Hlavní navigace

Šeptanda: Apple možná bude podporovat RCS, nástupce SMS

11. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

SMS jsou zastaralé. Textovky jsou drahé, omezené a jejich multimediální alternativa MMS se nikdy pořádně neprosadila. A jakékoliv budoucí pokusy o nástupce to budou mít o to těžší, že se lidé naučili díky smartphonům používat WhatsApp, Skype a další Messengery. Přesto to ale operátorská asociace GSMA nevzdává a navrhla nový formát RCS (Rich Communication Services). Ten si bere to dobré z obou světů. Jde o technologii nezávislou na mobilní síti nebo telefonu, vázaná je pouze telefonním číslem. Zároveň ale běží nad datovými sítěmi, takže je pro uživatele zdarma a nabízí stejné možnosti jako aplikace třetích stran. Podporuje skupinové chaty, zobrazení stavu, lze přes ni zasílat hlasové vzkazy, fotky, aktuální polohu nebo libovolné soubory a může fungovat na více zařízeních současně. Více informací najdete v našem loňském článku SMS a MMS už mají nástupce. Jmenuje se RCS a je „zdarma“. RCS již ve světě začínají adaptovat velcí operátoři, technologie zamířila také do mobilů s Androidem. Velkým podporovatelem je Google, který již RCS zavedl do základní editoru na Androidu, novému formátu ale fandí i Samsung, Huawei a další. Jediný v byznysu, který se k RCS staví odmítavě (nebo přesněji – nestaví vůbec) a který možná brzdí jeho širšímu rozšíření, je Apple.

Má k tomu dobrý důvod, který ostatně vysvětlujeme v odkazovaném článku. Na iOS i macOS má vlastní službu iMessage, která zvládne totéž co RCS. Byla tady dřív, rovněž funguje zdarma a nepotřebuje k tomu operátory. Pokud mají dva lidé iPhony, budou si psát iMessages místo SMS naprosto automaticky.

Je však šance, že se Apple přizpůsobí operátorům a konkurentům. Uživatel Redditu, který si říká flicter22, zveřejnil dva slajdy z údajné prezentace, kterou měla GSMA na programu 24. října. Stojí v nich, že Apple diskutuje s asociací i operátory o zahrnutí RCS do iOS. Jablíčkáři by mezi sebou nadále posílali iMessages, ale mezi Androidem a iOS by spojení proběhlo přes RCS.

MMF24

TIP: Google vám dovolí posílat SMS z počítače

Jak daleko Apple za čtvrt roku dohadování postoupil a jestli RCS opravdu přijme, to v tuto chvíli nevíme. Rozhodně by to od něj byl sympatický a netradiční krok. Otevřenosti se totiž jindy spíš vyhýbá a uživatele drží ve svých ekosystémech.

Byl pro vás článek přínosný?