Hlavní navigace

Čínský navigační systém BeiDou je nejrozsáhlejší na světě. Jak si stojí oproti GPS?

23. 8. 2019

Sdílet

Asijský list Nikkei upozornil na fakt, že čínský navigační systém BeiDou již má na orbitě více satelitů než americký GPS, konkrétně 35 oproti 31. Pravda je to jen částečná. Co do kusového množství už jsou Číňané opravdu na prvním místě, ale na oběžné dráze mají 42 funkčních satelitů. Ten poslední byl vynesen koncem června z kosmodromu Si-čchang pomocí rakety Dlouhý pochod 3B. Jen loni se jich na orbitu dostalo rovnou 18, ve většině případů letěly ve dvojicích. Velký rozdíl oproti evropskému Galileu, kde do vesmíru startovalo nanejvýš 6 družic ročně a letos neletí žádná nová. TIP: Galileo po týdenním výpadku opět funguje BeiDou nabízí globální pokrytí teprve od letošního roku, ale zatím ne všude je měření polohy stejně přesné. Navzdory velkému množství satelitů se jich nejvíc létá nad asijsko-pacifickým regionem, to by se ale mělo během jednoho roku změnit, neboť Čína doplní konstelaci satelitů do plného stavu.

Až 50 satelitů najednou

Čínská národní vesmírná agentura začala BeiDou připravovat v 90. letech jako reakci na americký systém GPS a ruský Glonass. První družici vynesla na orbitu v roce 2000, během sedmi let přidala tři další. Šlo o první fázi označenou jako BDS-1, jejíž cílem bylo pokrýt území Číny. Od roku 2007 běží druhá generace nazvaná BDS-2 využívající nové satelity a pokrývající celou Asii a Pacifik. A v roce 2015 odstartoval BDS-3 s cílem pokrýt celou planetu.

Čtyři satelity BDS-1 už byly vyřazeny z provozu. Zemi ale obíhá 16 aktivních družic BDS-2 (a čtyři další už dosloužily) a 26 satelitů BDS-3. Dalších devět BDS-3 odstartuje letos a příští rok. BDS-3 mají nejnovější design využívající menší a spolehlivější atomové hodiny, slibují delší životnost, vysílají na čtyřech různých frekvencích a mají teoreticky nejvyšší přesnost v řádu milimetrů. Taková se ale bude využívat jen pro komerční a vojenské účely, civilní služba je limitována na 10 metrů.

TIP: Které smartphony podporují satelity Galileo a jak to poznat?

BeiDou je mimochodem také jediný systém kombinující satelity ve třech oběžných rovinách. V plné konstelaci 35 satelitů jich 27 bude obíhat na střední oběžné dráze (MEO), 5 na geosynchronní dráze (GEO) a 3 na nakloněné geosynchronní dráze (IGSO).

Indie chce vlastní globální systém

Americký GPS momentálně čítá 31 aktivních satelitů (MEO). Ruský Glonass sestává z 24 aktivních satelitů (MEO), jeden z nich je ale od srpna mimo provoz). Evropské Galileo má 22 funkčních družic (MEO), celková konstelace bude čítat 30.

Japonsko buduje vlastní regionální navigační systém QZSS, který má momentálně čtyři satelity (jeden GEO, tři IGSO), ale do roku 2023 se rozroste o další tři. Regionální systém mají také v Indii. Nazývající jej IRNSS (nebo někdy NAVIC) a má sedm satelitů (tři GEO, čtyři IGSO). Vláda druhé nejlidnatější země si ale nechala vypracovat studii, jestli by nestálo za to povýšit systém na globální s 24 satelity. Ten by se případně jmenoval GINS. O vlastních nezávislém systému se mluví také v Británii.

Stav a dráhu satelitů všech zmíněných systémů sleduje web gnssplanning.com. Androiďáci si zase mohou vyzkoušet aplikaci GPSTest (Play Store), která vypíše všechny viditelné družice. V mém případě už vidí po devíti GPS a BeiDou, šest Glonass, tři Galilea a občas problikne jeden QZSS.

Zdroj: BeiDou

Byl pro vás článek přínosný?