Hlavní navigace

Chrome 65 pro Android nabízí možnost nastavit výchozí jazyk pro weby

7. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Google / koláž: Cnews
To, co uměly prohlížeče na klasických počítačích dlouhé roky, se teď naučil mobilní Chrome. Jaké další novinky řada 65 přináší?

Koncem ledna Google začal distribuovat Chrome 64, který zahájil tažení proti reklamám na webu, jež sám výrobce prohlížeče vyhodnotí jako příliš agresivní. Je jasné, že další podobně velkou funkci Google po pár týdnech nabídnout nemůže. Přesto Chrome 65, jenž byl čerstvě dokončen a jeho distribuce v aktualizačních kanálech byla zahájena, za zmínku stojí. V případě desktopové varianty jsme se důležitých novinek nedočkali, ovšem až na 45 záplat, opravy běžných chyb a přídavky z oblasti webových standardů. Nebo o nich aspoň výrobce zatím tradičně mlčí. Tedy, v tuto chvíli známe ještě alespoň nová pravidla pro omezení chování prohlížeče v organizacích. Nic z toho ale běžné spotřebitele a spotřebitelky zajímat nebude.

Chrome 65 pro Android

Varianta pro zařízení s Androidem nejméně jednu důležitou novinku nabízí, byť jen pro úzkou cílovou skupinu. Na počítačích je běžné, že vám prohlížeče umožňují nastavit si preferovaný jazyk, v němž se mají weby zobrazovat. Tato předvolba bývá nezávislá na jazyce, v němž s vámi komunikuje samotný prohlížeč. Teď si jazyk pro web nastavíte i ve Chromu 65 pro Android.

Já v něm tuto předvolbu aktuálně nemohu najít. Google ale občas některé funkce pouští ven postupně, takže i když si pomůžete k poslední verzi aplikace, neexistuje záruka, že si všechno nové hned osaháte. Google rovněž novinky často promlčí, takže se o nich dozvídáme postupně, jak prohlížeč používáme.

Zpátky k tomu, co víme. Jinde v nastavení aplikace můžete určit, aby prohlížeč vždy žádal o zjednodušené verze článků na webech. Vývojový tým dále hovoří o zlepšeném sdílení a odstraňování stažených položek. Tím je patrně myšleno, že je můžete i hromadně označit, přičemž se v nástrojové liště v horní části obrazovky objeví dvě tlačítka pro zmíněné povely.

Chrome pro klasické počítače si stáhnete z chrome.com, zatímco variantu pro Android seženete v katalogu Google Play.

Byl pro vás článek přínosný?