Hlavní navigace

Spolutvůrce Facebooku kritizuje Zuckerberga. Tvrdí, že vláda by měla firmu rozdělit

13. 5. 2019

Sdílet

Měl by Facebook být „roztržen“? Myslí si to Chris Hughes, spolutvůrce Facebooku, jenž se s Markem Zuckerbergem toho času seznámil na Harvardu. Ze společného projektu odešel v roce 2007. Ve svém názorovém sloupku v listu The New York Times píše, že ačkoli již pro Facebook dlouho nepracuje, cítí se být za něj svým způsobem zodpovědný a není šťastný, kam podnik směřoval a směřuje.

Udivuje ho, jak nepřiměřenou kontrolu nad Facebookem, Instagramem a WhatsAppem Zuckerberg má. Když chce něco prosadit, může, protože disponuje 60% hlasovací silou na setkání podílníků a podílnic. Přirovnání, že Facebook rovná se Zuckerberg, je proto na místě. Hughes svého někdejšího kolegu kritizuje za to, že vidině růstu obětoval bezpečnost a zdvořilost.

Tím naráží na vlnu nenávistných příspěvků a neustále přibývající kauzy týkající se ochrany uživatelských dat. Sám sebe a někdejší vývojový tým kritizuje za neschopnost šířeji uvažovat nad dopady algoritmu, jenž vybírá příspěvky pro časovou osu. Zuckerberg prostřednictvím Facebooku ovládá svobodu slova a komunikaci dvou miliard lidí globálně. To Hughes považuje za nejproblematičtější.

Zuckerberg se v Evropském parlamentu v roce 2018 zodpovídal za skandály Facebooku Zuckerberg se v Evropském parlamentu v roce 2018 zodpovídal za skandály Facebooku

Rozdělte Facebook

Také se obává, že se Zuckerberg obklopil týmem, který jeho názory nerozporuje. Tvrdí, že vláda musí jednat, protože šéf firmy Facebook napravit nedokáže. FTC by měla Facebook brzy výrazně rekordně pokutovat až 5 miliardami dolarů. Podle Hughese to nestačí. Navrhuje proto rozdělení Facebooku, tj. oddělení WhatsAppu a Instagramu. Mohl by také být dočasně zamezeno, aby Facebook kupoval konkurenční firmy.

Navrhuje oživit nástroje, které vláda již roky nepoužila. Uvádí příklady dřívějších zásahů do gigantů ropných, bankovních nebo železničních. Mimochodem, něco podobného loni uvedl Tim Wu, autor termínu síťová neutralita. V březnu pak návrh na rozdělení společnosti přednesla americká senátorka Elizabeth Warren. Návrh včera odmítl Nick Clegg, viceprezident globálních záležitostí a komunikací Facebooku. Podle něj by rozdělení úspěšného podniku jeho problémy nevyřešilo.

Tip: Facebook umožní mezidruhovou komunikaci mezi Messengerem, WhatsAppem a Instagramem

Sociální gigant v roce 2012 koupil Instagram za miliardu a v roce 2014 pak WhatsApp za 16 miliard dolarů. Tyto služby prosperují a uživatelská základna každé z nich už překročila hranici miliardy lidí. ve světě nemá konkurenci až na čínské služby, ovšem Čína představuje specifický a do značné míry uzavřený trh. Na přibývající skandály, ale téměř určitě také na čísly doložitelné trendy Zuckerberg nedávno zareagoval tak, že chce své sítě přepracovat, aby zajišťovaly více soukromí.

Mark Zuckerberg na F8 2019 tvrdil, že budoucnost je v soukromí Mark Zuckerberg na F8 2019 tvrdil, že budoucnost je v soukromí

Není úniku, vláda by měla jednat

Současně skandály firmě neublížily a nadále roste. Odhadem ovládá 80 % příjmů v sektoru sociálních sítí, uvádí Hughes další důvod, proč by podnik měl být úřady rozdělen. Ačkoli někteří loni demonstrativně své účty na Facebooku odstranili (vyzval k tomu Brian Acton, spoluzakladatel WhatsAppu), mnozí tak dle Pew Research Center učinili jen dočasně. Příčina pravděpodobně spočívá v tom, že alternativy k Facebooku neexistují, resp. je používá málo lidí.

Hughes kritizuje FTC za to, že schválila akvizici Instagramu a WhatsAppu. Takový Snapchat pak už sice nekoupil, ale prostě úspěšně okopíroval jeho klíčové funkce. O globální nadvládě na trhu prý Zuckerberg mluvil od dřevních časů a podařilo se mu jí dosáhnout. Hughes navrhuje také další možná opatření a uvádí mnoho detailů o Facebooku a osobnosti Zuckerberga. Pokud vás téma zajímá, doporučuji k přečtení článek v deníku The New York Times.

Zdroj: The New York Times

Byl pro vás článek přínosný?