Hlavní navigace

Apple očekávaně narazil do zdi. Tim Cook zvažuje zlevnění iPhonů

31. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Apple

Co Apple naznačil začátkem roku, to se také stalo. Finanční ukazatele oproti loňsku poklesly kvůli nezájmu v Číně a špatnému plánování. Apple za první tři měsíce fiskálního roku 2019 utržil 84,3 miliardy dolarů, o 5,5 % méně než před rokem. Čistý zisk klesl o půl procenta na 20 miliard.

Apple již od tohoto čtvrtletí nebude zveřejňovat přesné prodeje zařízení, jen jejich tržby. Ty u klíčových iPhonů meziročně klesly o 15 % na 52 miliard dolarů. Příjmy z iPadů, Maců i dalších balíků produktů a služeb přitom rostly. Z výsledků je též patrné, že se mu dařilo růst jen na amerických kontinentech, ale kromě Číny oslabil také v Evropě a Japonsku.

Výsledky Apple za Q1 2019 Výsledky Applu za Q1 2019

Šéf společnosti Tim Cook v rozhovoru pro Reuters uvedl, že Apple zvažuje snížení cen mobilů mimo USA. Aktuální generace iPhonů je suverénně nejdražší v historii, na čemž má podle Cooka vliv i silný dolar. Jestli, kde a kdy se případně bude zlevňovat, ale zatím nevíme.

TIP: Babiš řekl Cookovi, ať v Praze postaví Apple Store

CS24

Během konferenčního hovoru zástupci uvedli, že mezi lidmi je 1,4 miliardy aktivních zařízení s jablkem ve znaku. Z toho 900 milionů tvoří iPhony, jen loni jich přibylo 75 milionů. Hudební službu Apple Music si již předplácí 50 milionů uživatelů, čímž Apple stvrdil pozici dvojky a dotahuje se na 87milionové Spotify.

Finanční ředitel Luca Maestri očekává i další oslabování výsledků. Pro druhý kvartál odhaduje tržby ve výši mezi 55 a 59 miliardami a hrubou marží mezi 37 a 38 procenty. Před rokem přitom firma utržila přes 61 miliard a marže byla 38,3 %.

Byl pro vás článek přínosný?