Hlavní navigace

V Číně dělají z mobilních Comet Lake procesory pro LGA 1151, lze jimi upgradovat Z170/Z270

11. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Aliexpress
Čínský trh s bizarním hardwarem opět zplodil krásnou kuriozitu: mobilní procesory Intel Comet Lake-H konvertované na levný upgrade pro desktopové desky LGA 1151. Dokonce by se s nimi měly dát starší platformy jako B150, Z170 či Z270 upgradovat na šestijádra a osmijádra, takže tentokrát by to mohla být kuriozita i celkem užitečná.

Před časem jsme tu psali o tom, jak se v Číně recyklují notebookové procesory Intel tak, že se se speciálními adaptéry dají provozovat v desktopových základních deskách. Dají se tak sehnat mimo jiné čtyřjádra Haswell s integrovanou pamětí eDRAM, které v desktopu vůbec nebyly prodávány.

Tato invenční činnost zdá se zdárně pokračuje. Teď ale možná už o dost zajímavějši. V Číně teď zdá se už upravují i jen rok-dva staré procesory Intel Coffee Lake-H a Comet Lake-H, které mohou použít k upgradu svých PC uživatelé s deskami docela aktuální platformy LGA 1151.

Možná by to pro mohlo být dost zajímavé i pro některé z vás, protože takovéto mobilní procesory se dají údajně použít i v deskách s čipsety řady 100 a 200. Do těch Intel oficiálně pouští jen starší čtyřjádra Skylake a Kaby Lake, ač se původně čekalo, že by v nich mohla běhat i šestijádra Coffee Lake.

Ovšem s těmito modifikovanými mobilními procesory můžete i v takové starší desce mít i osmijádro. A někdy to snad dokonce mí jít (nějak) přetaktovat i na levnějších deskách bez „Z“ čipsetu (Z170/Z270/Z370/Z390). Počin je to tedy docela zajímavý, tentokrát jsou tyto bastlené procesory vlastně i poměrně aktuální možnost upgradu, zatímco v případě mobilních Haswellů šlo už trochu o kuriozitu.

Mobilní procesor Intel Comet Lake H konvertovaný pro socket LGA 1151 02 Mobilní procesor Intel Comet Lake-H konvertovaný pro socket LGA 1151 (Zdroj: Aliexpres)

Modding BGA procesorů

Tyto procesory mají provedení speciálního adaptéru. Na jeho spodní straně jsou plošky kompatibilní se socketem LGA 1151 a na jeho horní straně je napájený mobilní procesor Intel v pouzdru BGA. Procesor nemá rozvaděč tepla, takže se chladí přímo. Je proto vhodné, a Prodejce na to upozorňuje, mít chladič, v jehož základně nejsou heatpipe s přímým kontaktem, které by seděly mimo plochu křemíku).

Mobilní procesor Intel Comet Lake H konvertovaný pro socket LGA 1151 01 Mobilní procesor Intel Comet Lake-H konvertovaný pro socket LGA 1151: spodní strana s kontakty (Zdroj: Aliexpres)

Výrobce místo rozvaděče tepla používá kovový držák, který se zdá se upevňuje třemi šrouby na desku do otvorů, v nichž je za běžných okolností namontován odklopný plechový kryt socketu. Ten při montáži tohoto zbastleného CPU proto asi musíte sejmout (v zájmu možnosti později desku dát do původního stavu bude dobrý nápad dobře si tuto součástku uschovat).

Mobilní procesor Intel Comet Lake H konvertovaný pro socket LGA 1151 12 Na těchto snímcích od zákazníka je vidět, jak se CPU instaluje, je nutné sejmout z desky kovový kryt patice, nahradí ho kovový držák konvertovaného CPU (Zdroj: Aliexpres)

Tato divočina je možná proto, že výkonnější notebooková CPU Intel řady "H" jsou stejný křemík jako desktopové čipy a jejich infrastruktura je zdá se dostatečně podobná (čipset je také asi společný), aby se daly přes redukci provozovat v socketu. Zachován by tak měl být dvoukanálový řadič paměti DDR4 i řadič PCI Expressu 3.0 ×16 pro grafiku, které procesory řady H pro notebooky normálně poskytují.

Mobilní procesor Intel Comet Lake H konvertovaný pro socket LGA 1151 13 Na těchto snímcích od zákazníka je vidět, jak se CPU instaluje, je nutné sejmout z desky kovový kryt patice, nahradí ho kovový držák konvertovaného CPU (Zdroj: Aliexpres)

Zajímavé je, že zde zřejmě jde o procesory Comet Lake-H, ne o Coffee Lake-H, které byste na socketu LGA 1151 čekali. Desktopová verze Comet Lake-S totiž jde do nového socketu LGA 1200, kdežto tyto modifikace Comet Lake-H používají starší socket. Je ale pravděpodobné, že mezi platformami nejsou velké rozdíly a když už se používá redukce, mohlo by CPU běžet na starším i novějším socketu. A výběr LGA 1151 je motivován tím, že lze podchytit poptávku po upgradu starších PC.

