Hlavní navigace

AMD ukázalo Ryzen 7000 a socket AM5. Umí PCIe 5.0 a Zen 4 zvládne 5 GHz na všech jádrech

5. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Na CES 2022 byl poprvé předveden next-gen Ryzen s architekturou Zen 4 a také socket AM5. Vzorky těchto 5nm čipů podle AMD ve hrách už teď zvládají takt 5 GHz na všech jádrech.

AMD v úterý oznámilo vydání procesoru Ryzen 7 5800X3D s technologií 3D V-Cache, jenž má vyjít někdy na jaře, ale mluvilo i o jeho nástupci, desktopových procesorech s architekturou Zen 4. Vyjdou ještě letos a firma ukázala vzorek, takže máme první fotku těchto procesorů (Ryzenů 7000) i jejich socketu AM5. A ukázáno bylo i demo, dle kterého Zen 4 dosáhne takt 5 GHz na všech jádrech, což je dobrá zpráva o 5nm technologii.

Loni prosákly na internet první informace o nové desktopové platformě AMD, socketu AM5, který přinese paměti DDR5 a přijdou do něj procesory architektury Zen 4 a 5. Dokonce už se objevily i neoficiální 3D vizualizace toho, jak má vypadat samo CPU. V úterý na CES 2022 se tyto zvěsti plně potvrdily, protože AMD už samotný procesor Ryzen 7000 pro socket AM5 fyzicky ukázalo. A vedle něj také socket AM5, jež má poprvé u mainstreamových procesorů AMD konstrukci LGA s piny na desce (což brání poškození CPU, ale zase je pak dražší a náchylnější deska).

Procesory pro socket AM5 jsou zhruba čtvercové s dvěma výřezy po stranách, jejichž poloha má bránit instalaci v nesprávné orientaci. Spodní strana je na rozdíl od Intelovského rpovedení zcela pokrytá kontakty a neobsahuje žádné SMD součástky. Ty jsou proto na horní straně substrátu, netypicky po jeho okrajích. Kovový rozvaděč tepla kvůli nim nemá souvislý okraj, ale sedí na substrátu procesoru devíti nožičkami, mezi nimiž jsou proluky pro posazení součástek. Procesory pro socket AM5 budou tedy hodně charakteristické a na první pohled je poznáte.

Vzorky procesorů AMD Ryzen 7000 pro socket AM5 Vzorky procesorů AMD Ryzen 7000 pro socket AM5 (Zdroj: AMD)

Zen 4 vyjde „v druhé polovině roku“

Ryzeny 7000, jejichž vzorky jsou na fotkách (zda plně funkční, nebo jen atrapy, to nevíme), budou mít architekturu CPU Zen 4 a jsou vyráběné na 5nm procesu. Mají kódové označení „Raphael“, které by mimochodem měly mít i základní integrované GPU, i když to zatím AMD oficiálně nepotvrdilo. Křemík CPU čipletů je poprvé 5nm.

A AMD poprvé také sdělilo dobu, kdy zhruba tyto procesory budou vydané. Zatím je to ovšem vymezeno jen tak, že se začnou prodávat v druhé polovině roku. Víme tedy víceméně jen to, že jsou plánované na letošek a může asi jít o konec roku.

Je tím každopádně vyloučeno, že by byly vydané před červencem, to ale asi nikdy nebyla pravděpodobná možnost. Šéfka AMD Lisa Su také potvrdila, že i samotná platforma AM5 vyjde v druhé polovině roku. Nestane se tak to, že by AM5 desky vyšly třeba už v květnu nebo červnu zatím jen pro desktopové 6nm APU Ryzeny 6000 „Rembrandt“.

