Hlavní navigace

Čínská vláda získává vlastní edici Windows 10. Nazývá se China Government Edition

23. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čína se před okolním světem uzavírá a cenzoři hlídají, aby náhodou nezávadný obsah „nepomýlil“ místní obyvatelstvo. Jedná se ale o tak velký trh, že se na něj stejně každá firma chce dostat. Cílem firmy je vydělat a etické standardy mnoha podniků nejsou nastaveny tak, že by se spolupráce s cenzorským zřízením štítily. Pro Čínu se nebojí upravovat svoje filmy Hollywood, nástroje pro cenzuru Číně nabídl Facebook.

Nově se k těmto firmám přidává Microsoft, pro který je Čína tak významným trhem, že pro ni vyrobil speciálně upravenou edici Windows. Oznámení bylo spojené s dnešním uvedením nového Surfacu Pro. Nová edice se nazývá Windows 10 China Government Edition. Jedním z prvních partnerů, kdo místnímu trhu – tedy čínské vládě – dodá nové počítače s uvedenou edicí, bude rovněž čínské Lenovo.

Připomínám, že v roce 2015 čínská vláda prohlásila, že si už nikdy nekoupí produkty od Applu ani Intelu. Čína ale byla v roztržce též s Microsoftem, a to kvůli údajnému vyhýbání se placení daní. Navíc se jí ani v nejmenším nezamlouval Windows 8. Oficiálně říkala, že by upgrade byl drahý. Proto se Čína rozhodla vyvinout vlastní operační systém, jímž by nahradila vysloužilá Ikspéčka. Je ovšem zjevné, že vláda neshody s firmou překonala.

Číně svého času rovněž vadila integrace online služeb, kterým nevěřila. Oficiálně o Windows 10 China Government Edition padlo to, že jde (nepřekvapivě) o systém založený na edici Enterprise. Nepřekvapivě nebude mít funkce, které zaměstnanci a zaměstnankyně čínské vlády dle slov Microsoftu nepotřebují. Pryč je OneDrive, vláda naopak získává možnost zcela kontrolovat sdílení telemetrie a příjem aktualizací.

Není jasné, jestli má v rukou větší možnosti než ti, kdo používají edici Enterprise. A konečně, Windows 10 China Government Edition umožnuje vládě šifrovat úložiště počítačů pomocí vlastních algoritmů.

Byl pro vás článek přínosný?