Hlavní navigace

AMD uvádí NVMe RAID pro procesory Threadripper. Povedlo se z něj dostat přes 28 GB/s

4. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když AMD vydalo své highendové procesory Threadripper, mezi funkcemi jim chyběla jedna možnost, kterou konkurenční platforma X299 Intelu nabízí: pole RAID vytvořené z NVMe SSD připojených přímo k linkám PCI Express vycházejícím z CPU. Ovšem před měsícem, při vydání levnějšího modelu 1900X, firma oznámila, že RAID z NVMe disků bude zprovozněn dodatečně. Proti předběžně uváděnému termínu sice vzniklo nějaké zpoždění, ale nyní je tato funkce oficiálně venku a lze ji rozběhat na prvních deskách.

Podpora pro tuto technologii má dvě části: ovladač a utilitu RAIDXpert2 pro Windows, které AMD nyní vydalo na jedné straně, zároveň ale potřebujete také podporu v UEFI své desky. Bude tedy nutná aktualizace BIOSu, tu ale již někteří výrobci poskytují. Pokud už aktualizováno máte, můžete stáhnout ovladač ze stránek AMD a nakonfigurovat pole buď přímo v BIOSu, nebo ve Windows v utilitě RAIDXpert2.

NVMe RAID na platformě X399 umožňuje sestavit pole RAID 0 (striping), RAID 1 (zrcadlení), nebo RAID 10 (striping a zrcadlení). U redundantních režimů 1 a 10 pak má být podporována výměna disků za chodu (hotplug či hotswap) a podporována je instalace operačního systému a jeho spouštění z tohoto pole. Chybí možnost použití režimů s paritou jako je RAID 5. Podle AMD neexistují žádná umělá omezení co do toho, jaká SSD lze použít a vše je zadarmo – což je marketingové šťouchnutí do Intelu, kde potřebujete hardwarový klíč pro režimy s redundancí (zadarmo je jen RAID 0) a bootovat lze pouze z SSD Intel. Ovšem je také třeba říci, že RAID VROC u Intelu má s odhlédnutím od tohoto širší možnosti. Teoreticky dovoluje připojit SSD až 20 a také podporuje RAID 5, byť si musíte potupně koupit onen klíč.

Utilita RAIDXpert2 pro Windows Utilita RAIDXpert2 pro Windows

Na blogu, kde se AMD novou funkcí chlubí, je uveden i nástin výkonu, který lze z takového pole dostat dle interního testování (takže jako obvykle pozor, jde o „oficiální benchmarky“). Graf níže ukazuje škálování rychlosti sekvenčního čtení a zápisu s Ryzenem Threadripper 1950X, deskou Asus ROG Zenith Extreme X399 a jedním až šesti moduly Samsung SSD 960 Pro v režimu RAID 0. Rychlost se s šesti SSD dostala přes 21 GB/s, s údajně bezchybným škálováním (6,0×). Zápis na 11,5 GB/s se škálováním 5,38× proti jednomu SSD. Hodně počítačů má přenosové rychlosti do RAM pomalejší než toto úložiště...

CS24

Oficiální benchmark NVMe RAIDU na Threadripperu od AMD Oficiální benchmark NVMe RAIDU na Threadripperu od AMD

Jeden háček má ale i RAID od AMD. Zatímco počet disků je pokud si dobře pamatuji až deset, reálně narazíte na jiný limit. Platforma X399 má pevné omezení, kdy na rozhraní PCI Express může v systému být maximálně sedm zařízení (osmé je zřejmě čipset X399). Po připojení grafiky vám tedy realisticky zbude prostor maximálně na šest SSD. Tento limit se nicméně dá obejít, pokud použijete adaptéry do slotu PCI Express ×16, které jeho linky rozdělují na více slotů M.2. Tyto karty se totiž počítají stále jen jako jedno zařízení, ale moduly do nich lze nainstalovat čtyři. Nabízí je například Asus (Hyper M.2 X16 Card) a zdá se, že by měly fungovat i na platformě X399 – Der8auer s nimi vyzkoušel osm Samsungů SSD 960 Pro a dostal z nich v IOmeteru přenosovou rychlost 28 375,84 MB/s.

Snímek z videa, kde Der8auer na NVMe RAIDu dosáhl rychlosti přes 28 GB/s (Zdroj: HardOCP) Snímek z videa, kde Der8auer na NVMe RAIDu dosáhl rychlosti přes 28 GB/s (Zdroj: HardOCP)

Při instalaci je třeba si dát pozor na několik věcí. Podporován je jen operační systém Windows 10 ve verzi 1703 a pouze 64 bitů. Na NVMe RAID se nedá přejít na systémech, které už používají RAID vytvořený ze SATA disků. V takovém případě musí být předchozí RAID nejdřív zrušen. Pokud je na něm nainstalovaný operační systém a bootuje se z něj, uvádí AMD, že je nutné Windows nainstalovat na čisto, pokud chcete přejít na NVMe RAID. A především: před bouráním nebo vytvářením nového RAIDu si rozhodně dejte pozor, zda máte zálohovaná data na discích. Co zatím také chybí, je podpora v Linuxu. Zda se také chystá, není není nikde uvedeno.

Byl pro vás článek přínosný?