Hlavní navigace

Apple a Samsung uzavírají patentový smír. Končí všechny války, ale jen mimo USA

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po více než dvou letech sporů mezi oběma rivaly došlo k velkému pokroku. Firma se dohodly, že ustoupí z patentových bojů, které společnosti Samsung a Apple vedly mimo USA. Týkaly se Británie, Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Austrálie, Japonska nebo Jižní Koreje.

 

Některé vyvolal Samsung, některé Apple. I vítězem byl pokaždé někdo jiný. To je zřejmě důvod, proč od těchto menších bitev firmy ustupují a soustředí se jen na ty hlavní ve Spojených státech. „Dohoda nezahrnuje žádné licencování a společnosti bude pokračovat v případech u amerických soudů,“ zní vyjádření pro magazín The Verge. Firmy se tak prozatím nedohodly na křížovém licencování patentů, které je v podobných případech běžné.

V hlavním sporu vedeném v USA vyhrál Apple. Samsung musí konkurenci zaplatit necelou miliardu dolarů, ale soud mu nezakázal prodej zařízení, což Apple také požadoval. U dalšího soudu, který vyvrcholil letos v květnu, se rozhodlo, že Apple porušil jeden ze dvou patentů Samsungu a naopak Samsung porušil dva patenty Applu. Apple požadoval více než dvě miliardy dolarů, ale nakonec dostane jen necelých 120 milionů. Samsung chtěl 6,2 milionu dolarů, ale soud rozhodl o kompenzaci ve výši 158 400 dolarů.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?