I starší Coffee Lake-H, Kaby Lake-H a Skylake-H jsou zdá se nabízená v tomto provedení. Některé (ne-li dokonce i všechny?) asi jsou ES vzorky a ne sériově vyráběné modely, takže je to slušná divočina. Potenciální lákadlo je tu asi dvojí: jednak jsou to ty šestijádrové a osmijádrové modely, pokud by se vám je povedlo rozchodit v desce platformy LGA 1151v1 s čipsetem řady 100 nebo 200, kam byste jinak dostali maximální Core i7-7700K. Kromě toho by také tyto procesory mohly mít vyšší energetickou efektivitu, jelikož jsou původně určené do notebooků.

BIOS se musí upravit

Na Aliexpresu se dá najít řada těchto procesorů, když zadáte „BGA to LGA 1151“ nebo „Modified laptop CPU to LGA 1151“. Z procesorů označených jako Comet Lake je to například šestijádro (s 12 vlákny) na základním taktu 2,4 GHz s maximálním boostem 4,3 GHz za 95 dolarů nebo až osmijádro s taktem 2,1 GHz a maximálním boostem 4,6 GHz za 223 dolarů (asi půjde o ES vzorek, což potvrzují i snímky CPU-Z). Tyto procesory by se ale zřejmě často měly dát přetaktovat, minimálně asi bude možné na desce zvýšit limit spotřeby, aby trvale běžely na svém all-core boostu. Jejich TDP by asi ve výchozím stavu mělo být 45 W.

Popis těchto nabídek je docela bohatý a lze v něm najít i tabulku kompatibility, podle níž by minimálně 6/8jádrové procesory Coffee Lake-H (tedy odpovídající 45W Core 8. a 9. generace pro notebooky) měly fungovat s nějakými výjimkami na deskách mnoha značek. A skutečně by touto oklikou mělo být možné dostat osmijádro do desky s čipsetem Z170 nebo Z270, kde už jste před lety možnost upgradu oplakali. Nejlepší kompatibilita bývá údajně na deskách Gigabyte. Naopak vůbec nefungují novější desky se 14nm čipsety: Z390, H370, Q370, H310, B360 (22nm H310C a B365 fungují).

Není to ale tak jednoduché, budete totiž potřebovat modifikovaný BIOS, což funguje tak, že kontaktujete prodejce s modelem vaší desky a on vám při koupi procesoru zašle upravený BIOS, který musíte nahrát. Nejspíš by také měl někdy být schopný vás varovat před nekompatibilním modelem. Dokonce v případě, že máte čip s BIOSem v socketu, uvádí, že může poslat přímo naflashovaný čip (což by se hodilo pokud byste k desce neměli jiné CPU).

Nevýhoda je samozřejmě, že podstupujete bezpečnostní riziko. Prodejce by vám teoreticky třeba mohl do BIOSu dostat nějaký backdoor, i když to asi nebude moc pravděpodobné.

Galerie: Mobilní procesor Intel Comet Lake-H konvertovaný pro socket LGA 1151

Překvapivě originální hardware

Čínská podnikavost v hledání způsobů, jak vydělat na různém vyřazovaném nebo i vyloženě recyklovaném hardwaru tedy zase vyprodukovala docela zajímavé plody. Někdy díky ní vzniknou docela užitečné věci, jindy zase dost bizarní, ale musím tedy říct, že svět PC hardwaru je díky těmto fenoménům hned zajímavější. Na existenci těchto konvertovaných Comet Lake jsem přišel, když jsem koncem ledna obhlížel desku založenou na semicustom APU z Xboxu One (mimochodem o ní zásluhou jednoho čtenáře ještě asi uslyšíte).

A když jsem prohlížel nabídku těchto konvertovaných procesorů pro LGA 1151, tak na mě vybafl inzerát na toto – nově vyráběná deska pro použití 10 let starých Opteronů 6100 do socketu G34 – pro připomenutí, to byly dvojčipové 45nm procesory s až 12 jádry K10, taková anticipace Epyců/Threadripperů. Vedle těch by v ní ale měly fungovat i šestnáctijádra Opteron 6200 a Opteron 6300, které už mají architektury Bulldozer/Piledriver.

Nová X89 deska pro Opterony se socketem G34 z Číny Nová "X89" deska pro Opterony se socketem G34 z Číny (Zdroj: Aliexpres)

Podnikatelský záměr je zde takový, že na ebay a při likvidaci serverů lze získat docela dost starých serverových CPU, které jinak nemají využití. Někomu stálo za to pro ně vyrobit úplně novou desku, klobouk dolů (u Xeonů bych to čekal, ale u o dost méně rozšířených pozdních Opteronů moc ne...).

Nová X89 deska pro Opterony se socketem G34 z Číny leták Nová "X89" deska pro Opterony se socketem G34 z Číny. Prodává se i s chladičem a CPU (Zdroj: Aliexpres)

Docela se při tom člověk říká, co všechno by se takto dalo znovu používat. Například ARM procesory v dnešních telefonech jsou hodně výkoné a ještě navíc mají na pouzdru již osazené netriviální množství operační paměti, už často 4 a víc GB. Pokud by se daly znovu použít a oživit po softwarové stránce, mohly by se po smrti svých domovských mobilů určitě dál používat v SBC deskách, asi by mělo být možné z nich vyrábět i ne úplně hračkové levné notebooky/chromebooky…

Zdroj: Aliexpress

Byl pro vás článek přínosný?