Hlavní navigace

První informace o platformě AM5: AMD končí s piny, socket bude LGA 1718, bez PCIe 5.0

23. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Pixabay
První detaily o socketu AM5 pro budoucí procesory Ryzen: Má 1718 pinů, dvoukanálové paměti DDR5, ale neumí PCI Express 5.0. A je typu LGA bez pinů na CPU.

Už prosáklo leccos o nové platformě Intelu LGA 1700, s kterou přijde do desktopu PCIe 5.0, DDR5 a 10nm procesory Alder Lake. Naproti tomu ale bylo známo velice málo o socketu AM5, tedy nové desktopové platformě, kterou bude kontrovat AMD, protože také socket AM4 by měl být brzy nahrazen novým právě kvůli přechodu na paměti DDR5.

Teď se konečně k této platformě, o které předpokládáme, že se bude jmenovat AM5, objevily podrobnosti. Postaral se o ně leaker ExecutableFix a měly by snad být z interních dokumentů AMD.

Dvoukanálové paměti DDR5

AM5 bude skutečně již používat paměti DDR5, pokud jste tuto logickou věc chtěli mít výslovně potvrzenou. Co ale už dopředu evidentní nebylo, je počet kanálů. Ten ovšem nepřinesl překvapení, které by se asi leckomu líbilo. Platforma zůstane dvoukanálová, takže propustnost pamětí bude zvýšena právě jen použitím rychlejší technologie – ale vzhledem k tomu, že DDR5 má jít na hodně vysoké efektivní takty (víme už o efektivně 7200MHz modulech), je to asi správný přístup, protože přidání třetího nebo dokonce třetího a čtvrtého kanálu by platformu významně prodražilo.

Platforma bude používat nové čipsety (nebo alespoň přeznačené) řady 600. Křemík by teoreticky mohl být převzatý ze starších čipsetů, například z B550 by se mohlo stát B650. Ale není vyloučeno ani to, že do té doby vyjdou zase čipsety nové, obohacené už o funkcionalitu jako je USB 3.2 Gen 2x2 (Superspeed USB 20Gbps) nebo dokonce USB4.

Jen PCIe 4.0, AMD do desktopu PCIe 5.0 nepustí

Jsou zde i zprávy, které vás zklamou. ExecutableFix píše, že platforma AM5 nebude podporovat PCI Express 5.0. Ačkoliv serverové procesory Genoa s architekturou Zen 4 budou PCI Express 5.0 umět, AMD tuto technologii nepustí do desktopové verze (5nm procesorů Ryzen „Raphael“). Ty budou zdá se umět jenom PCI Express 4.0.

Socket AM4 (Zdroj: HWSW)

Na jednu stranu je asi pravda, že grafické karty zatím sotva profitují z PCIe 4.0, takže ten by měl aspoň na pár let stačit, ale Intel již u LGA 1700 a procesorů Alder Lake PCI Express 5.0 podporovat bude, takže zde bude mít AMD aspoň teoretickou nevýhodu. A pokud byste třeba takové PC pak upgradovali o novou kartu ve vzdálenější budoucnosti, může to být i výhoda praktická. Podle leakera by PCIe 5.0 platformu prodražovalo a nevyplatilo by se, takže je možné, že tuto volbu AMD udělalo hlavně kvůli nákladům a cenám desek, socketů a substrátů pro CPU.

PCI Express 5.0 by teoreticky mohla přidat nějaká budoucí generace procesorů (přičemž by ale byly třeba i nové desky), podobně jako byl PCIe 4.0 přidán na socket AM4 v průběhu jeho života. Toto omezení tedy nemusí být pro platformu AM5 úplně definitivní, ale minimálně pro první vlnu desek a CPU bude platit.

https://twitter.com/ExecuFix/status/1396185408904564738

Konec pinů na procesoru, socket bude poprvé typu LGA

Velká změna ale bude ve fyzickém provedení socketu a také procesoru. AMD prakticky od roku 2003 drží velmi podobný desktopový socket typu PGA s piny na procesoru. Rozměry se prakticky nezměnily a jen se měnil počet pinů (u AM4 i jejich rozteč a tloušťka). V serverech ovšem AMD už používalo styl LGA, kdy jsou piny v patici desky a procesor má zespodu jen kontaktní plošky, které na piny dosedají. U desktopových procesorů Intel už je tomu také tak víc jak 15 let, od LGA 775 až dodnes.

