Hlavní navigace

ASRock nasázel na ATX desku 13 slotů PCI Express, pro těžbu kryptoměn [Computex]

2. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na veletrzích CES a Computex jsou kromě velkých uvedení nových produktů (jako bylo nyní Skylake-X) aspoň pro mě nejzajímavější různé kuriozity a bizarnosti. A přesně něco takového tu teď máme od firmy ASRock. Ta během své historie vymyslela už hodně netradičních experimentů, i když s tím, jak se etablovala, už tolik výstředností netropí. Na Computex 2017 ale přivezla počin, který na staré časy desek se dvěma různými sockety nebo možností upgrade z jedné procesorové platformy na druhou upomíná: základní desku s 13 sloty PCI Express.  

Slotů jak psů...

Vzhledem k tomu, že se aktuálně opět rozhořela mánie s těžením kryptoměn (jejichž tržní hodnota strmě stoupla), už možná leckomu docvaklo, jaký smysl takového modelu je. Skutečně se jedná o speciál pro dobývání kryptoměn a podporu globálního oteplování pomocí grafických karet. Ty pro těžební výpočty nepotřebují mít do systému velkou propustnost a stačí jim po jedné lince. ASRock proto na desce příznačně pojmenované H110 Pro BTC+ rozložil konektivitu PCI Express do samých slotů ×1, kterých je osazeno dvanáct. K tomu pak je ještě jeden dlouhý slot PCI Express 3.0 ×16, aby se neřeklo.

ASRock H110 Pro BTC+ (Zdroj: Mnw.cn) ASRock H110 Pro BTC+ (Zdroj: KKJ.cn)

Deska má klasické provedení ATX, které ponechává místo jen na sedm slotů. ASRock toho nedbá a sloty PCI Express ×1 jsou místo obvyklých poloh namačkané jeden na druhý. To samozřejmě nebude fungovat v běžné skříni, ale při těžení se grafické karty do slotů ×1 tak jako tak připojují pomocí riserů (kabelových prodlužek). Proto tato divočina zamýšlenému použití nevadí.

Deska ASRock H110 Pro BTC+ by jinak byla celkem nepozoruhodnou záležitostí: lowendový čipset H110 znamená mimo jiné jen dva sloty pro paměti, napájecí kaskáda je nechlazená, dostáváme však slot M.2 pro SSD (pokud se do něho nebude dát osadit čtrnáctý riser pro grafiku) a kupodivu také gigabitový Ethernet od Intelu. Pod a nad sloty PCI Express jsou vidět dva porty pro konektory Molex ze zdroje, určené zřejmě k napájení, jelikož každý slot PCI Express ×1 má dle specifikací být schopný dodat 25 W.

Demo těžení s osmi GPU na desce ASRock H110 Pro BTC+
Demo těžení s osmi GPU na desce ASRock H110 Pro BTC+

Tato deska by měla jít na trh údajně už brzy (což bude pro ASRock důležité, jelikož horečky kolem kryptoměn mohou mít omezené trvání). Ovšem přesné datum pro začátek prodeje sděleno nebylo. ASRock ji na Computexu ukazoval v akci, ale jen s osmi aktivními grafikami. Údajně je to proto, že ovladače AMD v tuto chvíli počítají jen s osmi adaptéry. Podle webu ComputerBase je ale prý v přípravě nový ovladač, který tento limit zvýší, takže těžaři budou tyto bláznivé desky mocibvyužít na maximum.

Byl pro vás článek přínosný?