Hlavní navigace

AMD začlo prodávat levnější Ryzen Threadripper 1900X. Platforma X399 dostane NVMe RAID

31. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory Ryzen Threadripper, které AMD vydalo tento měsíc, se setkaly s docela dobrou odezvou v recenzích (získaly ocenění/doporučení na renomovaných webech) a pro AMD jsou asi větším úspěchem, než se čekalo. Firma momentálně prodává dvanáctijádro 1920X a šestnáctijádro 1950X, jejichž cena je na docela vysokých 799 a 999 dolarech. Jak už ale avizovala dříve, přidá se k nim také osmijádro Ryzen Threadripper 1900X, které bude jakýmsi „vstupním“ levnějším modelem na platformu X399. A tento Threadripper jde oficiálně na trh dnes.  

Levnější vstup na platformu TR4

Threadripper 1900X má osm jader s SMT na taktech o něco málo vyšších než má Ryzen 1800X pro platformu AM4, ale je také o něco dražší, přičemž výrazně nákladnější je také základní deska se socketem TR4. Smyslem tohoto procesoru je uspokojit ty, kdo sice nepotřebují víc procesorového výkonu, než skýtá platforma AM4, ale bažili po silnější konektivitě. Tedy více linkách PCI Express a čtyřkanálovém paměťovém řadiči, který dovoluje osadit až osm paměťových modulů. S 16GB moduly se tedy dostanete na kapacitu 128 GB, přičemž řadič je dle AMD připraven i na moduly s vyšší kapacitou. Zatím nemáme potvrzeno, zda jsou podporovány také registrované paměti, CPU ale oficiálně umí ECC.

amd-ryzen-threadripper-1900x-1Threadripper 1900X má stejné TDP jako vyšší modely, tedy 180 W, i když teprve recenze ukáží, jak moc ho skutečně vyčerpává. Jeho frekvence jsou na jádro Zen s 14nm procesem už hodně vysoko. Základní takt je 3,8 GHz, přičemž procesor může použít turbo 3,9 GHz pro všech osm jader. Běžné maximální turbo je 4,0 GHz, ale jako ostatní Threadrippery má 1900X ještě 200MHz XFR Boost, s nímž může pro jednovláknové a podobné zátěže běžet až na taktu 4,2 GHz. Podle AMD je to umožněno výběrem těch nejkvalitnějších čipů, Threadrippery mají prý pocházet z 5 % nejlepších kusů.

Ryzen Threadripper v socketu TR4 (foto: Ars Technica) Ryzen Threadripper v socketu TR4 (foto: Ars Technica)

NVMe RAID na platformě X399

Konektivita platformy AMD X399 je u modelu 1900X zachovaná v plné míře, což má být jeho hlavní deviza. Kromě čtyřkanálových pamětí je tedy opět vyvedeno 60 linek PCI Express 3.0 (další čtyři konzumuje čipová sada X399) a na deskách bude fungovat vše, co na vyšších modelech.

Na Threadripperech zatím nebylo možné velké množství linek PCI Express využít k vytvoření pole RAID z NVMe SSD připojených přímo k procesoru. Tato funkce dostupná na platformě Intel ale bude nyní zpětně přidána. Koncem září (okolo 25., nemusí jít ale o definitivní termín) chce AMD vydat ovladač, s nímž bude možné na všech Threadripperech provozovat pole RAID z až 10 disků SSD typu NVMe. Použít bude možné RAID 0, RAID 1 a RAID 10 a také z pole spouštět operační systém. Tato aktualizace bude zdarma, což firma zdůrazňovala. Evidentně proto, aby si zašťourala do Intelu, který funkci VROC omezuje a na RAID 1 a 5 (který však AMD nenabízí) si musíte navíc koupit hardwarový klíč. U AMD by také mělo být možné používat bez omezení jakákoli SSD, zatímco u Intelu lze bootovat jen z jeho vlastních modelů.

Koncem září vyjde ovladač přidávající platformě X399 podporu RAIDu z NVMe SSD Koncem září vyjde ovladač přidávající platformě X399 podporu RAIDu z NVMe SSD

Možnost mít pole z deseti disků nebude v praxi zas tak snadné využít. Desky mají obvykle jen dva až tři sloty pro moduly M.2. Navíc je také platforma X399/Threadripper omezená na připojení sedmi zařízení (osmým je čipset) na sběrnici PCI Express procesoru. Každý modul M.2 z tohoto limitu jedno zařízení bere. Plný počet deseti disků je možný jen tehdy, pokud použijete risery do PCI Express ×16 se čtyřmi sloty M.2 (podobné, jako používají u VROC desky pro Intel), ty se totiž celkově pokládají jen za jedno zařízení.