Platforma AM5 bude mít počet pinů zvýšený na 1718 oproti 1331 pinům u socketu AM4. Dost možná z tohoto důvodu už poprvé také přejde na koncepci LGA. Stejně jako u Intelu budou zespodu procesoru jen plošky, piny budou na základní desce. Také se kvůli tomu změní fyzické provedení, pravděpodobně bude na desce nějaký podobný kovový mechanismus, jako má Intel, jenž bude osazené CPU držet na místě a zajišťovat proti pohybu.

AMD socket AM4 procesory Ryzen 1600 Socket AM4 bude zdá se poslední, kde AMD používalo piny na procesoru

Větší odolnost CPU, vyšší cena a choulostivost desek

Toto bude mít výhody i nevýhody. Jak známo, piny na procesorech AMD je poměrně snadné ohnout, zejména když si nedáte pozor při sundavání chladiče a vyrvete s ním ze socketu i CPU (pokud to nevíte: při sundávání chladiče s ním nejdřív ještě na procesoru vždycky otočte po nebo proti směru hodinových ručiček, tím se odlepí a vyhnete se riziku, že CPU půjde ven s ním). Toto riziko u procesorů Intel není.

Socket LGA 1200 foto Asus ilustrace 1600 Socket LGA 1200 pro procesory Intel. Nějak podobně by mohla vypadat i patice AM5 (Foto: Asus)

Na druhou stranu jsou ale piny v socketu LGA na desce ještě choulostivější a protože nejdou kolmo vzhůru, je při jejich poškození velmi těžké je narovnat. Oproti tomu piny na procesoru se rovnají dobře pomocí mikrotužky, kterou na pin opatrně nasunete (bez tuhy), a dokonce to lze zvládnout i pokud nemáte moc jistou ruku, třesou se vám prsty a tak podobně. Patice typu LGA je údajně celkově dražší než provedení PGA s piny na procesoru, takže by se tímto mohly prodražit základní desky (doufejme, že to nebude víc jak o dejme tomu stokorunu…).

https://twitter.com/ExecuFix/status/1396200650116112396

Pravděpodobně budou třeba nové chladiče

ExecutableFix uvádí, že rozměr procesoru bude stejný, tedy 40 × 40 mm, ale jak už bylo řečeno, socket (on to tedy u LGA není doslova socket, ale používáme toto technicky nesprávné označení pro zjednodušení) bude muset být úplně jiný. Z tohoto důvodu je vysoce nejisté, zda budou chladiče pro AM4 kompatibilní, leaker si myslí, že nebudou.

AMD by sice asi mohlo zachovat stejnou rozteč montážních otvorů, ale může se změnit výška horní plochy rozvaděče tepla procesoru nad deskou a mohou se změnit požadované či přípustné přítlaky základny chladiče. Tudíž se raději připravte na to, že kompatibilita s chladiči může být zase přerušena – stejně jako to udělá u socketu LGA 1700 Intel (pokud vám tato zpráva unikla). Výrobci chladičů ovšem budou asi moci vyrobit konverzní kity, s nimiž se budou i starší chladiče dát použít.

Kdy se desky pro platformu AM5 objeví na trhu, není zatím jasné. Nedávno se objevily informace, že by AMD mohlo vydat 5nm procesory Ryzen Raphael s architekturou Zen 4, což bude první generace výkonných CPU na této platformě, až ke konci roku 2022. Ovšem AMD příští rok vydá i 6nm APU Rembrandt se Zenem 3 a jejich desktopová verze by také měla už jít do socketu AM5. Proto by se AM5 desky mohly objevit i dřív. Ale zatím o nich nejsou žádné zprávy, toto je vůbec první. Jejich příchod každopádně nastane až někdy v roce 2022, tedy až po vydání platformy LGA 1700 Intelu.

Galerie: Úniky a roadmapy AMD o APU Cezanne, Van Gogh, Lucienne a Rembrandt a CPU Warhol, Raphael (Ryzen 5000/6000/7000)

Zdroje: ExecutableFix (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?