Hlavní navigace

Pohodlnější, levnější a s lepším obrazem. Microsoft představil brýle HoloLens 2

26. 2. 2019

Sdílet


Microsoft zavítal na barcelonský veletrh MWC. Nepředstavil tam ale bájný Surface Phone, jak by se k dané akci hodilo, ale druhou generaci AR brýlí HoloLens. O možnostech nového zařízení mluvili šéf společnosti Satya Nadella a inženýr Alex Kipman. Tento vynálezce má přes 100 patentů, stojí za Kinectem, HoloLens a v Microsoftu má na starosti rozšířenou realitu a AI.

Ani z HoloLens 2 nebude zařízení pro běžné spotřebitele. Microsoft cílí na průmyslové využití, lékařství, školství a další obory, kde mají hologramy promítané do průhledných sklíček brýlí zefektivnit práci či výuku. Redmondští vzali vše dobré z první generace a brýle dále vylepšili.

HoloLens 2 jsou o něco lehčí, pohodlnější a mají sklopný vizor, takže se nebudou muset sundávat z hlavy, pokud je chvíli nebudete potřebovat. Počítá se u nich i se zvláštním uchycením například na bezpečnostní helmy.

Lepší bude i obraz. Microsoft tvrdí, že dvojnásobil celkovou plochu zorného pole, úhlopříčně tak pokrývá 52° místo dřívějších 30°. Úhlové rozlišení ale zůstalo stejně jemné, firma uvádí 47 pixelů na stupeň. Laserový projektor a soustava zrcátek teď na každou sítnici promítají 2K obraz s poměrem stran 3:2, dříve to bylo HD v poměru 16:9.

Uvnitř se nachází čipset Snapdragon 850, který vystřídal procesor od Intelu. Měl by být výkonnější a efektivnější. Na těle znovu najdeme čtyři kamery sledující prostředí okolo uživatele, Microsoft vyměnil hlavní středovou kameru za model s vyšším rozlišením a zlepšil hloubkový senzor (Kinect). Ten umí přesněji rozpoznat gesta rukou i jednotlivých prstů, což se má promítnout do přirozenější manipulace s hologramy. S orientací v prostoru pomůže inerciální jednotka sestávající z akcelerometru, gyroskopu a magnetometru.

Novinkou je integrovaný snímač, který sleduje polohu očí a slouží také pro identifikaci uživatele. Integrovaný systém Windows 10 se tak automaticky přepne na správný účet. Microsoft dále slibuje lepší zvuk (více mikrofonů, kvalitnější repro), zdokonalenou síťovou podporu a nově na těle najdeme moderní konektor USB-C. Co se nezměnilo, je výdrž. Na jedno nabití HoloLens 2 vydrží až tři hodiny.

KL24

Microsoft HoloLens 2 se mají prodávat ještě letos za 3500 dolarů (96 000 Kč s DPH). Komerční verze prvních HoloLens byla dostupná za 5000 dolarů. Firma brýle nabízí i v Česku za téměř 150 000 Kč.

Srovnání brýlí HoloLens
Hololens Hololens 2
displej 2× HD 16:9 2× 2K 3:2
SoC Intel Cherry Trail Snapdragon 850
RAM/ROM 2/64 GB ?
senzory 4 kamery, IMU, 2Mpx foťák (720p), 3D snímač 4 kamery, IMU, 8Mpx foťák (1080p), 3D snímač, eye tracking
mikrofony 4 5
připojení 802.11ac, Bluetooth 4.1, microUSB 802.11ac 2×2 MIMO, Bluetooth 5, USB-C
výdrž až 3 hodiny až 3 hodiny
hmotnost 579 g 566 g

Byl pro vás článek přínosný?