Ryzen Threadripper na fotografii webu PC Perspective, v plastovém instalačním rámečku Ryzen Threadripper na fotografii webu PC Perspective, v plastovém instalačním rámečku

Jen dva CCX

AMD u Threadripperu (stejně jako u Ryzenů) uvádí jako výhodu, že nevypíná u nižších modelů různé funkce a výbavu, jako to často je u Intelů. S Ryzenem Threadreipper 1900X se udála malá výjimka z tohoto přístupu, CPU má totiž menší L3 cache než dvanáctijádro a šestnáctijádro, místo 32 MB jen 16 MB. Je pro to ale důvod. Podle AMD není model 1900X složen ze čtyř Core Complexů neboli CCX (kde každý má 8 MB L3), ale jen ze dvou. Používá totiž sice dva čipy Zeppelin jako ostatní Threadrippery, ale má je nakonfigurovány tak, že jsou aktivní vždy čtyři jádra v jednom CCX a žádná v druhém („4+0/4+0“). L3 cache z prázdných CCX není proto používána, oněch 16 MB je tedy složeno ze dvou 8MB bloků, nikoliv ze čtyř 4MB kusů. Toto znamená, že procesor by měl lépe škálovat na čtyřvláknové zátěže než hypotetická konfigurace 2+2/2+2 a být blíž charakteristice modelu R7 1800X. Ovšem na rozdíl od něj jsou dva CCX na rozdílných čipech a je tedy mezi nimi delší latence při komunikaci.

Ryzen Threadripper 1900X by se měl začít prodávat dnes za oficiální cenu 549 dolarů. To u nás momentálně po započtení DPH dělá nějakých 14 650 Kč. První české obchody dle vyhledávačů cen nasadily částky 14 900–15 000 Kč, zatím ale asi CPU nejsou skladem. Balení CPU je shodné jako u vyšších modelů (takže by součástí měl být opět i klíč na socket a rámeček pro upevnění vodních chladičů vyráběných Asetekem). Recenze bohužel zdá se nevyšly, můžete se ale podívat aspoň na slajdy s benchmarky od AMD – ty srovnávají Threadripper 1900X s modely 1920X a 1950X a také s osmijádry pro socket AM4. Jelikož jde vždy o procesory AMD, neměla by se v nich snad schovávat žádná velká zrada.

KL24

Levnější základní desky?

Pro model Threadripper 1900X jsou o něco větším problémem vysoké ceny základních desek platformy X399. Zatímco totiž samotné CPU má oficiální cenu posazenou jen o 10 % výš než Ryzen 7 1800X, za desku už připlatíte o hodně víc. Omezený počet úvodních modelů vydaných jejich výrobci je poměrně drahý s cenami začínajícími výš než nejlevnější desky platformy X299. AMD se údajně snaží pomáhat výrobcům, aby mohli nabídnout co nejlepší sortiment (tato otázka padla na konferenčním hovoru), nicméně jaké modely pošlou na trh, je jejich věcí.

Deska Asus Prime X399-A pro socket TR4 Deska Asus Prime X399-A pro socket TR4

Alespoň určité omezené zlevnění platformy se už však uskutečnilo. V obchodech se totiž začal objevovat nový model (zatím celkově jen šestý) od Asusu. Jeho Prime X399-A je levné desce se socketem TR4 zatím nejblíže – obchody ji mají za nějakých 8400 Kč. Časem se snad povede dostat ceny i níž, jelikož platformu LGA 2066 lze teď mít už okolo šesti tisíc. Jen pozor na to, že modely Asus mají aktivní chlazení napájecí kaskády (v krytu nad porty je pod patrným průduchem schován malý ventilátor) a jsou rozměru E-ATX. To vám může zkomplikovat protahování kabelů otvory ve skříni, jelikož PCB je o zhruba 2 cm širší než obvykle a může zablokovat otvory pro kabeláž, umístěné hned ke hraně ATX desky.

Byl pro vás článek přínosný?