Hlavní navigace

Cetin už ví, kdo mu poskytne technologii pro sítě 5G. Huawei to nebude

21. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: albertoadan / Pixabay

Výstavbu telekomunikačních sítí na technologiích od čínského Huaweie nedoporučuje česká Bezpečnostní informační služba, která to uvedla už v roce 2013. Koncem roku 2018 Huawei za bezpečnostní hrozbu označil rovněž Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Před společností dále varoval mj. projekt Sinopsis a bezpečnostní služby řady jiných zemí.

V posledních letech je jméno společnosti spojováno zejména s mobilními sítěmi páté generace, tuto dlouhodobou debatu jste určitě nepřehlédli. V polovině září pak Huawei přiznal, že nezíská bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Prozatím platí, že se jedná o problém spíše reputační než praktický, protože operátoři si Huawei pro výstavbu nových sítí zvolit smí.

V Česku již O2 a Vodafone 5G nabízí, ale jedná se jen o omezený lokální provoz na běžných frekvencích. Počítá se s tím, že 5G se v tuzemsku rozjede až s novými frekvencemi, jejichž aukce ČTÚ spustil teprve nedávno. Dosud pak nebylo jasné, na jakého výrobce telekomunikační techniky se mobilní operátoři obrátí. V jednom případě už máme jasno, Huawei dostal košem.

Cetin uzavřel partnerství s Ericssonem

Jako první své stanovisko vyjevil Cetin, jenž staví a provozuje sítě, jež primárně využívá operátor O2. Vladimír Mlynář, člen představitelstva mateřské PPF, na svém Twitteru v pondělí uvedl, že se podnik v otázce výstavby sítí páté generace rozhodl pro Ericsson. Upozornila na to ČTK. To je, mimochodem, zatím zřejmě jediná velká telekomunikační firma, jež současně má bezpečnostní prověrku. Huawei již tedy ví, že minimálně o jednoho významného zákazníka přišel.

T-Mobile ani Vodafone zatím neprozradili, čí technologie pro 5G zvolí. V případě červeného operátora může být aspoň částečným vodítkem pár měsíců staré rozhodnutí Vodafone Group. Společnost se totiž chce postupně zbavit závislosti na technice od Huaweie, kterou již do své infrastruktury implementovala. Zareagovala tak na doporučení Evropské komise a britské vlády, jež nedoporučují rizikové firmy pouštět do jádra sítě. Kromě již zmíněného Ericssonu operátoři mohou nakoupit řešení od Nokie.

KL24

https://twitter.com/mlyvla/status/1318136899022823427

Zdroje: Bezpečnostní informační služba | ČTK | Deník N | Národní bezpečnostní úřad | Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost | Sinopsis | Vladimír Mlynář na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?