Hlavní navigace

Celé specifikace procesorů Intel Comet Lake-H pro výkonné notebooky. Zaujme i7-10875H

31. 3. 2020

Sdílet

Včera vyšly recenze procesorů AMD Ryzen 4000H (lépe řečeno, vyšly zatím hlavně testy jednoho z nich a procesoru Ryzen 9 4900HS), v kterých by se dalo říct 7nm APU Renoir až zazářilo. Ovšem během pár dnů by podle úniků měl Intel uvést svou vlastní konkurenci těmto procesorům, a sice čipy Comet Lake-H. Pár dnů před 2. dubnem, o němž se jako o plánovaném termínu drbe, unikly jejich kompletní specifikace. Informace pochází zdá se přímo z prezentace Intelu připravené pro uvedení. Publikované slajdy vypadají reálně a je asi téměř jisté, že nejde o falzum, ale prostě o porušení NDA. Tyto parametry tedy asi můžeme brát prakticky jako definitivní. Pravděpodobnost, že se nepotvrdí, je už dost malá.

Core i9-10980HK: 2,4–5,3 GHz na osmi jádrech

Nejvýkonnější model Comet Lake-H bude Core i9-10980HK s osmi jádry, 16 vlákny a 16MB L3 cache, které nabídne maximální jednojádrové turbo 5,3 GHz. Mělo by asi jít o Thermal Velocity Boost závislý na teplotě; současně Intel uvádí také, že procesory používají Turbo Boost Max 3.0, což znamená, že na čipu jsou označená kvalitnější jádra a špičkové frekvence platí pro ně. Garantovaný boost bez těchto dvou pomůcek by asi mohl být 5,1 GHz, ale zde čekáme na potvrzení.

Co slajd ale potvrzuje, je základní frekvence, jež je stanovená na 2,4 GHz – stejně jako u loňského Coffee Lake Refresh Core i9-9980HK. Základní frekvence je dána limitem TDP, který zůstává na 45 W. Comet Lake-H je stále 14nm čip, takže nepřekvapuje, že už se po dlouhých letech ladění tohoto procesu základní frekvence nepohnula. Core i9-10980HK bude mít odemčený násobič pro taktování a bude asi v nejdražších noteboocích.

Takto by měl vypadat procesor Intel v pouzdru BGA. Comet Lake-H ale bude mít větší křemík, toto je Coffee Lake-H s šesti jádry. Čipset je externí na základní desce

Skryté eso: Core i7-10875H je také osmijádro

Ovšem bude k němu existovat levnější alternativa, která by mohla být chytrou volbou. Druhý model v řadě Core i7-10875H poskytuje totiž také osm jader, 16 vláken a 16MB L3 cache. Až na to, že má zamčený násobič a o něco nižší takty, tedy půjde skoro o Core i9. Podle úniků se zdá, že Intel možná tento model chtěl původně prodávat jako Core i9-10880H, ale pak ho přesunul do ligy Core i7.

Tento procesor má maximální takt turba už jenom 5,1 GHz, přičemž použitý je Thermal Velocity Boost a nevíme, zda i Turbo Boost Max 3.0. Základní frekvence je 2,3 GHz se stejným 45W TDP. Je možné, že pod plnou déletrvající zátěží bude výkon v notebooku se stejným chlazením skoro stejný jako na Core i9 – uvidíme. V 10980HK by ale možná mohly být kvalitnější/efektivnější kusy křemíku dosahující vyšší frekvenci se stejnou spotřebou.

Intel 10th Gen Core Comet Lake H Specs Uniklé slajdy s parametry procesorů Intel Comet Lake-H (Zdroj: HD Tecnologia)

Další dva modely Core i7 budou ale jen šestijádra s 12 vlákny (HT) plus 12MB L3 cache. Core i7-10850H má základní frekvenci 2,7 GHz a jednovláknový boost až 5,1 GHz; Core i7-10750H je o 100 MHz pomalejší, taky jsou 2,6–5,0 GHz. Oba tyto čipy používají stále Thermal Velocity Boost, ovšem separátní maxima bez tohoto extra boostu slajd zase neprozrazuje.

Nabídku pak uzavírají dvě čtyřjádra s HT (osmi vlákny) a 8MB L3 cache. Core 5-10400H má frekvence 2,6–4,6 GHz a Core i5-10300H pak 2,5–4,5 GHz. Zde už je to bez Thermal Velocity Boostu, ani Turbo Boost Max 3.0 asi nehrozí. Tyto model budou jakousi výchozí stanicí pro notebooky založené na háčkové platformě Intelu.

Intel 10th Gen Core Comet Lake H Features Uniklé slajdy s parametry procesorů Intel Comet Lake-H (Zdroj: HD Tecnologia)

Galerie: Uniklé parametry procesorů Intel Comet Lake-H/10. generace Core pro výkonné notebooky

DDR4-2933 a 45W TDP

Všechny tyto procesory podporují oficiálně paměti DDR4 na frekvenci 2933 MHz, což je novinka, 9. generace měla jen DDR-2666. TDP je pro všechny 45W, jako obvykle ale platí, že platí pro základní frekvenci, v boostu bude strop spotřeby vyšší. Jak dlouho bude turbo nad rámec TDP udržitelné, to bude už záviset na každém individuálním notebooku. Mimochodem, v tomto TDP není zahrnutý čipset, jenž je externí a bude mít svou vlastní (ale v klidu asi nízkou) spotřebu navíc. Konkurenční mobilní Ryzeny mají funkcionalitu čipsetu přímo v sobě, takže 45W TDP je u Comet Lake-H reálně o malý chloupek vyšší hodnota než u nich.

KL24

Ceny procesorů nejsou uvedené, reálně se ale tak jako tak budou vždy prodávat jenom jako součást celých notebooků (jejich pouzdro BGA se napevno pájí na desku). Takže cenové srovnání bude možná až na jejich úrovni. Jak se tyto procesory popasují s mobilními Ryzeny 4000 bude dost zajímavé sledovat, půjde totiž o konfrontaci dost rozdílných vlastností. AMD nabízí díky 7nm procesu jádra, která budou při zátěži energeticky efektivnější, Intel zase ale bude zřejmě dosahovat vyšších jednovláknových boostů a lepšího výkonu pro takové jednovláknové aplikace. Uvidíme tedy, co vyjde jako důležitější.

Které procesory budou v letošní generaci nejlepší pro výkonné herní a pracovní notebooky?

Zdroj: HD Tecnologia, Via: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?