Hlavní navigace

AMD oznámilo konec procesorů Threadripper. Zůstane jen verze Pro a platforma WRX80

21. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Threadrippery Pro 5000 dosud exkluzivní pro Lenovo teď půjdou do širšího prodeje. Bohužel se ale potvrzuje, že běžná verze nebude a platforma TRX40 nikdy nedostane upgrade na Zen 3.

Až letos vydalo AMD konečně highendovou mnohojádrovou verzi Zenu 3, procesory Threadripper Pro 5000WX. Ze začátku to ale bylo jen exkluzivně pro Lenovo a jeho pracovní stanice. Teď tato exkluzivita končí a procesory se eventuálně začnou prodávat i nezávisle. S tímto oznámením ovšem přišlo ještě jedno: AMD oficiálně potvrdilo, že končí běžná „ne-Pro“ verze Threadripperů po desky TRX40 a pokračovat dál bude jen platforma WRX80.

Threadrippery se Zenem 3 už nejen pro Lenovo

Threadrippery s jádry Zen 3 byly hodně opožděné. Zatímco Ryzeny 5000 pro desktopový socket AM4 vyšly v listopadu 2020, Ryzen Threadripper Pro 5000WX až letos v březnu. Ovšem bylo to s exkluzivní dostupnosti jen v pracovních stanicích Lenovo P620. Před pár týdny toto padlo a procesory se dostaly do nabídky Dellu, který je teď nabízí v pracovních stanicích Precision 7865. Včera AMD oznámilo, že Threadrippery Pro 5000WX brzo budou dostupné obecně i od dalších výrobců PC a pracovních stanic – to má nastat příští měsíc.

Samostatný volný prodej se také chystá, ale až později

Nicméně stále tyto procesory nebudou v běžném volném prodeji, ale jen na OEM trhu. To znamená, že je AMD velkoobchodně prodává výrobcům, ale ne v „retailu“ koncovým zákazníkům. Pokud tedy máte desku platformy WRX80 pro Threadrippery Pro a chcete sami upgradovat, máte zatím smůlu. Ještě nějakou dobu mají tato CPU být v prodeji jen jako součást celých hotových sestav.

AMD uvádí, že s prodejem samostatných procesorů také počítá, ale že ho otevře až později. Zatím bohužel nevíme, kdy – jen že to bude „později v tomto roce“. Na volném trhu by se měly objevit jen vrchní tři modely z celkových pěti, tedy 24jádro 5965WX, 32jádro 5975WX a 64jádro 5995WX. Podle tabulky, kterou firma zveřejnila, zřejmě 16jádrový a 12jádrový model (5955WX a 5945WX) nebudou pro volný trh zpřístupněné. Asi by o ně byl relativně malý zájem, takže toto nejspíš moc nevadí.

Modely procesorů AMD Ryzen Threadripper Pro 5000WX určené pro volný trh Modely procesorů AMD Ryzen Threadripper Pro 5000WX určené pro volný trh (zdroj: AMD)

Je to oficiální: TRX40 končí, obyčejné Threadrippery už nebudou

V tiskové zprávě o tomto částečném uvolnění prodejů nových Threadripperů (byť s architekturou, která bude již brzo v mainstreamových Ryzenech nahrazená Zenem 4) se ale schovává ještě jedno oznámení, které je nakonec i důležitější. AMD ohlásilo, že se rozhodlo sjednotit a zjednodušit platformu highendových procesorů. Tím se rozumí, že dojde ke sjednocení ze dvou separátních řad a platforem na jednu.

V generaci 3000 s architekturou Zen 2 existovala platforma TRX40 s procesory Ryzen Threadripper 3000, která měla čtyřkanálový paměťový řadič a levnější desky. Pak k ní později přibyl Threadripper Pro 3000WX s osmikanálovými pamětmi a deskami WRX80. Od generace 5000 bude ale platforma jen jedna, a to právě ta WRX80 s osmikanálovými paměťmi.

Sjednocení na jedné platformě

Podle AMD roli běžných Threadripperů a TRX40 převezmou Threadrippery Pro, které teď mají pokrýt oba segmenty. AMD už bude používat nadále jen tuto HEDT platformu a všechny CPU pro ni budou mít „Pro“ funkce (ECC) i plnou konektivitu (až 128 linek PCIe 4.0). A nově také bude možné Thredrippery Pro přetaktovávat, a to jak paměti, tak jádra CPU, byť tuto schopnost nemusí mít všechny základní desky.

Zprávy o tom, že běžná čtyřkanálová verze Threadripperu 5000 s jádry Zen 3 nebude existovat, už se šířily delší dobu. Toto je tedy bohužel definitivní a oficiální potvrzení. Je pravděpodobné, že stejná politika bude také u budoucích Threadripperů s architekturou Zen 4, které by už měly mít novou platformu s pamětmi DDR5 (a asi i PCIe 5.0). I ty tedy asi budou existovat jen ve verzi Pro a jen pro jednu platformu.

AMD Ryzen Threadripper Pro 5000WX AMD Ryzen Threadripper Pro 5000WX a jeho retailové balení (zdroj: AMD)

Cen se sjednocení pravděpodobně týkat nebude, asi tedy nelze čekat, že by AMD třeba alespoň nižší modely Pro zlevnilo na úroveň, kde byly Threadrippery 3960X a 3970X. Nicméně částečně to zachraňuje existence výkonných 16jádrových procesorů na mainstreamové platformě, které situaci trochu zachraňují (hlavně v kombinaci s čipsety X570 a v budoucnu X670, které mají o něco lepší schopnosti konektivity než běžné).

Odvrácená stránka tohoto „sjednocení“ je, že desky platformy TRX40 tímto přišly o možnost upgradu na novější architekturu a budou muset zůstat u Ryzenů Threadripperů 3000. Sjednocení tedy zároveň znamená konec platformy TRX40. Threadrippery Pro jsou také dražší a taktéž jsou dražší desky pro ně (i když by se asi daly vyrobit levnější modely, které by se TRX40 o něco přiblížily).

Existence dvou odlišných platforem pro segment HEDT a pracovní stanice asi znamenala příliš velkou fragmentaci, takže nahrazení jen jednou asi bylo nevyhnutelné. Jen škoda, že to nemohlo počkat až na Threadrippery 7000.

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?