Hlavní navigace

Chladící kuriozity. Evga má desku s třemi větráky, Adata chladič SSD s 20mm fukárkem

27. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době, kdy procesory Skylake-X a jejich platforma X299 přicházely na trh, se hodně probírala jejich spotřeba (po přetaktování, ale někdy i bez něj) a zahřívání, které produkují na napájecí kaskádě. Na některých deskách se objevily dodatečné ventilátory, přičemž některé (třeba ty od Asusu) ho mají nenápadně schované do dekorativních krytů zadních portů, takže vás při koupi nemusí hned trknout. Zdá se, že nadšenci začínají dnes dávat přednost výkonu před nehlučností pasivního chlazení, protože firma Evga se nyní jako inovací chlubí deskou, která má na napájecí kaskádě ventilátory hned dva, a jako bonus ještě jeden na čipsetu.  

Ať ten počítač sviští

Minulý týden umístila Evga na Twitter (s komentářem sestávajícím ze symbolů se zdviženými palci a srdíčky v očích) fotografii připravované desky Evga X299 Dark. Ta z šedého průměru vyčnívá výřezy PCB kolem některých konektorů, ale hlavně oním chlazením. Jak ráčíte vidět, na napájecí kaskádě jsou připevněné dva malé ventilátory a nad čipsetem je třetí. Ten je radiální a asi má foukat vzduch kromě chlazení čipsetu také do prostoru pro slot M.2, jenž je ze „stylových“ příčin zakrytý krytem mezi prvním a druhým slotem PCIe ×16.

Deska Evga X299 Dark, foto z Twitteru firmy Deska Evga X299 Dark, foto z Twitteru firmy

Zajímavé je, že zatímco ventilátor na čipsetu byl vidět už na fotkách prototypu, které Evga ukazovala na jaře, větráky na napájecí kaskádě nad socketem nikoliv. Firma původně plánovala klasický hliníkový pasiv. Patrně ale narazila na medializovaný problém se zahříváním VRM na této platformě (lépe řečeno problém s tím, jak vysoká může být spotřeba jejích CPU po OC) a chlazení změnila. Místo toho je nyní na kaskádě pasiv se žebry ze skládaného plechu, jaký se používá třeba v grafických kartách, a jeho krajní části jsou aktivně profukovány.

Takto měla deska vypadat podle fotek z konce května Takto měla deska vypadat podle fotek z konce května

Bude určitě zajímavé vidět, zda se tím podařilo dosáhnout výrazně lepších teplot VRM než u konkurenčních desek. Problém je však s tím, že toto řešení asi bude celkem hlučné. Ventilátory by soudě dle fotografie asi měly mít rozměr pouhých 30 mm × 30 mm, jsou tedy ještě menší než ve stísněných podmínkách obyčejně používané 40mm typy. Obvykle platí, že pro zajištění účinného průtoku vzduchu musí tyto malé větráčky pracovat na vysokých otáčkách, což pro tichost chlazení nikdy není dobré. Toto je asi plod toho, že Evga silnější chladič navrhovala na poslední chvíli a neměla na něj dost místa, jelikož nad ním jsou umístěné konektory pro napájecí kabely. Pokud se u těchto desek má aktivní chlazení regulátorů napětí stát normou, chtělo by to, aby na ně výrobci našli víc místa a mohlo mít vyšší účinnost při nižší hlučnosti. Možná by nebyl špatný nápad udělat pasiv vyšší, ventilátory by pak mohly být vertikálně a někdy by asi postačil i jen tah vedlejšího systémového větráku.

20mm ventilátor pro SSD

Aby toho nebylo málo, chvíli po této věci se vynořil produkt firmy Adata, který jako by chtěl ukázat, že 30mm ventilátory ještě nic nejsou. Adata totiž dostala nápad vyrobit aktivní chlazení – tedy založené na ventilátoru – pro nasazení na SSD moduly typu M.2. Ty jsou přitom široké jen 22 mm. Její chladič XPG Storm proto používá miniaturní axiální ventilátor s rozměrem jen 20 × 20 mm. Ten žene vzduch dovnitř pod kryt, kde se nachází hliníkový pasiv s podélnými žebry. Celek je jinak také dost vysoký, takže bude třeba dávat pozor na kolize s kartami PCI Express.

Chladič SSD Adata XPG Storm Chladič SSD Adata XPG Storm

Opět asi platí, že toto řešení díky nucenému průvanu bude pro teploty disku bezpečnější, než čistý pasiv, který by se třeba mohl ve skříni dostat do „závětří“. Ale 20mm ventilátor, jehož foukající profil je hodně malý kvůli tomu, kolik prostoru potřebuje „náboj“ rotoru s motorem a ložiskem, bude patrně také slušným zdrojem hluku. Podle specifikací firmy Adata má tento typ totiž dokonce běžet až na 16 500 otáčkách za minutu (plus minus 15 %). Podle toho, co píše AnandTech, by snad mohl být použitý ventilátor Sunon MF20100V1-10000-A99, jež má údajně hlučnost „jen“ 25 dB. Ale je otázka, jak je to testováno a zda se třeba s aerodynamickým hlukem v pasivu hodnota nezhorší. Ventilátor tu jinak také má tu nevýhodu, že potřebuje zvláštní kabel a pokud chcete využít RGB podsvětlení, které tento mini chladič také nabízí (jak dnes jinak), budete muset zapojit kabely dokonce dva.

adata-xpg-storm-20mm-ventilator-chladic-ssd-01Osobně tedy musím říct, že než abych musel mít SSD chlazené, raději bych asi oželel jeho výkon. Ten je u lepších NVMe modulů hodně vysoký, kdy máte až stovky tisíc IOPS a sekvenční čtení sahající k 3000 MB/s, ale pro hodně uživatelů asi bude lepší volbou SSD, které je pomalejší, ale nepotřebuje při zátěži takhle komplikovaně chladit.

Byl pro vás článek přínosný?