Hlavní navigace

CeBIT 2011: pohybové ovládání Asus Xtion na vlastní oči (video)

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus Xtion – levnější alternativa Kinectu

Na začátku roku jsme na Cnews psali o pohybovém ovládání Asus Wavi Xtion, které mělo přinést zážitek z Kinectu (Xbox 360) na PC. Už samotné specifikace prozradily, že oproti senzoru Microsoftu půjde jen o lehký odvárek, který však má šanci na úspěch díky teoreticky lepší ceně a stále nenasycenému trhu.

Abych se příliš neopakoval, odkážu vás na původní článek. Pokud se v minulosti hrabat nechcete, vězte, že oproti Kinectu chybí mikrofon, podstavec s motorkem a RGB kamera. Zařízení Asusu zůstal pouze infračervený snímač a zároveň vysílač, který vás osvítí neviditelným (okem) světlem. Nevidí barevný obraz, ale zachytí hloubku, což je pro pohybové ovládání to hlavní.

Asus Wavi Xtion Asus Wavi Xtion

Asus bude Xtion často párovat se dvěma krabičkami Wavi, což jsou bezdrátové přijímačí/vysílače zvukového a obrazového signálu plus USB. To abyste počítač mohli nechat v pracovně, zatímco druhé Wavi, Xtion a klávesnice s myší trůní v obýváku. Dříve jsme neznali přesné parametry, v rozdávané brožurce už ale nechybí.

Asus Wavi
bezdrátová tech. Animon WHDI
antény 4 × 5 MIMO
pásmo 5 GHz
přenosové vzdálenost až 25 m
přijímač HDMI výstup
vysílač HDMI vstup, 2× USB
podpora rozlišení 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p
podpora zvuku až 8 kanálů (192 kHz / 24 bit)
napájení 12V adaptér, 2A

Zkušenosti z výstavy

Na CeBITu byl Xtion zapojen přímo do počítače, tedy kabelem, nikoliv bezdrátovými moduly Wavi. Téměř celý den se u Xtionu střídaly dvě mladé hostesky, které hrály hru BeatBuster, a jeden německý zástupce Asusu, který zase předváděl ovládání HTPC, přesněji specializovaného rozhraní Xtion Portal.

Asus Wavi Xtion Asus Wavi Xtion

Holkám skákání šlo, byly u toho roztomilé stejně jako zmíněná hra. Jenže se po čase ukázaly něčí rezervy. Buď samotného Xtionu, nebo programátorské nedostatky hry. Protože BeatBuster začal nudit po pár minutách. Od hráče se nečeká nic jiného než náklon do stran, výskok a zvednutí rukou. V podstatě celou dobu se stojí na místě.

" width="425" frameborder="0" height="349">

Přede mnou to zkusili dva pánové, kteří ztroskotali už na samotné kalibraci zařízení. Při něm musíte zopakovat několik pohybů. Já byl kompatibilní lépe, ale potvrdily se mé obavy ze sledování ostatních. Je to fakt nuda.

" width="425" frameborder="0" height="349">

Pokud se Asus nevytasí s lepším softwarem, jen stěží může uspět. V záloze mají ještě domácí trénink fitnes (MayaFit Carido Lite), ten nicméně předváděn nebyl.

Proto jsem se pomalu přesunul vedle, kde běžel Xtion Portal. Rozhraní bylo vcelku přehledné a v podání pána z Asusu také dobře ovladatelné. Ruka slouží jako kurzor, potlačení dopředu znamená kliknutí. Portal obsahuje přehrávač zvuku, videa a televize, prohlížeč fotek a webové aplikace. Jenže i zde se ukázala těžkopádnost.

" width="425" frameborder="0" height="349">

U hry se mi podařilo postavu rozhýbat, s ovládáním HTPC jsem už měl problémy. Pohyb ruky byl zachycen jen někdy, kliknutí reagovalo v okamžik, kdy jsem to ani nechtěl. Podle Asusu je navíc první verze zařízení připravena pouze na ovládání jednou rukou. Tu druhou můžete nechat v kapse, případně pro jistotu držet klasické ovladač.

Těžká budoucnost

Problém zatím přičítám programátorským nedostatkům, protože hardware je totožný s Kinectem nebo referenčním ovládáním od izraelských tvůrců PrimeSense. A ty takové problémy nemívají. Uvědomuje si to jistě i Asus, který tento měsící uspořádá vývojářskou soutěž, kde první cenou za nejlepší software je 20 000 dolarů, druhý získá 3000 a třetí pak 1000 dolarů.

Samotný Asus Xtion zřejmě přijde nejdříve až v dubnu, přesné datum ani cenu nechtěli zástupci prozradit. Jestliže mnohem vybavenější Kinect stojí 4000 Kč, Xtion bude snad stát méně než polovinu.

Jenže před nedávnem potvrdil příchod Kinectu na PC samotný Microsoft – Asusu se tak značně omezí prostor na trhu. Musí za nižší cenu přinést přístroj s alespoň trochu funkčním softwarovým ekosystémem. V tuto chvíli jej nemá, i když komunita dokáže divy (viz amatérské pokusy s Kinectem).

Mimochodem už v březnu chce Asus spustit vlastní obchod s hudbou, filmy, knihami a hrami, který by měl být s Portalem úzce propojen. To může být konkureční výhoda, ale obsah bude jistě regionálně blokován. Tak jako vždy. Asus @Vibe bude dalším z řady možných konkurentů iTunes. Acer chystá vlastní Alive, Samsung má své Hubs a podobný katalog už pomalu buduje i Google.

Byl pro vás článek přínosný?