Hlavní navigace

Nevíte, jak nastavit automatické vypnutí PC? Poradíme vám, jak na to

Sdílet

Zdroj: freepik
Stalo se vám někdy, že jste si chtěli přes noc stáhnout dokument, ale po jeho stažení jste nechtěli nechat počítač celou noc běžet? V tom případě přichází na scénu automatické vypnutí počítače. A možností, jak počítač vypnout (nebo restartovat, odhlásit či uspat), existuje opravdu hodně. V tomto článku se dozvíte, jak nastavit automatické vypnutí PC ve Windows 10.

Jednorázové vypnutí počítače ve Windows

Nejsnazší cestou, jak automaticky vypnout počítač například po stažení souboru, je provést tento úkon pomocí jednoduchého programu Spustit. Ten vyvoláte klávesovou zkratkou Win + R nebo v hlavní nabídce Windows, kam napíšete Spustit.

Jak najít aplikaci Spustit Jak najít aplikaci Spustit (zdroj: cnews.cz)

Do otevřeného okna poté stačí vepsat následující příkaz: shutdown /s /t xx (xx značí časový údaj v sekundách). Nakonec stiskněte OK a máte hotovo.

Jednorázové vypnutí počítače přes aplikaci Spustit Jednorázové vypnutí počítače přes aplikaci Spustit (zdroj: cnews.cz)

Pokud chcete vypnout počítač například za 10 minut (10 * 60 sekund = 600), do programu Spustit napište shutdown /s /t 600.

Pravidelné automatické vypnutí PC ve Windows 10

Nastavení pravidelného vypnutí počítače už taková sranda není, ovšem stále to zvládne i začátečník. Použijte klávesovou zkratku Win + R a do aplikace Spustit napište příkaz taskschd.msc nebo otevřete hlavní nabídku Windows a do ní napište Plánovač úloh.

Jak najít aplikaci Plánovač úloh Jak najít aplikaci Plánovač úloh (zdroj: cnews.cz)

V obou případech se vám otevře plánovač úloh, ve kterém budete nastavovat automatické vypnutí počítače. V plánovači úloh klepněte na Akce a poté na položku Vytvořit úlohu.

Vytvoření nové úlohy v plánovači úloh Vytvoření nové úlohy v plánovači úloh (zdroj: cnews.cz)

V záložce Obecné vyplňte název (například „automatické vypnutí počítače“) a poté se přesuňte do kategorie Akce. V té musíte nejdříve vytvořit akci, a to kliknutím na Nová...

Vytvoření nové úlohy Vytvoření nové úlohy (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně napište do polí požadované pojmy a stiskněte OK.

  • Program či skript: shutdown
  • Přidat argumenty (volitelné): /s pro vypnutí a /r pro restart

Dále je potřeba zadat podnět, kdy se má počítač vypnout. V kategorii Aktivační události opět vyberte možnost Nová... V této záložce si zvolte, kdy chcete, aby se spouštělo automatické vypnutí PC. Na výběr máte z nepřeberného množství scénářů, které si můžete nastavit podle sebe.

Nastavení aktivační události u úlohy Nastavení aktivační události u úlohy (zdroj: cnews.cz)

Po nastavení aktivační události potvrďte své nastavení tlačítkem OK a máte hotovo. Nyní se počítač automaticky vypne ve vámi zvolený čas v daném dni.

Program pro automatické vypnutí PC zdarma

Poslední variantou pro automatické vypnutí PC, pokud se vám nechce ve Windows nic nastavovat, je použití programu, který se o vše postará za vás. Jedním takovým je i Automatické vypnutie PC od Marko Gerhofera.

Program je zcela zdarma a pro jeho spuštění není potřeba instalace, tudíž jej můžete kdykoliv odstranit. Dále umožňuje podrobné nastavení času a také volbu mezi vypnutím, restartováním, uspáním, hibernací nebo prostým odhlášením.

Automatické vypnutí PC Automatické vypnutí PC (zdroj: stahnu.cz)

Automatické vypnutie PC můžete stáhnout ze serveru stahnu.cz.

Byl pro vás článek přínosný?