Hlavní navigace

Budou další tři edice Windows 10. Na pracovní stanice začne pronikat souborový systém ReFS

5. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft hodlá propojit svět serverů a klientských počítačů.

V souvislosti s Windows 10 build 16212, jenž byl v minulém týdnu omylem dočasně uvolněn, bylo zjištěno několik nových skutečností. Kromě toho, že se s nejvyšší pravděpodobností chystá na odpočinek funkce Historie souborů, Microsoft plánuje uvést další edice Windows 10. Což slyšíme zejména v redakci rádi, protože už dnes existuje tolik edic, že se v nich člověk snadno ztratí. Člověk s přezdívkou @AndItsTito v systémových souborech našel zmínky o těchto edicích, jež dnes neexistují:

  • Windows Server 2016 ServerRdsh,
  • Windows 10 Pro for Advanced PCs,
  • Windows 10 Pro N for Advanced PCs.

Serverová varianta nás příliš nezajímá a víme o ní, že z ní bude možné upgradovat na edici Education. Další dvě edici nás zajímají více, stále však nepůjde o produkty cílené na běžné spotřebitelstvo. Jedná se o edice Pro, jedna z nich je ve variantě N. To je edice prodávaná ve většině zemí Evropy (státy v Evropském hospodářském prostoru) a neobsahuje technologie spojené s přehráváním multimédií, tedy především Windows Media Player, Groove atp.

Windows 10

Co znamená onen dodatek, že jde o edice pro pokročilé počítače (for Advanced PCs)? Jiný uniklý materiál, jenž zveřejnil @GrandMofongo, naznačuje, že se jedná o novou produktovou linii a kampaň zaměřenou na organizace. Windows 10 pro pracovní stanice má nabízet:

MMF24

  • Režim pro pracovní stanice, který umožní optimalizovat počítač pro maximální výkon. Cílí na špičkový hardware (ideálně výkonný hardware ze serverového segmentu), co a jak konkrétně bude optimalizováno, ale nevíme. Lze si domyslet, že bude systém přinejmenším lépe hospodařit s vícejádrovými procesory či více fyzickými procesory.
  • Souborový systém navržený pro maximální spolehlivost. To je pro nás možná nejzajímavější novinka, protože do relativně běžných počítačů začne pronikat souborový systém ReFS. Nasazován byl do této chvíle jen na serverech – poprvé se představil ve Windows Server 2012 (tj. ekvivalent Windows 8). NTFS je navzdory mnoha vylepšením letitým souborovým systémem, ačkoli domácí potřeby pokrývá stále dobře. ReFS nabízí např. automatickou kontrolu integrity, tzv. data scrubbing atd. Vhodný je tam, kde se zpracovávají obrovské objemy dat.
  • Rychlejší sdílení souborů pomocí funkce SMB Direct. Opět se jedná o věc převzatou ze serverů a slibuje nízké zatížení procesoru, nízké doby odezvy a vysokou propustnost. Krátce řečeno je tato technologie vyvinuta pro efektivní přenosy, ale oceníte ji především až při přenášení velkých objemů dat.
  • Rozšířená podpora hardwaru. Maximem pro s Windows 10 Pro (N) for Advanced PCs budou čtyřprocesorové počítače a 6 TB operační paměti. (Windows 10 Pro v 64bitové verzi podporuje až 512 GB paměti a maximálně dva fyzické procesory.)

Z výše popsaného je zřejmé, že běžné smrtelnice a smrtelníci či se s touto edicí nesetkají. Bude určená do skutečně náročných podmínek a těmi není myšleno, že jste si koupili Core i7, k tomu 32 GB operační paměti a teď na tomto stroji paříte nejnovější hry ve vysokém rozlišení.

Jedná se o stroje určené pro specifické úlohy, kde bude operováno s obrovskými objemy dat. Tento operační systém bude vlastně edice Pro obohacená o několik prvků běžných na serverech. Není jasné, kdy se nové edice objeví na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?