Hlavní navigace

Některé Ryzeny 5600X a 5800X mají 7nm čiplet navíc. Teoretická šance na odemčení jader?

22. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Některé šetijádrové a osmijádrové Ryzeny 5000 zdá se mají dva 7nm křemíky jako 12jádra a 16jádra. Druhý čiplet na nich není 100% mrtvý, uvidíme, zda se třeba nepodaří najít způsob, jak ho odemknout.

Ryzeny 5000 se dají pořád špatně sehnat, ale částečně asi i kvůli zájmu a ne úplně malé množství se jich už mezi zájemce dostalo. Díky tomu byla objevená zajímavá anomálie. Jak asi víte, dvanáctijádrové a šestnáctijádové modely mají uvnitř dva kousky 7nm čipletu a osmijádrový Ryzen 7 5800X a šestijádrový Ryzen 5 5600X jen jeden (vedle toho samozřejmě ještě 12nm IO čiplet). Ale tajně existují a prodávají se zdá se také speciální procesory 5600X a 5800X, v kterých se 7nm čiplety skrývají dva.

Protože se Ryzeny 5000 běžně nedelidují, jelikož je jejichž rozvaděč tepla připájený, byla jejich existence odhalená shodou okolností. Jurij „1usmus“ Bublij, autor utilit jako je Clock Tuner for Ryzen, zaznamenal, že tyto procesory se lehce liší v tom, jak je vidí software. Přítomnost druhého čipletu v procesoru se může projevi určitými nevýznamnými „glitchi“.

U těchto skrytě dvoučipletových CPU nejde o to, že by aktivní jádra byla ve dvou čipletech. To by snižovalo výkon, protože by jádra byla oddělená a stejně byla rozdělená i L3 cache – šlo by tedy o podobný rozdíl, jaký byl mezi Ryzenem 3 3100 a 3300X, což by pro vlastníky dvojčipletové verze bylo negativum a důvod k nespokojenosti. Ovšem toto není ten případ, druhý čiplet není procesorem využíván a jeho existence nemá vliv na funkci.

Malá část domněle jednočipletových procesorů hlásí softwaru, že je v nich aktivní čiplet číslo dva (CCD#2), ačkoliv by to u šestijádra a osmijádra vždy měl být čiplet první (CCD#1). Pravděpodobně je důvod ten, že ačkoliv běžně AMD testuje čiplety před sestavením procesoru, aby se zbytečně nekompletovala CPU, která nebudou fungovat, některé zmatky jsou asi odhaleny až po kompletaci. Někdy se asi může stát, že vznikne defekt při osazování, pájení je vadné, nebo se z jiného důvodu výsledný procesor pokazí.

Ryzen 5800X s aktivním čipletem CCD2 Ryzen 7 5800X s aktivním čipletem CCD#2 v utilitě ClockTuner for Ryzen (Zdroj: igor'sLAB)

Tyto exempláře Ryzenů 5600X a 5800X jsou asi případ, kdy se při kontrole zjistilo, že jeden čiplet v hotovém Ryzenu 9 5900X nebo Ryzenu 9 5950X nefunguje, ale druhý pořád ano. Defektní čiplet v nich tedy byl zase deaktivován. A v případě, že byl takto odstaven CCD#1, zůstane ve výsledném šestijádru nebo osmijádru aktivní CCD#2, čímž vznikne ona anomálie, které si všimne detekční utilita. Pravděpodobně existují opačné případy, kdy je přítomný, ale deaktivovaný čiplet CCD#2, ale ty pak nejsou takto nápadné.

Ryzen 5 5600X s aktivním čipletem CCD2 reportuje bloky CCX dvakrát kvůli přítomnosti druhého čipletu Ryzen 5 5600X s aktivním čipletem CCD#2 reportuje svůj jediný blok CCX (CCX1) dvakrát, jde o glitch kvůli přítomnosti druhého čipletu (Zdroj: igor'sLAB)

Čip není mrtvý úplně, možnost odemčení?

Zajímavé je, že podle pozorování 1usmuse a Igora Walloska z webu igor'sLAB možná nejsou přebytečné čiplety nějak fyzicky znepřístupněné. Vypadá to, že by jenom mohly být trvalém režimu spánku (Deep Sleep Mode), ale IO čiplet s nimi sporadicky komunikuje (i když možná může jít o obdobu nervů vysílajících signály do amputované končetiny…). Napájení deaktivovaného čipletu zdá se není úplně odpojené, ačkoliv jeho úsporný režim asi zajišťuje, aby spotřeba elektřiny, která se v něm „ztrácí“, nebyla významná.

Toto je zajímavá kuriozita (a možná námět pro sběratele), ale je tu i jeden praktický aspekt. Zatím není známo, jak moc AMD znemožnilo zpětné zapnutí onoho deaktivovaného a zřejmě vadného čipletu. Pokud neudělalo o nějaké hardwarové zásahy, teoreticky by možná šlo čip částečně či plně oživit. Toto je při komplexitě dnešních firmwarů asi o dost obtížnější než dřív, navíc by se patrně tomuto bránila řídící jednotka (víme například, že minimálně u předchozích generací Ryzenů nepovolovala běh s asymetrickými počty jader v jednotlivých CCX).

Ryzen 5000 s jediným CCD čipletem osazeným. Pod ním je pozice pro napájení druhého Ryzen 5000 s jediným CCD čipletem osazeným. Pod ním je pozice pro napájení druhého. Některé procesory, které by vpravo měly mít jediný, mají ve skutečnosti dva, zřejmě proto, že původně šlo 12ti či 16jádro, které neprošlo testy (Zdroj: Frizchen Fritz)

Bude odemykání?

Je pravděpodobné, že většina těchto nečekaných čipletů je skutečně vadných a po jejich zapnutí by procesor nefungoval. Je možné, že někdy defekty nemusí být tak zásadní a třeba by CPU alespoň nabootovalo, možná by dokonce „vadná jádra“ víceméně fungovala a chyby se objevily jen vzácně. Možná by se čiplet dal přinutit k fungování vypnutím konkrétních špatných jader, snížením frekvence nebo zvýšením napětí. Takové případy asi budou vzácnější, ale nelze je úplně vyloučit.

Zda se toto někdy v budoucnu bude dát exploatovat a opět se objeví techniky odemykání jader procesorů, si netroufáme říct. Není to asi moc pravděpodobné, ostatně tyto techniky už vymizely i z oblasti grafických karet, kde šlo v v dávnější minulosti o velmi zajímavou možnost zlepšení výkonu.

CS24

Nástroj Clock Tuner for Ryzen ve verzi 2.0 by každopádně měl být schopen tyto procesory detekovat a „práskat“ je uživateli, takže budete mít možnost si procesor takto proklepnout. Tato verze nástroje CTR by snad mohla vyjít ještě tento nebo následující měsíc. Pokud byste eventuálně zjistili, že máte „pozitivní“ kus, můžete se pochlubit v komentářích.

Zdroj: igor'sLAB

Byl pro vás článek přínosný?