Hlavní navigace

Procesory Qualcomm s výkonnou architekturou Nuvia přijdou v roce 2023, jsou pro notebooky

18. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Když Qualcomm koupil Nuvii, vznikla šance, platforma ARM notebooků s Windows by mohla procesory s opravdu výkonnou architekturou, která jim teď chybí. Qualcomm teď potvrdil, že přesně to chystá, první takové procesory zdá se budou v roce 2023.

Apple si získal mnohé fanoušky loňským uvedením ARM procesorů pro notebooky. Vypadá to, že něco podobného by mohl na trh chystat Qualcomm. Ten již pár let figuruje na trhu ARM notebooků platformy Windows on Snapdragon, ale problém u nich je, že jsou založené na relativně pomalé architektuře CPU Cortex. Ovšem Qualcomm teď koupil firmu Nuvia, a v té inženýři původem z Applu navrhovali právě jádra podobně rychlá jako to, co má Apple. Teď Qualcomm potvrdil, že jejich prvním úkolem bude právě vyvinout procesory pro notebooky.

Qualcomm oznámil, že Nuvii koupí za 1,4 miliardy dolarů, letos v lednu. Nyní přichází oznámení, že je to již definitivní a transakce byla dokončena (což je hodně rychle, asi vzhledem k tomu, že jde o malý startup a ne o akciovku). Nuvia se teď stala dceřinným podnikem či divizí Qualcommu. Původní web firmy mimochodem ve stejnou chvíli přestal fungovat.

Podrobnosti o průběhu akvizice pro nás nejsou příliš zajímavé, ale podstatnější je, že Qualcomm při této příležitosti odhalil, co s Nuvií zamýšlí. Pro připomenutí: inženýři vyvíjející CPU jádra Apple oficiálně pracovali na procesorech pro servery. Snad proto, aby nekonkurovali Applu (a vyhnuli se soudním útokům, které ale stejně přišly), snad proto, že pro startup není reálné rychle vytvořit funkční a konkurenceschopný kompletní SoC a platformu pro PC nebo pro mobily.

Tip: ARM procesor Nuvia Phoenix prý rozdrtí Intel a AMD. 2× rychlejší jádra, třetinová spotřeba

Qualcomm ale teď uvádí, že v serverech nemá konkrétní plány a bude jen sledovat situaci – nevylučuje, že by do této oblasti vstoupil, ale momentálně nepracuje přímo na vývoji nějakého produktu. Qualcomm totiž do serverů vstoupit zkoušel už dřív a měl i hotový produkt, ale pak tyto snahy zrušil. Místo toho teď potvrdil, že CPU architektura od Nuvie bude určená v prvé řadě pro notebooky a odteď už se také na vývoji laptopových procesorů s těmito jádry přímo pracuje.

Qualcomm Centriq 2400 v desce (Zdroj: The Register)

První notebookové Qualcommy s architekturou Nuvia v roce 2022–2023

Zatím tyto procesory nemají nějaké oficiální jméno nebo kódové označení, takže nevíme, zda to bude Snapdragon nebo něco úplně nového. První generace ale má být hotová za dva roky a něco, notebooky s nimi by mohly vyjít v roce 2023. Qualcomm totiž uvádí, že vzorky budou v druhé polovině roku 2022, přičemž uvedení na trh logicky musí být až za několik měsíců poté (a pravděpodobně se do roku 2022 už nevejde).

Toto by znamenalo, že tapeout čipu není až tak vzdálený a mohl by se odehrát třeba již za rok. To na první pohled nedává moc času na vývoj procesoru, ale je třeba mít na paměti, že většinu komponent Qualcomm dávno má, neboť teď již Snapdragony vyrábí a notebooky s nimi se již léta prodávají. Procesor s jádry Nuvia bude mít asi stejnou konektivitu, stejné integrované GPU a další periférie, a bude doprovázen i bezdrátovou konektivitou, v níž je firma lídrem. Ovšem jako CPU architektura budou v SoC zapojená nová CPU jádra podle vlastního receptu místo Cortexů licencovaných od ARMu. Ty zase Nuvida už nějakou dobu vyvíjí, takže v notebookovém procesoru bude jen třeba spojit tyto dvě „IP“ dohromady.

The first Qualcomm Snapdragon platforms to feature Qualcomm’s new internally designed CPUs are expected to sample in the second half of 2022 and will be designed for high performance ultraportable laptops.

„Vysoký výkon“

Tyto procesory mají být určené pro ultramobilní notebooky „s vysokým výkonem“, což zní lákavě. Neznamená to ale, že jádra Nuvia budou jen v noteboocích – tento segment jenom má být tím prvním, do kterého přijdou. Později se ale prý mají jádra vzniklá v tomto týmu Qualcommu dostat i do procesorů pro mobily/Android, Chromebooky a také třeba do embedded čipů. Je ale příjemné vidět, že klasické počítače (byť v mobilním duchu) jsou na prvním místě.

Predikce výkonu a spotřeby procesorové architektury Nuvia Phoenix Predikce výkonu a spotřeby procesorové architektury Nuvia Phoenix (Zdroj: Nuvia)

Jak výkonná tato architektura bude, to zatím těžko říct. Kolem Nuvie panoval velký optimismus a řada fandů ARMu brala prakticky jako jistotu, že vznikne něco s podobným, ale spíš ještě vyšším IPC a výkonem, než jaký mají architektury Applu – či lépe řečeno v té době budou mít, protože vývoj CPU každý rok postupuje. Ovšem to není zaručeno, protože přece jenom Apple má mnohem větší rozpočet a staví na mnohaleté linii vývoje, kdežto Nuvia začíná od začátku jen s tím, co mají inženýři v hlavě, musí se vyhýbat patentům a tak podobně. Zejména první generace jádra proto nemusí být až taková senzace a může například být jen někde mezi výkonem Cortexů a jader Apple.

MMF24

Ale doufejme, že aspoň v delším horizontu tímto vznikne výkonný a kvalitní hardware pro notebooky a platforma ARM Windows by mohla začít dávat větší smysl. I když je pravda, že jen s jedním takovýmto hráčem pořád nemusí mít dost velkou dynamiku a hlavně konkurenci, která by tlačila ceny dolů a rozšířila trh těchto zařízení. Hodily by se například ještě SoC od Samsungu s grafikami Radeon nebo levné MediaTeky.

Galerie: Procesorová architektura Nuvia Phoenix

Zdroje: Qualcomm, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?