Hlavní navigace

C7Z97-M: desktopová deska pro LGA 1150 se serverovou kvalitou od Supermicro

25. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti základních desek není v posledních letech takový výběr jako v minulosti (i když to občas nějaký nový vyzyvatel zkouší). Rozvířit hladinu tohoto rybníčku se nyní rozhodla společnost Supermicro. Obvykle vyrábí pouze desky pro servery a pracovní stanice, ovšem nyní do nabídky přidává i jeden model mířený i na desktop. Deska C7Z97-M je založena na platformě LGA 1150 a čipové sadě Intel Z97. A aby nikdo nebyl na pochybách, má dokonce i červenočerné zbarvení – obvyklé to znamení, že je nějaký produkt zaměřen na klientelu „gamerů“.

Bez recenze sice nelze říct, jak se deska povedla, model by ale mohl být lákadlem pro ty, kdo chtějí normální desktop s nějakým Core i5 nebo i7, ale zároveň i robustní kvalitu od výrobce zvyklého prodávat v sektoru enterprise. Deska prostřední velikosti microATX má digitální regulaci napětí (s pasivem) a umožňuje samozřejmě přetaktování. Podporuje i rozdělení linek PCI Express 3.0 ×16 z procesoru do režimu ×8/×8, ale druhý slot je fyzicky jen délky ×8 a má uzavřený konec. Na SLI nebo CrossFire to tím pádem nebude. Třetím slotem je pak PCI Express ×4 vyvedený z čipsetu Z97, sloty PCI nejsou.

Supermicro C7Z97-M
Supermicro C7Z97-M

Další osazení je kvalitní, ale ne přeplácané: pro zvuk je použit Realtek ALC1150 a nezklame ani Ethernet. Supermicro pro něj totiž zvolilo gigabitový Intel I210-AT. Pro úložiště jsou přítomny tři páry portů SATA 6 Gb/s. Zcela ale chybí SATA Express nebo slot M.2, což je trošku škoda.

Také konektory vzadu jsou typicky desktopové: čtveřice USB 3.0 (další dvě pro přední panel mají vývod na PCB), dvě USB 2.0, pětikolíkové analogové audio a optický S/PDIF. Sympatické je, že mezi video výstupy je také DisplayPort. Druhou možností je pak HDMI. Deska má i sériový port, ovšem jen jako vývod na PCB. Pokud by bylo třeba, lze připojit i modul TPM.

 

CS24

Tento výtvor není jedinou či první deskou od Supermicro, určenou do běžných (i když asi spíš dražších) PC. Už loni jsme zde například psali o modelu C7Z87-OCE pro první generaci platformy Haswell. Ovšem tehdy firma ještě tolik nedala na vzhled a deska měla obyčejné modré zbarvení. Rád bych doufal, že se u aktuálního modelu design nezměnil jen proto, že to bez té červené a černé nikdo nechtěl koupit…

Zdroje: Supermicro, techPowerUp, PCDIY!

Byl pro vás článek přínosný?