Hlavní navigace

Grafiky Arez od Asusu: zvěsti o našem úmrtí byly značně přehnané (oživeno)

22. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno: karty Arez podle Asusu zůstanou, informace byla falešná

Zdá se, že informace o zrušení značky Arez, kterou jsme tu původně uváděli, nakonec není pravdivá. Referovala o ní i zahraniční média, což nás také pomohlo obalamutit, ale ukázalo se, že twitterový účet, který toto prezentoval, byl falešný. V průběhu dneška již byl odstraněn. Jeho informace oznamující konec značky Arez tedy nebyla reálná. Tom's Hardware uvádí, že už se mu od Asusu podařilo získat vyjádření k věci, v nemž stojí, že firma okolo značky Arez žádné změny neprovádí. To by znamenalo, že naopak na světě zůstane. Hned po zprávě o zrušení GPP se sice objevily nějaké menší indicie, že by u ní mohlo být uvažováno o zrušen, nakonec se ale zřejmě Asus rozhodl, že ji podrží.

Omluvte prosím toto politováníhodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně několikrát za deset let. (Následuje původní již neaktuální text.)


Speciální značka Arez pro grafiky Radeon od Asusu zase skončí. Bez GPP už nemá důvod

V březnu se provalily zprávy o GeForce Partner Programu firmy Nvidia, kterým se firma snažila nenápadně komplikovat život konkurentům (hlavně AMD, ale často se má za to, že v hledáčku byl také Intel s procesory Kaby Lake-G). Nvidia si za to slízla hodně kritiky a tento měsíc oznámila, že od plánu upouští. I po svém zrušení má ale GPP teď ještě svým způsobem vtipnou dohru.

Jedním z efektů GeForce Partner Programu mělo být vynucení exkluzivity GPU Nvidia v tzv. „hráčských“ (prémiových) řadách produktů s vyšší atraktivitou, lepším marketingem, kvalitou zpracování a tak podobně. U Asusu to měla být značka ROG. A právě tato firma pod vlivem GPP přistoupila k tomu protiopatření, že nejen uklidila Radeony z řady ROG, ale vytvořila pro ně i úplně novou značku Arez. Karty založené na GPU od AMD se měly prodávat pod ní, a to nakonec zřejmě úplně všechny, přičemž ono Arez ve výsledku nahrazovalo i značku Asusu, na kterou odkazovalo jen menší logo na krabici.

Jenže Nvidia pokusy s GPP ukončila jen krátce poté, co Asus karty Arez oznámil. Vyvstala tím otázka, co Asus se značkou podnikne, když původní důvod její existence pominul. A zdá se, že odpověď je jednoduchá: firma plánovanou řadu či značku Arez bez nějakých cavyků rychle zruší. V neděli se na Twitterovém účtu Asus Arez, který firma předtím zřídila, objevilo lakonické prohlášení, že „Asus Arez končí, ROG zůstává.“

Twitter Asusu: značka Arez končí, bez GPP není potřeba Twitter Asusu: značka Arez končí, bez GPP není potřeba

Asus tedy podle všeho udělal kompletní otočku o 180 stupňů, nicméně návrat ke statu quo je asi rozumný krok. Zajímavé je, že karty Arez se již mezitím stihly dostat do distribuce, a to místy už i do té tuzemské. Jak louho bude výroba a prodej karet s touto značkou či nálepkou ještě probíhat, to jistě nevíme, ale vypadá to, že dřív nebo později skončí. Ty karty Arez, které se v krátkém období vlivu GPP rozvezly po světě, zůstanou jakýmsi relativně vzácným dokladem letošních událostí. Kdo ví, třeba díky tomu jednou budou mít i nějakou sběratelskou hodnotu (možná bude stát za to, schovat si od nich pro jistotu krabici a příslušenství).

Zaměstnanec, která má účet Asus Arez na starost, pak ještě o něco později na Twitteru dodal, že „GPP to vzdalo“. To je zajímavé, protože za běžných okolností by se spíš dalo čekat, že roli Nvidie v tomto příběhu Asus diplomaticky nebude komentovat. Ovšem tento Tweet v podstatě říká, že žádné jiné důvody než požadavky GPP za náhlým vymyšlením nového „brandu“ nebyly. A naopak když je GPP odklizeno z cesty, není důvod v manévru pokračovat.

Balení karty Arez. Loga Asus jsou sice malá, ale na krabici se nachází Balení karty Arez. Loga Asus jsou sice malá, ale na krabici se nachází

Tím tedy alespoň u Asusu končí krátká doba „segregace“. Viděno z jiného úhlu Radeony přicházejí o určitou specialitu, kterou vlastní značka byla nebo mohla být, reálně to ale asi nějaká bolestivá ztráta není. Za to, že se zase vrátí do běžného sortimentu a potenciálně i do luxusnějších produktů ROG, asi bude AMD velmi rádo.

Byl pro vás článek přínosný?