Hlavní navigace

AMD vyvinulo speciální výkonné APU Ryzen s pamětí GDDR5. Pro čínskou konzoli a PC

3. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

S výjimkou mobilní konzole Switch s čipem Nvidia Tegra X1 vyrábí procesory a GPU pro konzole aktuální generace převážně AMD – je to v rámci jeho tzv. semi-custom byznysu, kde firma klientům navrhne na míru čip (v tomto případě APU). Po Sony a Microsoftu nyní AMD oznámilo dalšího klienta, kterého tímto způsobem dostalo: bude vyrábět speciální APU pro úplně novou herní konzoli, určenou pro čínský trh.  

Fenghuang Raven bylo patrně APU pro čínský Zhongshan Subor

Už je to nějaká doba, ale v únicích na internetu se objevilo cosi pojmenované údajně „Fenghuang Raven“ a obsahující GPU označeným AMD 15FF. Toto „superAPU“ mělo údajně mít GPU obsahující až 1792 stream procesorů (28 CU). To by bylo pro integrované GPU bezprecedentní a vzhledem k nárokům na paměťovou propustnost se mělo za to, že by mohlo jít o takové APU Raven Ridge na steroidech opatřené pamětí HBM2. Na trhu se ale od té doby nic podobného neobjevilo.

Tento čip však je podle všeho reálný, jen nešlo o standardní APU Ryzen, ale o speciální na objednávku vyvinutý design pro novou herní konzoli. AMD nyní odhalilo, že takovouto zakázku získalo od čínské firmy pojmenované Zhongshan Subor a vyvinulo pro ní nový semi-custom čip určený pro herní konzoli směřující na čínský trh. Zda se někdy objeví i mimo komunistickou říši středu, je dost nejisté. Na globálním trhu by asi pro tohoto nováčka bylo těžké prosadit, kdežto v Číně bude Suboru pomáhat to, že jde o lokální produkt a podobné pro Čínu někdy docela důležité faktory.

3GHz Ryzen plus grafika RX Vega 24

O samotném semi-custom procesoru toho AMD mnoho neodhalilo, ale hrubé specifikace ano. Jde skutečně o Ryzen APU – procesorová část obnáší čtyři jádra pravděpodobně s architekturou Zen. Zen 2 by znamenal 7nm proces a asi ještě není připraven, do semi-custom produktu jde typicky spíš o něco starší technologie. Takt CPU je 3 GHz (zda jde o základ nebo turbo, není jasné) a jádra budou mít aktivní SMT, budou tedy zpracovávat osm vláken.

Herní PC Zhongshan Subor se semi-custom APU od AMD Herní PC Zhongshan Subor se semi-custom APU od AMD

Grafickou část tvoří GPU Radeon s architekturou Vega. To má mít celkem 24 bloků CU, což dává 1536 stream procesorů, přičemž takt GPU má být 1,3 GHz. Jednotek je stejné množství, jako v semi-custom GPU, které AMD dodává Intelu do procesorů Kaby Lake-G. Nejde ale o stejný čip, v tomto případě je celý procesor SoC, takže je GPU zřejmě integrované přímo v jednotném křemíku. A GPU také má podporovat všechny propriety architektury Vega – včetně rychlých výpočtů v FP16, neboli Rapid Packed Math, které čipu pro Intel chybí a dělají z něj technologicky tak trochu spíš derivát Polarisu. 24 bloků CU je méně než 28 CU, které měl mít „Fenghuang Raven“, ale je možné, že čip má čtyři jednotky ponechané v rezervě kvůli výtěžnosti a fyzicky je jich tedy na křemíku skutečně 28. To je standardní praxe jak u APU pro PlayStation 4, tak pro Xbox One.

Druhá odlišnost proti čipu pro Intel je v pamětech. Grafika semi-custom APU pro konzoli Zhongshan Subor nepoužívá paměti HBM2, ale neznamená to, že bude bržděna pomalou pamětí DDR4. Toto APU má řadič pro paměti GDDR5 a používá je zřejmě jako hlavní RAM společnou jak pro procesor, tak pro grafiku. Frekvenci neznáme, ale i se 128bitovou sběrnicí by GPU mohlo mít ucházející propustnost pro svých 1536 shaderů. Kapacita paměti je však 8 GB, takže je asi určitá šance, že šířka pamětí je naopak 256 bitů a to by teprv mělo být více než dostačující. Podle popisu AMD by GDDR5 měla být integrována u čipu, patrně na substrát pouzdra. To bude s největší pravděpodobností typu BGA a pájené na desku, protože vysoké frekvence pamětí GDDR nepočítají s průchodem přes socket. Jak RAM, tak CPU tedy budou neupgradovatelné.

Embedded Radeon E9170: GPU a čtyři čipy GDDR5 na jednom pouzdru Embedded Radeon E9170: GPU a čtyři čipy GDDR5 na jednom pouzdru

AMD nabízí už delší dobu embedded GPU, která mají na substrátu hned vedle čipu GPU napájené také pamětí, můžete to vidět na této fotografii. Zde by teoreticky mohlo být použito pouzdro ve stejném stylu. V takovém případě by asi ale byly použity čtyři 16Gb čipy, takže sběrnice pamětí by měla šířku jen 128 bitů.

Aktualizováno (4.8. 2018)

AMD opravilo informace na svém webu a nyní už uvádí, že paměti GDDR5 jsou osazené na základní desce, jak je to typické u ostatních konzolí (viz fotku PlayStation 4 níže). APU tedy bude v jednoduchém pouzdru BGA. Co také AMD doplnilo, je údaj o šířce paměťové sběrnice, která je nakonec potvrzena jako 256bitová. Podle frekvence by tak APU mohlo mít k ruce propustnost odhadem 192 až 256 GB/s.

CS24

Konzole koncem roku, herní PC tento měsíc

Proč zmiňujeme neupgradovatelnost? Zhongshan Subor totiž neplánuje toto APU instalovat toliko do oné herní konzole pro čínský trh. Firma podle tiskové zprávy AMD chystá také běžná (alespoň z vnějšího pohledu) herní PC, která budou postavena na stejném základu. To zní jako chytrý tah patrně mířený na zmírnění rizik spojených se vstupem na trh konzolí. Probít se na takový trh a úspěšně prodat dost konzolí není až tak snadné, takže se speciálním zakázkovým čipem existuje nebezpečí, že vám zůstane v rukou a neprodáte dost kusů, aby se vrátily prostředky zaplacené za jeho vývoj. Ovšem toto APU bude v případě neúspěchu konzole mít jako záložní trh běžná herní PC, která by mělo být relativně snadné v takovém případě rozprodat.

Semicustom APU konzole Sony PlayStation 4 Semi-custom APU konzole Sony PlayStation 4 je také osazeno 8 GB paměti GDDR5. Čip pro Zhongshan Subor by tudíž mohl být dost podobný

Fotografie přístroje Zhongshan Subor, které zde můžete vidět, patří zřejmě právě tomuto počítači, nikoliv přímo konzoli. Počítač má přijít na trh koncem srpna, nicméně také nebude určen pro mezinárodní/evropský trh, a proto asi i v jeho případě čínské APU zůstane záležitostí, na kterou si nebudeme mít moc možností sáhnout (i když zájemci s dostatečnou motivací samozřejmě budou mít možnost exemplář nějak importovat). Samotná konzole má přijít na trh později, oficiální materiály hovoří o termínu do konce letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?