Hlavní navigace

AMD vydalo nový kód AGESA 1.0.0.5 pro AM4 desky. Podpora Ryzenů 4000 není uvedena

5. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
AMD vydalo novou verzi kódu AGESA, na němž jsou založené BIOSy desek pro Ryzeny. Aktulizace přináší opravy chyb a už je dostupná pro některé desky od MSI.

Po uvedení procesorů Ryzen 3000 přišlo několik vln aktualizací AGESA, což je kód od AMD tvořící základ BIOSů a řešící různé záležitosti okolo procesoru na deskách platformy AM4. Po podzimu se BIOSy už ustálily na verzích AGESA 1.0.0.3 ABBA nebo poté vydané AGESA 1.0.0.4 Patch B, ale teď vychází nová: AGESA 1.0.0.5, přičemž od některých výrobců se už začínají objevovat BIOSy. Tato verze by zdá se neměla být tak významná, jako předchozí aktualizace a opravy pro Ryzeny 3000; možná nejpozoruhodnější je to, co v ní není – nebo alespoň ne oficiálně.  

Lepší kompatibilita PCIe a s pamětmi DDR4-3200 od Micronu

Podle AMD, které po několika neoficiálních únicích o AGESA 1.0.0.5 publikovalo blogpost na Redditu, je tato verze spíše menším updatem, který spíše dělá pořádek po předchozích vydáních vydávaných často i na rychlo (kvůli urgentním opravám.) AGESA 1.0.0.5 podle oficiálního seznamu změn integruje různé patche, na nichž byly založené předchozí vydání BIOSů desek – změna by to asi mohla být hlavně ze strany správy a organizace zdrojových kódů než v samotných BIOSech.

Kromě toho jsou zde ale i nové opravy. Byl vylepšen firmware řadiče PCI Express a údajně by to mělo přinášet lepší stabilitu a kompatibilitu s různými kartami ve slotech PCIe. Měla by také být lepší kompatibilita s některými pamětmi DDR4-3200 s čipy od Micronu. AMD píše, že byl zlepšený POST, toto ale asi nemusí nutně znamenat, že takové moduly poběží stabilně na vyšších frekvencích; může být řeč i o tom, že se zkrátí kalibrace a trénování při POSTu, takže nabíhání PC bude kratší.

  • Rollup of 1004a, ab, abb, abba patches into a single release
  • Fixed a PCIe® lane configuration issue on the AMD Ryzen™ 3 PRO 2100GE
  • Resolved an intermittent virtual memory error with Realtek onboard LAN
  • Improved POST with select Micron DDR4-3200 memory ICs
  • Optimized PCIe® firmware to improve stability and interoperability

Další opravy mají souviset s integrovanými síťovými kartami (Ethernetem) Realtek, kde se mohla vyskytovat občasná chyba virtuální paměti, nyní údajně vyřešená. Většina těchto oprav by se asi mohla týkat hlavně Ryzenů 3000, ale je také uvedena oprava chybného nastavení PCI Expresu u lowendového Ryzenu Pro 2100GE (ten se volně neprodává), což by asi měla být ještě 14nm APU.

A víc už v changelogu není. Aktualizace BIOSů, které už mají v sobě tuto novou verzi AGESA, vydalo zatím MSI. Dostupná je pro řadu desek s čipsety X570, X470 a B450. Máte-li třeba desku B450 Tomahawk Max, můžete novou verzi vyzkoušet. Nicméně zatím asi nebude od věci chvilku počkat, zda se třeba neobjeví nějaké chyby a zda ještě nevyjde v druhé vlně nějaká opravná verze těchto BIOSů. Pokud se nepotýkáte s jednou z vyjmenovaných opravených potíží, asi neuděláte chybu, když se do aktualizace teď nepustíte. U dalších výrobců zatím BIOSy na bázi verze 1.0.05 nejsou hlášené (nebo minimálně výrobci použití 1.0.0.5 neuvádějí v poznámkách).

Nova AGESA v BIOSu desky MSI B450 Tomahawk Max Nová AGESA v BIOSu desky MSI B450 Tomahawk Max

Podpora pro APU Renoir zatím nikde

Protože se už přiblížilo léto, začalo se spekulovat o tom, jestli už tato aktualizace třeba potichu nepřináší podporu pro Ryzeny 4000. Procesory „Vermeer“ s jádry Zen 3 sice mají vyjít až na podzim nebo na konci roku, ale teoreticky by AMD mohlo o něco dříve vydat desktopovou verzi 7nm APU Renoir, tedy Ryzeny 4000G, které mají ještě teprv architekturu Zen 2. Pokud by měly vyjít třeba zase v červenci jako poslední generace (desktopová APU Picasso), pak by se pomalu asi mohla jejich podpora v BIOSech začít objevovat a nová AGESA by tím pádem mohla být vodítkem k tomu, že se jejich uvedení může chystat.

MMF24

Pokud ale AMD toto nedrží úplně v tajnosti, tak zatím verze 1.0.0.5 nic ohledně podpory Renoiru neuvádí. Je trochu zvláštní, že by potom AMD vydávalo hned zase novou verzi (a výrobci desek nové BIOSy), takže nelze úplně vyloučit, že v1.0.0.5 nějaké skryté přípravy neprobíhají. Ale může jít opravdu jen o „úklid kódu“, který byl vydán naopak proto, že do příštích velkých aktualizací může ještě být daleko. APU Ryzeny 4000 by pak možná mohly s vydáním čekat až na termín, kdy AMD uvede i velké Ryzeny 4000 „Vermeer“. To by pro něj mělo výhody, že připravenost desek by se mohla řešit naráz jedněmi aktualizacemi. Ale my bychom neměli radost, protože by 7nm procesory s integrovanou grafikou přišly později, než se dosud doufalo.

Zdroj: AMD (Reddit)

Byl pro vás článek přínosný?