Hlavní navigace

Aktualizujte BIOS desky, AMD vydalo opravu bránící poškození procesorů Ryzen 7000

2. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: AMD
Procesory Ryzen 7000 může zničit napětí VSoC vyšší než 1,3 V, a bohužel se to může stát, i když nepřetaktováváte. Dejte si pozor a aktualizujte BIOS na opravenou verzi

.

Minulý týden se objevily informace o případech zničených Ryzenů 7000 „X3D“ s V-Cache a v jednom případě i spáleného socketu na desce (zničené CPU zřejmě z VRM přes piny tahalo příliš vysoký proud). Ze začátku nebylo jasné, zda nejde o důsledek přetaktování a zvýšeného napětí, ale AMD oznámilo, že našlo příčinu problému a vychází opravy BIOSů desek, které mají procesory před poškozením chránit, takže rozhodně updatujte.

Problémů s přetaktováním Ryzenů 7000X3D je asi víc, takže není vždy jasné, co za případy zničených CPU stálo. Již jsme psali o tom, že některé desky umožňovaly nastavit zvýšené napětí, což u X3D procesorů není dovoleno (v tomto případě jsou zničená CPU, ke kterým došlo při napětích již nad 1,35 V, asi hlavně vinou uživatelů, částečně toho, že BIOSy desek a případně AGESA zvýšení napětí nezablokovaly). Výrobci desek již začali vydávat opravné BIOSy, které tyto nebezpečné úpravy napětí zase znemožní.

AMD ale minulý týden oznámilo, že odhalilo nedostatek, který vede k poškození či zničení procesorů, takže zřejmě jsou i případy poškození, kdy uživatel nenastavil nebezpečné napětí sám. Na Redditu se objevil případ uživatele, kterému se zničil Ryzen 7 7800X3D v desce od Asusu, přičemž nebyl přetaktovaný mimo použití pamětí DDR5 s profilem EXPO.

AMD k tomu postupně vydalo dvě prohlášení, přičemž první hovořilo o problému s příliš vysokým napětím manuálně nastaveným při přetaktování, ale ještě nepotvrdilo to, že by mohl být problém i bez takového aktivního přispění uživatele. V tomto prohlášení bylo uvedeno, že byly udělané změny v kódu AGESA, na jehož základě by měly od výrobců desek přijít opravy BIOSů základních desek. S těmito aktualizacemi by už BIOSy (přesněji řečeno UEFI) desek měly správně hlídat napětí pro procesory Ryzen 7000.

Pozor: Napětí SoC nesmí jít nad 1,3 V

Zřejmě se tím míní omezení napětí, které půjde napumpovat do jader CPU u Ryzenů 7000X3D, ale ukazuje se, že není problém jen s napětím pro CPU (Vcore), ale i s napětím pro „uncore“ a IO čiplet, které je označené VSoC. AMD totiž uvádí, že nové BIOSy uvalí na napětí SoC také limit, a to 1,3 V. Je tedy zřejmé, že u tohoto napětí byste při manuálním přetaktování nikdy neměli jít výš (a to asi ani na Ryzenech 7000 bez 3D V-Cache – překontrolujte si raději svá nastavení, pokud přetaktováváte).

We are aware of a limited number of reports online claiming that excess voltage while overclocking may have damaged the motherboard socket and pin pads. We are actively investigating the situation and are working with our ODM partners to ensure voltages applied to Ryzen 7000X3D CPUs via motherboard BIOS settings are within product specifications. Anyone whose CPU may have been impacted by this issue should contact AMD customer support.

AMD poté vydalo ještě druhé prohlášení, podle kterého byla nalezena původní příčina zničení procesorů, a opět je zmíněno, že řešením jsou opravy AGESA, které zastropují napětí povolená na některých napájecích větvích procesoru včetně zmíněného 1,3V limitu pro VSoC. Pokud se u vás problém projevil, máte se obrátit na podporu AMD, takže by individuální případy snad mohly být řešené reklamací.

