Hlavní navigace

Počítače Apple s čipy ARM nepodporují dual boot s jiným OS. Windows budou problém

27. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Apple
Stalo se, z čeho měl leckdo strach: přechod počítačů Apple na procesory ARM znamená, že na Macbooku bude těžké nebo nemožné spustit Windows a možná i Linux.

Od toho, že Apple opustí procesory Intel a začne používat procesory ARM vlastní výroby (firma sama metodicky používá slova „Apple Silicon“), se čekalo mnohé. Že budou mít lepší energetickou efektivitu, případně i výkon. Ovšem také panovaly obavy, že přechod na úplně vlastní hardware povede k dalšímu uzamykání a spoutávání platformy, které už na x86 počítačích s čipy T2 zašlo docela daleko.

Toto se bohužel potvrzuje. Jednou z podob tohoto omezování je, že na nových počítačích Apple nebude umožněno či podporováno spouštění jiných operačních systémů. Dual boot s Linuxem Apple zřejmě nechce a s Windows na Macboocích to vypadá také bledě.

Jiné operační systémy přímo na svém hardwaru Apple nebude podporovat. Zástupci firmy po odhalení záměru přejít na ARM potvrdili, že firma neumožní přímo spouštět „alternativní operační systém“. Zavaděč systému a firmware bude patrně podporovat jen a pouze různé verze MacOS. Dual boot několika operačních systémů MacOS nebo jejich různých verzí umožněn bude, ale třeba Linux nikoliv.

Pro instalaci Windows na dosavadní počítače Apple Mac nabízela firma aplikaci Boot Camp, která se o přerozdělení disku, zavádění a tak podobně starala – skrze ni bylo možné instalovat Windows „přímo na železo“, jako na standardní notebook či PC. Tento Boot Camp ale podle Applu na počítačích s čipy ARM vůbec nebude.

apple macbook air 2020 01 Apple Macbook Air z roku 2020 (Zdroj: Apple)

Zástupci firmy (Craig Federighi, senior viceprezident pro vývoj softwaru v Apple) uvedli, že alternativní operační systémy budou podporované „čistě virtualizací“. Podle Applu mají hypervizory dnes velmi malou režii, takže absence možnosti spustit jiný OS přímo na hardwaru by prý neměla nikomu vadit.

Nemusí jít o tvrdý zákaz

Dlužno dodat, že toto odmítnutí nemusí být úplně absolutní. Apple nechce dual boot podporovat, ale nemusí mu vyloženě bránit všemi prostředky. Zdá se, že alespoň na vývojářském kitu je možné z MacOS vypnout Secure Boot (přímo z BIOSu nikoliv), tj. ověřování, zda je spouštěný OS digitálně podepsaný od Applu. Pak by se teoreticky měl systém dát nahradit i proti vůli Applu, pokud bude mít podporu pro zařízení počítače a jeho spouštěcí proceduru. Uvidíme ale, zda tuto možnost jednou firma neodstraní.

Tip: Počítače Apple končí s Intelem. První ARM Macy vyjdou už letos a co to bude obnášet

Windows ve virtualizaci je (zatím?) také problém

Virtualizační software bude muset běžet nativně na ARMu, takže budete potřebovat port Parallels Desktop, VMware a podobně. Nelze použít hypervizor x86, protože překladač z x86 na ARM, který Apple používá, toto nebude podporovat. To ovšem znamená, že možná bude problém spustit Windows i ve virtualizaci.

Boot proces ARM počítačů Mac Boot proces ARM počítačů Mac (Zdroj: Apple, via ComputerBase)

Musela by totiž být použitá nativní ARM verze Windows, kterou ale Microsoft samostatně nenabízí (zatímco Linuxové distribuce samozřejmě dostupné jsou). Microsoft prodává licence na ARM verzi Windows 10 jenom prodejcům počítačů (windowsích notebooků s čipy ARM). Zda se to teď změní, není jasné, mluvčí Microsoftu uvedl, že zatím na toto téma nemá co říct. To ponechává otevřenou naději, že licence a instalátor kompatibilní s virtualizací na Macu budou jednoho dne vydány, ale spoléhat se na to 100% nemůžeme.

Ovšem i pokud Microsoft přehodnotí pozici a nechá vás si Windows 10 pro ARM koupit, bude problém s ovladači. Macy budou mít specifický hardware, z něhož největší problém asi bude dělat integrované GPU od Applu. Pro to budou ovladače dostupné jen pro MacOS/iOS. Takže přinejlepším by byl desktop neakcelerovaný. Stejný problém asi bude i s Linuxem.

Aktualizováno: velký problém může být velikost stránek

MacOS na ARMu používá jako minimální velikost stránky paměti 16 KB místo tradičních 4 KB. Toto je stejné jako u iOS a jde o optimalizaci, která zvyšuje o nějaká procenta reálný dosahovaný výkon procesoru. Je to proto, že s většími stránkami se do TLB vejde více položek než s menšími, takže tato cache má vyšší efektivní kapacitu. Nevýhoda je, že dochází k horšímu využití RAM například při cachování malých souborů. Je to podobné jako problém velikosti alokační jednotky u souborového systému.

Apple prý na demu na WWC pouštěl virtualizovaný Linux a ne Windows právě z tohoto důvodu. Windows totiž od počátku používají 4KB stránky paměti a toto je zdá se stále platné i u jejich verze pro ARM, kde to patrně výrazně usnadnilo kompatibilitu s x86. Je možné, že procesory Applu vůbec 4KB stránky nepodporují (byť standardní architektury ARMu ano). V takovém případě Windows a programy pro něj ve virtualizaci na „jabku“ asi hned tak nepoběží, pokud vůbec někdy. Operační systém Windows by kvůli podpoře 16KB stránek musel být výrazně překopán a nejspíš by byla narušena i kompatibilita s ovladači a uživatelskými programy.

Jailbreak místo dual bootu?

Toto je tedy alespoň oficiální linie Applu. Je možné, že spouštění systému, firmware a přístup k hardwaru nebo spoutaný tak drsně jako na iPhonech a podaří se třeba Linuxové distribuce na počítače dostat neoficiálně. Pokud zůstane možnost volitelně deaktivovat režim secure boot,

Ovšem už dnes x86 MacBooky nemají nejlepší podporu pro různé své součástky, takže je dost otázka, zda takto „hacknutý“ Linux vůbec bude k něčemu dobrý. Je možné, že se Macy dostanou do stejného stavu jako telefony Apple a alternativní systém bude znamenat jak se říká „jail break“. Dlužno říct, že na iPhonech nebo iPadech Linux moc použitelný není.

Myslíte, že na ARM počítačích Applu bude někdy fungovat dual boost (bez virtualizace)?

Zdroj: TheVerge

Byl pro vás článek přínosný?