Hlavní navigace

BlackBerry KeyOne je nejlepší mobil s QWERTY klávesnicí. A možná že i poslední

27. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
BlackBerry se jako poslední firma věnuje smartphonům s pevnou klávesnicí. I když už nedělá vlastní hardware, její partner TCL připravil telefon, který obsahuje QWERTY, moderní výbavu a čerstvý Android 7.1.

Kanadská společnost v závěru minulého roku potvrdila, co se už dávno tušilo. Končí s vlastním hardwarem. Odteď se bude věnovat jen softwaru a službám. Hardware a svou značku firma svěřila do rukou TCL. Firmě, která již vzkřísila Alcatel. BlackBerry už s Alcatelem loni spolupracovala a výsledkem byly dva androidí telefony Dtek50 a Dtek60, které byly ale jen převlečenými Alcately. Teď BlackBerry a TCL plní slib, uvádějí ještě alespoň jeden smartphone s hardwarovou QWERTY klávesnicí. Firma jej ukázala už v lednu na CESu (ještě pod označením Mercury), ale až na jej firma předvedla v celé kráse. Finální název je BlackBerry KeyOne. KeyOne je krasavec. Mix kovu, skla a plastu nepřipomíná žádný jiný telefon. Půdorys odpovídá přibližně telefonů s 5,2" displejem. BlackBerry měří 149,3 × 72,5 × 9,4 mm a váží 180 gramů. Displej typu IPS má úhlopříčku 4,5 palce s rozlišení 1080 × 1620 px (poměr 2:3). Nechybí ani notifikační LED. Pod ním se nachází pevná klávesnice se čtyřmi řadami kláves. Ty jsou citlivé na dotyk a umí se chovat jako velký touchpad. Ve vystouplém mezerníku je integrována č

Zadní foťák má rozlišení 12 Mpx, používá stejný 1/2,3" snímač jako Pixely od Googlu. Ostří pomocí fázových detektorů a umí točit 4K video. Před ním se nachází F2,0 objektiv. Stabilizace je jen elektronická. Vzadu se nachází také dvojitý LED blesk. Vepředu je 8Mpx foťák s fix focusem a F2,2 objektivem. Přisvítit si umí displejem.

Potěší velký 3505mAh akumulátor s rychlonabíjením. Z nuly na padesát to zvládne za 36 minut. Systémovým i nabíjecím konektorem je USB-C (USB 3.1). Bezdrátové nabíjení ani voděodolnost však nehledejte.

Zato najdete aktuální Android 7.1. BlackBerry se o aktualizace stará dobře. Navíc Android chrání vlastní bezpečnostní vrstvou. Firma systém doplnila o vlastní aplikace v čele s Hubem sdružujícím všechny možné druhy komunikace do jednoho místa.

Do obchodů se novinka dostane v dubnu, prodávat se bude za 599 eur, v přepočtu za 16 200 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?