Hlavní navigace

Apple měl ve Francii kartel s distributory. Dostal za to pokutu 1,1 miliardy eur

17. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: Appple

Francouzský antimonopolní úřad včera udělil nejvyšší pokutu ve své historii. Schytal ji Apple za protitržní jednání, když se dvěma velkoobchodními prodejci udržoval cenový kartel a bránil snižování cen jeho produktů. Úřadu bude muset zaplatit 1,1 miliardy eur. Jeho partneři Tech Data a Ingram Micro pak zaplatí 76,1 milionu, respektive 62,9 milionu eur. Podle magazínu Engadget se Apple chce odvolat.

Počátky případu sahají do roku 2012, kdy si obchod eBizcuss stěžoval, že nemůže snižovat ceny a lákat na slevy. Pokud tak učinil, ozvali se zástupci Applu, aby je opět zvýšil. Pak ale nemohl konkurovat, protože musel udržovat stejné ceny jako Apple Store a také ostatní prodejci, kteří produkty odebírali přímo od Applu nebo zmíněných dvou distributorů.

Apple podle úřadu hřešil na třech úrovních. Nedovolil konkurenci na úrovni velkoobchodní distribuce, ani maloobchodního prodeje. A maloobchodním prodejcům ještě omezoval dodávky nových produktů tak, aby lidé nakupovali přímo v Apple Storu. Z výsledku šetření vyplývá, že Apple antimonopolní pravidla porušoval mezi lety 2005 a 2013 a že se kartel týkal všech produktů s výjimkou iPhonů, u nichž je distribuční systém složitější (mj. kvůli operátorům).

Francouzské úřady již mimochodem Apple pokutovaly před měsícem kvůli kauze se zpomalováním iPhonů. V únoru ale americká firma odešla jen s penalizacíve výši 25 milionů eur.

KL24

PS: eBizcuss fungoval (v roce 2012 ve Francii skončil) jako tzv. Apple Premium Reseller, stejný status mají u nás obchody jako iStyle, iStores, iWant atd. Také u nich bylo vidět, že produkty mají shodnou cenu rovnající se tomu, co si účtuje Apple ve svém Storu.

Zdroj: ADLC via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?