Hlavní navigace

Nejpřesnější předpověď počasí pro iPhony. Stahujte aplikaci ČHMÚ

20. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český hydrometeorologický ústav dnes představil oficiální aplikace pro iOS, vyšly necelé čtyři měsíce po verzích pro Android (které už mají 200 000+ uživatelů). Uživatelé iPhonů (pro iPady nejsou optimalizované) mohou stahovat ČHMÚ (App Store) a ČHMÚ+ (App Store). Aplikace jsou tedy stejně jako na Androidu dvě, první slouží pro běžné uživatele, Plus nabízí detailnější data pro experty.

ČHMÚ zobrazuje hodinovou předpověď počasí a detailnější předpověď na následující dva dny (denní/noční teploty, úhrn srážek a vítr). Ústav přitom vychází z modelu Aladin. Na další čtyři dny odhaduje teploty a oblačnost. V aplikaci nechybí ani radarové snímky, textové předpovědi nebo výstrahy (riziko teplotních extrémů, větru, sněhu, bouřek, záplav, požárů, mlh nebo znečištění ovzduší). Od dubna do října bude aplikace upozorňovat i na aktivitu klíšťat.

ČHMÚ+ ukazuje aktuální počasí z několika desítek stanic v ČR v hodinových intervalech za poslední dva dny. Sledovat můžete stav vod z 350 vodoměrných stanic a čistotu ovzduší (množství prachu PM10, SO2, NO2 a O3) ze 150 stanic. Aplikace zobrazí také nasycení půdy vodou a s tím i související riziko přívalových povodní při větších srážkách. Nechybí ani UV index. Experti mohou sledovat i údaje naměřené balónovými sondami. Tahákem je pak celorepubliková mapa Aladinu s rozlišením 1 km zobrazující základní meteo hodnoty: teploty, srážky, vítr, oblačnost, vlhkost, ventilační index a tlak.

Obě aplikace jsou zdarma a bez reklam. Zůstaly jim bohužel neduhy, které jsme kritizovali už na Androidu. V aplikacích nelze zapnout tmavý režim, chybí jim widgety o oznamovacího centra, a hlavně jsou opět ve dvou kusech, přestože by stačila jedna aplikace, v níž by se úroveň detailů a zobrazení karet dala nastavit. Tvůrci ale sbírají zpětnou vazbu a slibují, že budou aplikace vylepšovat.

Za vývojem stojí společnost OKsystem, které ústav zaplatí 5,4 milionu korun. Vytvoření aplikací a jejich správa stojí 1,8 milionu, zbytek pokrývá server zpracovávající hromadu údajů z různých míst poskytovaných ČHMÚ. OKsystem se o kompletní provoz serveru a aplikací bude starat čtyři roky.

Počítáme s tím, že rozšíření aplikací pro operační systém iOS ještě zvýší počet jejich aktivních uživatelů. Nyní s aplikací pracuje více než 200 000 uživatelů měsíčně, kteří dle statistik nejčastěji v základní aplikaci zjišťují předpověď počasí na konkrétní den, předpověď vývoje srážek pro nadcházející hodiny a velmi často je také zajímá dlouhodobá předpověď počasí na nejbližších šest dní,“ říká Vítězslav Ciml, výkonný ředitel společnosti OKsystem. „V případě podrobnější aplikace ČHMÚ+ mají uživatelé největší zájem o detailní meteorologické informace z jednotlivých stanic a předpovědní mapy modelu Aladin.

Byl pro vás článek přínosný?