Více: Ryzen 6000 přichází. 6mm Zen 3+ má superrychlé iGPU s ray tracingem, (LP)DDR5 a USB4

AM5 bude podporovat PCI Express 5.0

Kromě procesoru AMD ve své prezentaci ukázalo i socket AM5, takže na fotce můžete vidět kovový upevňovací mechanismus. Slajdy potvrdily, že obsahuje 1718 pinů a že bude používat dle očekávání paměti DDR5. O DDR4 není žádná zmínka, je pravděpodobné, že socket bude výlučně spojen s novým typem paměti, stejně jako AM4 s DDR4. Z předchozí platformy bude možné použít chladič, ty pro AM4 budou prý kompatibilní i s AM5.

Co ale je ve slajdu řečeno: AM5 prý bude podporovat PCI Express 5.0. To je dobrá zpráva, protože předchozí uniklé informace tvrdily, že na platformě bude pořád jen PCI Express 4.0. Nyní ale AMD oficiálně slibuje i PCIe 5.0, takže obavy lze odložit. Je ale asi možné, že by Ryzeny 7000 Raphael mohly podporovat jen PCIe 4.0. kdežto PCIe 5.0 by přinesly až následující CPU. AMD přímo u Ryzenů 7000 podporu PCIe 5.0 nezmínilo, ale ani nevyloučilo.

Zde je socket AM5 vidět na desce i s montážními otvory pro chaldič které by mohly být kompatibilní s AM4 Zde je socket AM5 vidět na desce i s montážními otvory pro chladič. AM5 je kompatibilní s chladiči pro socket AM4 (Zdroj: AMD)

All-core boost 5 GHz na Zenu 4

AMD na CES 2022 ještě neukázalo Ryzen 7000 běžící naživo (a ani serverovou verzi Zenu 4). Jedno demo však předvedeno bylo, ale jen na nahraném videu. To může, i když nutně nemusí indikovat, jak odladěné a spolehlivé jsou nyní vzorky těchto CPU.

Na video nahrané demo ukazovalo hru Halo Infinite na předprodukčním vzorku 5nm Ryzenu (tedy generaci 7000/Zenu 4). Hra běžela v rozlišení 1920 × 1080, údajně s vysokými FPS, ale co přesně to znamená, specifikováno nebylo. Na videu nikde není vidět žádný ukazatel.

Důležitá informace ale je, že podle prezentace v této hře procesor běžel se všemi jádry na frekvenci 5,0 GHz. To je něco, co dnes s Ryzenem 5000 nedosáhnete. Takt 5,0 GHz dosahuje jen Ryzen 5950X na preferovaných jádrech při jednovláknových zátěžích. Takže se zdá, že Zen 4 přinese obecné navýšení taktů, přestože bude mít pokročilý 5nm proces, u nějž se trošku vynořovaly obavy, že by mohl frekvence spíše snížit (vzhledem k tomu, že původně byl laděn hlavně na mobilní použití). Vypadá to ale, že bude dosahovat jak energetickou efektivitu pro mnohovláknové zátěže a GPU, tak vysoký maximální výkon pro boostování.

Konfigurace sestavy na které běželo demo Ryzenu 7000 Konfigurace sestavy na které běželo demo Ryzenu 7000 (Zdroj: AMD)

Kolik jader vzorek Zenu 4 měl, když se bavíme o boostu „na všech jádrech“, to ale řečeno nebylo. Nejpravděpodobnější asi je, že šlo o jednočipletový vzorek, tedy s maximálně osmi jádry Zen 4.

Toto demo vypadá jako určitá odpověď na prezentaci připravovaného Core i9-12900KS, které zase patrně bude nabízet 5,2 GHz na všech osmi jádrech P-Core (ale dokonce 5,5 GHz na jednom preferovaném v jednovláknových zátěžích)

Více: Core i9-12900KS potvrzeno přímo Intelem: nejrychlejší Alder Lake má boost 5,5 GHz

Nicméně jak už bylo řečeno, tuto odpověď možná AMD bude mít až na konci roku, pokud tedy nepřijde nějaké překvapení, že by se Ryzeny 7000 začaly prodávat třeba už v srpnu nebo září, což spíš nečekáme.

Galerie: Demo procesorů AMD Ryzen 7000 s architekturou Zen 4 a socketu AM5 na CES 2022

Zdroje: AMD (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?