výkonné mnohojádrové procesory Ryzen Threadripper. Před nedávnem prosáklo, že nová verze Ryzen Threadripper 5000 už konečně s novou architekturou Zen 3 byla proti dříve plánovanému vydání v září posunutá na příští rok, ale nakonec ani to neklapne. Podle dobře informovaného zdroje nevyjde nakonec vůbec, tedy alespoň ne na současné platformě TRX40...

Leaker vystupující na Twitteru pod přezdívkou ExecutableFix, který byl v minulosti o plánech AMD hodně dobře informovaný, včera přinesl zvěst, že AMD bohužel zrušilo procesory s kódovým označením Chagall. To je ovšem právě kódové označení Ryzenu Threadripper 5000 s architekturou Zen 3. Na platformu TRX40 tak tyto procesory bohužel nepřijdou.

Toto zrušení se chystá varianty Chagall-HEDT, kde HEDT by měla být zkratka pro „high end desktop“. To je tradiční segment procesorů Threadripper, který pokrývala desktopová platforma TRX40 se čtyřkanálovými pamětmi.

https://twitter.com/ExecuFix/status/1451221315919171595

Určitou náplast představuje, že druhá verze, Chagall-WS, zrušená není. Chagall-WS jsou ale Threadrippery Pro, které fungují na separátní a dražší platformě WRX80 s osmikanálovým řadičem pamětí. Threadripper Pro 5000 se Zenem 3 tedy existovat bude (ostatně pro ten už před časem uniklo pár modelů i na internet), ale jen pro tyto dražší desky a pracovní stanice. Pokud se tedy nestane nějaký zázrak a tyto osmikanálové modely Pro nebudou fungovat současně i v deskách s čipsetem TRX40.

Tip: Únik procesorů Ryzen Threadripper Pro 5945WX a Ryzen Threadripper Pro 5995WX

Důvody zrušení jsou nejasné

Jaké jsou důvody tohoto zrušení běžnějších/levnějších (ovšem nijak levných) Threadripperů 5000 nevíme. Optimistický výklad by mohl být, že nová generace už s architekturou Zen 4 vyjde velmi brzo třeba už v druhé polovině roku 2022, takže by se takto pozdě nevyplatilo vydat verzi se Zenem 3. Toto ale asi není moc pravděpodobné, důvody jsou asi spíš veskrze negativního charakteru.

Je možné, že se AMD rozhodlo přeorientovat tyto highendové procesory kompletně do segmentu dražších pracovních stanic, tedy tak, že už bude rozvíjet jenom osmikanálovou platformu WRX80 (a její následující generaci s DDR5). I běžná verze Threadripperu je dost drahá a dost se vzdálila tomu, jak dřív vypadal a kolik stál tzv. highendový desktop v podobě platforem Intel X79, X99, X299 a první generace Threadripperů na platformě X399. Kvůli vyšším cenám už se asi Threadripper 3000 také tak dobře neprodává, takže mohlo přijít rozhodnutí jednu z platforem zrušit a nechat jen WRX80. Threadrippery Pro se bohužel nedají přetaktovávat (i když by se tato podpora asi dala přidat), takže tím chybí jeden z taháků „HEDT“ verze.

Dokument k procesorům AMD Ryzen Threadripper 5000 Chagall Dokument k procesorům AMD Ryzen Threadripper 5000 "Chagall" (Zdroj: MoePC)

V tomto všem ale také může hrát roli současná krize s nedostupností hardwaru, výrobních kapacit a asi skoro všeho. Threadrippery odčerpávají čipy, z kterých se vyrábějí běžné Ryzeny 5000 pro desktop, ale zejména serverové Epycy 7003, s nimiž sdílejí všechny součástky. AMD teď zřejmě má vysokou poptávku po svých serverových CPU. Intel až do vydání Sapphire Rapids nemá úplně adekvátní konkurenci co do výkonu a energetické efektivity a AMD se nejspíš snaží vyrobit a prodat do té doby co nejvíc Epyců, aby si vydobylo co nejlepší pozice na dlouhodobý konkurenční boj v serverech.

A pokud se nedostává křemíku nebo kapacit na linkách, které tyto procesory pouzdří a finalizují, tak se mohl levnější ne-Pro Threadripper 5000 stát jednoduše obětí tohoto nedostatku. Mohlo by tomu odpovídat to, že bylo jeho uvedení z nejasných důvodů několikrát odsouváno na pozdější dobu – až to nakonec AMD vzdalo úplně.

Výhodou této interpretace by bylo, že by šlo o dočasný fakto. Firma by se pak v budoucnu mohla k obyčejným ne-Pro Threadripperům zase vrátit, až by ve výrobním řetězci začal panovat menší blázinec. Nicméně to už může být pro desky TRX40 stejně pozdě, protože už nejlepší tou dobou přijde éra pamětí DDR5 a už by to byly nové Threadrippery 6000 nebo 7000, které budou mít zase platformu novou.

Galerie: AMD Ryzen Threadripper 3000 a platforma TRX40 (prezentace při uvedení)

Zdroj: ExecutableFix/Twitter (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?