Hlavní navigace

Nejstarší teletext světa nakonec neskončí, BBC plán přehodnotila

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý čtvrtek měla britská BBC ukončit vysílání teletextových služeb, ale pouhý den před definitivní stopkou tento nápad odložila. Reagovala tak na stížnost a petici založenou Národním sdružením nevidomých (NFBUK). Té se nelíbilo, že by zrušení teletextu postihlo diváky se zhoršeným zrakem, sluchem, staré nebo jinak hendikepované občany, pro které je teletext svým velkým, zjednodušeným a kontrastním zobrazením vhodnější ke čtení než například webové stránky. Britská televize přitom konec teletextu obhajovala právě slovy o tom, že diváci mohou sledovat informace na jejím webu, v aplikacích či na zvláštní zpravodajské stanici. Podle NFBUK si BBC nenechala vypracovat žádný test veřejného zájmu a rozhodnutí bylo čistě ekonomické. Co bude dál, zatím není jasné. Teletext v Británii poběží i nadále a bližší informace chce BBC zveřejnit až na jaře.

Prvopočátky teletextu

BBC stála u vynálezu teletextu v 70. letech minulého století. Její technici zjistili, že se dají nevyužité řádky analogového vysílání využít k distribuci textových informací. V roce 1974 na základě tohoto objevu spustili teletext nazvaný Ceefax. Zobrazoval zprávy, sportovní výsledky, počasí a další informace. Ve špičce měl až 600 stránek a každý týden jej využívalo 22 milionů Britů. Analogový Ceefax skončil v roce 2012, kdy BBC plně přešla na digitální vysílání.

TIP: BBC jako první spustila telext. Po 45 letech jej definitivně vypne

V „digitálu“ již ale měl náhradu. Od roku 1999 televize využívala modernější službu nazvanou BBC Text, později přejmenovanou na BBCi a dnes provozovanou jako BBC Red Button. Obsahovala stejné informace jako teletext, ale už nevypadala jako DOSový program, ale měla moderní rozhraní. Navíc se postupně rozšiřovaly její interaktivní možnosti, takže si diváci mohli přepínat různé kamery během koncertů či sportovních utkání.

TIP: Co je to HbbTV a jak jej naladit: Vše o hybridním vysílání

U nás teletext pravidelně vysílá od roku 1989, kde jej spustila ČST (viz tehdejší videoreportáž). V současnosti jej nabízí všechny celoplošné televize a přežil i konec analogu. V digitální podobě si teletext zachoval svůj vzhled i funkce. Televize ale souběžně s ní využívají také internetovou nadstavbu HbbTV.

Používáte ještě teletext?

Byl pro vás článek přínosný?