Hlavní navigace

Chrome 70 oficiálně podporuje progresivní webové aplikace. Zatím jen ve Windows

17. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Progresivní webové aplikace útočí. Od jara je podporuje Windows 10, patrně důležitější je ale podpora ze strany nejpoužívanějšího webového prohlížeče.

Google oznámil, že dokončil vývoj a zahajuje automatizovanou distribuci Chromu 70. Co jsme o této verzi věděli dopředu? Že se zase vrátí ke skrývání části adres URL, specificky schovává komunikační protokoly a prefix www. Google za svévolné narušování podoby adresy vysloužil kritiku. Prohlížeč od Googlu už nějakou dobu podporuje progresivní webové aplikace (PWA). Zatím ale šlo jen o testovací funkci. Nové vydání konečně přidává podporu zcela oficiálně, takže kdokoli teď může zajít do hlavní nabídky prohlížeče a zvolit instalaci progresivní webové aplikace. Ta se pak chová jako běžné programy, tj. běží ve vlastním okně, spouštíte ji přes zástupce na ploše nebo v nabídce Start, neobtěžuje s panely ani adresním řádkem apod. Tip: Jak ve Chromu instalovat progresivní webovou aplikaci? Nenajdete ji ale v seznamu nainstalovaných programů, ačkoli i to by PWA nabídnout měly. Odinstalaci pak případně provedete opět přes nabídku ve Chromu. Pokud webová stránka nabídne příslušný skript, při návštěvě vám bude instalace aplikace přímo nabídnuta. K PWA se řad

Dnešní propracované aplikace můžete provozovat důstojně
Dnešní propracované aplikace můžete provozovat důstojně
Zvolte instalaci PWA
Zvolte instalaci PWA
Teď už s ní můžete pracovat jako s jakoukoli jinou aplikací
Teď už s ní můžete pracovat jako s jakoukoli jinou aplikací

Snazší přihlašování k webům a další novinky

Reklamní gigant dále rozšiřuje API Credential Management, které webům umožňuje ukládat do zařízení přihlašovací údaje, o podporu rozhraní PublicKeyCredential. Podle Googlu dovolí webovým aplikacím využívat silné a z kryptografického hlediska osvědčené přihlašovací informace. Co konkrétně to znamená? Weby využijí např. čtečku otisků prstů jako druhý faktor. Můžete asi zkusit např. toto demo.

Neméně důležitým zlepšením je podpora atributu name rozhraní Worker, které přesouvá náročné javascriptové operace mimo hlavní vlákno pro zlepšení celkového výkonu a plynulosti. Atribut tvůrcům a tvůrkyním webů umožňuje identifikovat různé workery se stejnou adresou URL. Což by mělo usnadnit proces debuggování. Atribut již podporují Firefox, Safari a Edge.

Ve Windows 10 je podporováno API Web Bluetooth, které webům umožňuje komunikovat se zařízeními pomocí rozhraní Bluetooth, která se nachází ve vaší blízkosti a která schválíte. Chrome 70.0.3538.67 dále opravuje 23 slabých míst v zabezpečení. Google se zatím spotřebitelskými novinkami nepochlubil, takže je možné, že si nějakých dalších změn všimneme.

Byl pro vás článek přínosný?