Hlavní navigace

Piriform dostál slibům. CCleaner 5.46 napravuje všechno, co se minule pokazilo

30. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud o sdílení telemetrických dat nestojíte, můžete se z něj už vyvázat. Funkce jsou srozumitelnější, logicky rozdělené a nezapínají se samy od sebe. CCleaner vyplaval ze dna jezera.

V poslední třetině července vydaný CCleaner 5.45 nikoho nenadchl. Jestliže se už v předchozích měsících v produktu daly pozorovat úpravy související se změnou vlastníka, právě uvedená verze produkt mnohým definitivně pokazila. Horkou jehlou bylo do CCleaneru přidána pravidelné odesílání telemetrických a jiných dat a pevně přilepeno k monitoringu systému. Monitoring systému pak nešlo vypnout, podobně nešel vypnout ani samotný program. Všechny uvedené jevy jsem popsal ve článku CCleaner 5.45 nelze ukončit, bezplatná verze pravidelně odesílá telemetrii. K tématu se vracím, protože patrně sami čekáte, jestli si Piriform, nyní pod vedením Avastu, napraví reputaci. Viceprezident CCleaneru se za zpackané vydání omluvil a slíbil, že budou změny prováděny citlivěji. Nelhal?

Nové vydání jako omluva za to předchozí

Těsně před koncem srpna vychází CCleaner 5.46. Vývojový tým se drží dříve nastaveného směru, tj. reportování určitých (anonymizovaných) dat směrem k výrobci je stále aktivní. Piriform opět uvádí, že mu tato data pomáhají v rychlejším řešení chyb a ve zlepšování programu. Tentokrát je však možné reportování vypnout a není už pevně spjaté s funkcí pro monitorování systému. Navíc byl do aplikace přidán odkaz na přehledovou stránku, kde se dozvíte více o typech a důvodech sběru dat.

Odesílání dat je teď oddělené a můžete ho vypnout Odesílání dat je teď oddělené a můžete ho vypnout

Příslušnou předvolbu najdete v minule prázdné sekci pro nastavení soukromí, přičemž vypnutí je možné také v bezplatné verzi. Dále došlo k úpravě terminologie. V nastavení už nenajdete monitorování systému, program teď transparentně nabízí, že vás upozorní, když najde dost souborů k odstranění. Tím by měl předejít případným zmatkům. Navíc když teď funkci vypnete, zůstane vypnutá.

K tématu: 6 tipů na čištění úložiště v počítači. Jak udělat pořádek bez CCleaneru?

Necháte-li zapnutou funkci Chytré čištění, kdy program běží na pozadí a sleduje úložiště, v nabídce v oznamovací oblasti znovu najdete možnost činnost program manuálně ukončit. (Pakliže je Chytré čištění vypnuté, ikona z oznamovací oblasti mizí, proces na pozadí se vypíná.) Bez aktivního Chytrého čištění pak křížek v záhlaví okna program normálně ukončí. Pokud funkci sami ručně nezapnete, zůstane vypnutá, tj. proces na pozadí se sám od sebe nespustí.

Program už můžete normálně vypnout! Program už můžete normálně vypnout!

Kromě blíže nespecifikovaných oprav se tedy všechny novinky v CCleaneru 5.46 týkají napravení hříchů minulého vydání. Na druhou stranu, slovo Piriform dodržel a udělal z produktu opět nástroj, který máte pod kontrolou. Doufejme, že se to v budoucnu znovu nezvrtne. Pokud máte zájem, čistič si stáhněte z oficiální stránky www.ccleaner.com. V opačném případě se podívejte do našeho článku, kde se věnujeme alternativním cestám čištění.

Byl pro vás článek přínosný?