We have root caused the issue and have already distributed a new AGESA that puts measures in place on certain power rails on AM5 motherboards to prevent the CPU from operating beyond its specification limits, including a cap on SOC voltage at 1.3V. None of these changes affect the ability of our Ryzen 7000 Series processors to overclock memory using EXPO or XMP kits or boost performance using PBO technology.

We expect all of our ODM partners to release new BIOS for their AM5 boards over the next few days. We recommend all users to check their motherboard manufacturers website and update their BIOS to ensure their system has the most up to date software for their processor. 

Anyone whose CPU may have been impacted by this issue should contact AMD customer support. Our customer service team is aware of the situation and prioritizing these cases.

Tom's Hardware uvádí, že některé jeho zdroje patrně v okruhu výrobců desek tvrdí, že mechanismus selhání je takový, že napětí SoC nad 1,3 V může způsobit selhání senzorů, které v čipu monitorují napětí a další charakteristiky, což vede k tomu, že řízení procesoru si kvůli chybné telemetrii začne z desky požadovat vyšší a vyšší napětí a tento proces nakonec zničí CPU a potenciálně může vést i k onomu poškození desky. Toto vysvětlení ale nebylo oficiálně potvrzeno.

AMD Ryzen 7 7800X3D 1600 AMD Ryzen 7 7800X3D (zdroj: AMD)

Zdá se z toho, že problém nebyl jen po manuálních zásazích uživatelů, ale v některých případech mohl procesor, či možná spíš firmware desky způsobit nebezpečné napětí sám, což činí problém závažnějším. Zdá se, že ono napětí VSoC se mohlo dostat nad 1,3 V i vinou automatického řízení napětí, nejen tehdy, když ho uživatel sám nastavil. Bohužel se to asi mohlo stát s některými pamětmi používajícími profily EXPO, byť stoprocentně potvrzená tato příčina asi ještě není. Zdá se, že příliš vysoké napětí v těchto případech není nastavené přímo samotným profilem, ale BIOSem desky, který sám rozhoduje o tom, jak vysoké napětí do větve SoC pustí, aby byla zaručená funkčnost pamětí na patřičných frekvencích. Je tedy možné, že odpovědnost za překročení bezpečných limitů mohla být i na kódu pocházejícím od výrobce desky.

Každopádně poté, co budou v deskách opravné BIOSy, by tomuto už mělo být zabráněno a aktivování profilu EXPO (nebo XMP?) by už nemělo vést k překročení bezpečných napětí. AMD nicméně uvádí, že by to nemělo vést k horším možnostem přetaktování pamětí nebo tomu, že nebudou fungovat na tak vysokých frekvencích jako předtím.

Co si z tohoto tedy vzít? Rozhodně si aktualizujte BIOS ve své desce, pokud používáte Ryzen 7000, a zejména některý z nových Ryzenů 7000 „X3D“ s V-Cache. Raději si teď hlídejte, jaké aktualizace pro vaši desku vycházejí, pro případ, že těch opravných verzí bude po sobě více. Než budete mít v desce opravu a pro jistotu ještě po nějakou dobu po tom byste měli raději deaktivovat profily EXPO u pamětí a v případě manuálně nastaveného napětí VSoC kontrolovat to, zda je pod úrovní 1,3 V (raději asi spíš níž, protože reálné napětí může někdy asi vyjít o kousek vyšší, než deska měří, a je dobré mít rezervu pro výkyvy).

Po aktualizaci BIOSů desek by snad už tyto problémy a zničené procesory neměly nastávat. Zdá se, že do BIOSů AM5 desek by teď také měla přibýt podpora 24GB a 48GB modulů DDR5, které ze začátku nefungovaly, a také by aspoň u některých desek měly být zkrácené dlouhé časy potřebné pro start systému. Tudíž aktualizovat by teď obecně mělo být záhodno, rozhodně nedoporučujeme to odkládat.

Zdroje: AnandTech (1, 2), Tom's Hardware (1, 2), igor'sLAB

Byl pro vás článek přínosný?